Četvrtak , 12.12.2019.

Početna » Novosti » Stabilne cijene zlata povoljno utječu i na ostale plemenite metale

Stabilne cijene zlata povoljno utječu i na ostale plemenite metale

12.04.2019. / 18:16 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-
Razlika između investicijskih i numizmatičkih zlatnika i srebrnjaka

Iako je američki dolar ovaj tjedan oslabio, cijene zlata ostale su stabilne. Dok se spot cijena zlata smanjila za 1 posto u odnosu na prethodno mjerenje, cijene su ponovno porasle u petak ujutro, što je rezultiralo ukupnim tjednim dobitkom. Ovaj porast ujedno je prvi tjedni dobitak za žuti metala u razdoblju od protekla tri tjedna, također potaknut nestabilnim dionicama i oprezom središnjih banaka. Investing.com izvještava da je indeks američkog dolara pao za 0,4 posto u petak, što je značilo da je osuđen na tjedni pad. Analitičar Jigar Trivedi izjavio je: “Čak i nakon dugotrajnih trgovinskih razmirica SAD-a s Kinom i prijetnji od novog trgovinskog rata s Europskom unijom, još uvijek nema sigurnosti kada je riječ o otkupu zlata“.

Ipak, nekoliko drugih čimbenika podržalo je zlato ovog tjedna. Povećana kupnja od strane kineske središnje banke možda je odigrala važnu ulogu. Pozitivni američki ekonomski podaci, objavljeni u četvrtak, doveli su do kratke rasprodaje plemenitih metala, ali su kupci ubrzo povratili interes za ulaganje u imovinu koja predstavlja sigurno utočište. Potrebe SAD-a za nezaposlenima ovaj su tjedan pale na najniže razine u posljednjih 50 godina, a proizvođačke cijene u ožujku su se povećale, navodi se u izvješću.

Sukladno porastu zlata i srebro je doživjelo skok

Dok je srebro u većem dijelu ove godine bilo na niskim granama, promatrači tržišta sada sugeriraju da će nedavni porasti cijena zlata vjerojatno biti od pomoći i ovom plemenitom metalu. Viša rukovoditeljica portfelja tvrtke Sprott, Maria Smirnova rekla je za financijsku tvrtku Barron: “Teško je biti pesimističan u pogledu srebra na tim razinama“, misleći na cijene koje ne pružaju poticaj za povećanje proizvodnje. Sredinom tjedna cijena futures ugovora bila je snižena na 14,87 dolara za trojnu uncu, što je ukupni gubitak od više od 4 posto. U međuvremenu, zlato je doživjelo blagi porast. “Kod srebra je nedostajalo potražnje za ulaganjima u maloprodaji, tako da će održivi rast zlata dovesti do toga da se pojave špekulanti i počnu kupovati srebro“, kazala je Maria Smirnova.

U članku se također spominje da su neki analitičari manje optimistični, upozoravajući kupce da pričekaju s kupovinom srebra. Predsjednik tvrtke Libertas Wealth Management Group, Adam Koos vidi moguće znakove zamaha koji se sa zlata prebacuje na srebro. Koos priznaje mogućnost “promjene stava“ 2019. godine, pri čemu prihvaća pasivniju strategiju kupnje srebra.

Platina uzvraća udarac

Nakon višemjesečnog pada cijena, platina konačno privlači nove kupce. Bloomberg izvješćuje da su cijene platine na najboljim razinama od svibnja prošle godine. Neki dobici rezultat su predviđanja da će komplicirani pregovori o plaćama u Južnoj Africi, vodećem svjetskom proizvođaču, dovesti do dodatnih nestašica u opskrbi. Te nedaće, zajedno s povoljnom cijenom platine u odnosu na paladij, konačno su investitorima dali razlog da joj pruže još jednu priliku. Oba metala su ključna komponenta automobilskih katalizatora, ali cijene paladija bilježe rekordan rast ove godine, stvarajući značajan dodatni jaz između ova dva plemenita metala. Relativno niske cijene platine naprama paladiju, navela je neke da pretpostave kako bi proizvođači automobila uskoro mogli izabrati jeftiniju opciju ne bi li uštedjeli novac.

Izvor: www.apmex.com

Stabilne cijene zlata povoljno utječu i na ostale plemenite metale Reviewed by on . Iako je američki dolar ovaj tjedan oslabio, cijene zlata ostale su stabilne. Dok se spot cijena zlata smanjila za 1 posto u odnosu na prethodno mjerenje, cijene Iako je američki dolar ovaj tjedan oslabio, cijene zlata ostale su stabilne. Dok se spot cijena zlata smanjila za 1 posto u odnosu na prethodno mjerenje, cijene Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori