Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Stiže novi dolar vezan za zlato?

Stiže novi dolar vezan za zlato?

13.10.2020. / 10:25 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Kapitalizam ima prirodan način resetiranja. Tržišta nagrađuju pobjednike dok kažnjavaju gubitnike. Gubitci se restrukturiraju, pronalaze bolji kut za nadmetanje ili bankrotiraju. Vlasnik tvrtke, nadamo se, dovoljno mudar da ne padne u potpunu propast, započinje ponovno i ponovno ulazi na tržište, mudriji i konkurentniji nego prije (barem je to ideja).

Ako se cjelokupnim gospodarstvom loše upravlja, tada iste ekonomije slijede iste štedljive posljedice koje mogu zadesiti pojedinu tvrtku. Odnosno, ako se ne umiješa upravno tijelo, odstupajući od prirodnog toka “vlastitog kapitalizma”. Ova potonja ruta je ono što su Federalne rezerve radile desetljećima i čine to do danas.

Spašavajući nacionalne “loše ekonomske aktere” i sprečavajući postupak resetiranja, Fed daje budućnost Sjedinjenih Država u oslabljenu državu. Stavljajući državu u masovne dugove, budući rast “prirodnog” gospodarstva guši se do smrti, zauvijek oslanjajući se na poticaj središnje banke.

Gašenje ekonomskog plamena

Bit će prijelomna točka. Ali možda je daleko od onoga što većina očekuje.

Usred krize COVID-19, središnje banke širom svijeta rade na gašenju ekonomskog plamena kojem još zasad ne vidimo kraj. Kamatne stope već su bile spuštene na gotovo nulu (neke su rekordno negativne), a središnje banke obvezale su se na nastavak kupnje imovine u bilijunima dolara.

Budući da je većina središnjih banaka gotovo „bez municije“ kako bi se suprotstavila deflacijskom trendu na tržištima dionica, jedino održivo rješenje je proširiti kvantitativno ublažavanje. S negativnim posljedicama koje pogađaju gotovo svako veliko gospodarstvo diljem svijeta, SAD je u posebno nesigurnoj situaciji.

A sve se svodi na ono što bi se moglo dogoditi ovog listopada kada se Međunarodni monetarni fond (MMF) sastane, između 12. i 18. listopada, kako bi procijenio svoja Specijalna prava vučenja (Special Drawing Rights – SDR) – svjetske rezervne valute koja je na čekanju. U osnovi je u pripremi novi “Bretton Woods”.

Novi Bretton Woods minus dolar?

SDR MMF-a oblik je “svjetskog novca”, stvoren 1969. godine kao alternativa američkom dolaru (u slučaju da dolar nekako propadne… To je bila ideja). Izlazile su u nekoliko navrata od 1970. do 1980., ali tada gotovo 30 godina nije bilo izdanja, sve do kolovoza 2009., što je bio odgovor na posljednju financijsku krizu.

Pa, evo nas opet. MMF zna da su SDR nepopularni, ali isto tako znaju da svijet trenutno očajnički traži likvidnost tijekom pandemije COVID-19. Da bi iskoristile ovu krizu, elite razmišljaju o novoj konferenciji u Bretton Woods stilu, novom međunarodnom financijskom sustavu i globalnom poreznom sustavu. SDR bi na kraju zamijenili američki dolar kao globalnu rezervnu valutu.

Prema nedavnom izvješću Project Syndicate, i od MMF-a i od Svjetske banke “traži se da bace svoje pravilnike kako bi spasili ugrožena gospodarstva u razvoju u svijetu”. Problem s trenutnim financijskim sustavom, iskovanim 1944. u Bretton Woodsu, jest taj što je “izgrađen za drugačiji svijet”, usmjeren na sprječavanje ratova (mislite na Drugi svjetski rat) i regulaciju ekonomske funkcije na globalnoj razini. Jasno je da je to bio svijet industrijske proizvodnje, proizvodnje, trgovine, i što je najvažnije, jasnih granica na kojima se trgovalo fizičkom robom – gotovinom i robom.

Fiskalni obračun na globalnoj razini

Današnji digitalni svijet teško prepoznaje jučerašnje ekonomske potrebe i stvarnost. Nova tehnološka i upravljačka struktura nužna je za nadogradnju ugašenog sustava, tako ide argument. Ako čitate između redaka, izgled djeluje manje kao rebalans, a više kao “fiskalni obračun” na globalnoj razini.

Kada je riječ o MMF-u i Svjetskoj banci, glasačka prava se temelje na veličini svakog dioničara. Nacije G-20 čine ključne igrače, a najveći su SAD sa 16,5 posto glasačke moći (i, obrnuto, s pravom veta).

Iako je Trumpova administracija općenito surađivala s MMF-om tijekom mandata predsjednika Trumpa, stvari su se promijenile posljednjih mjeseci. Potez predsjednika Trumpa da zaustavi financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iznenadio je svijet. Kao drugo, američko ministarstvo financija jasno je stavilo do znanja da se, ne slaže s “SDR-om”, rekao je ministar financija Steven Mnuchin za Foreign Policy promatrajući proširenje SDR-a kao “loše ciljano”.

„Budući da se SDR-ovi izdaju simetrično, proporcionalno postojećem udjelu, 70 posto bi pripalo članovima G-20. Od kojih to većini ne treba. Samo 3 posto pripalo bi onima kojima je najpotrebnije. Ako članovi G-20 žele povećati SDR-ove dostupne siromašnijim zemljama, mogu započeti tako što će im posuditi neke svoje”, navodi Foreign Policy.

Dakle, koja je neposredna prijetnja i Trumpov potencijalni odgovor?

Glasina je i veliki strah da će se MMF možda odlučiti ukloniti SAD iz globalne SDR košare. Učinkovito smanjujući američka prava veta sa svjetske pozornice. SDR-ovi bi tada bili korak bliže zamjeni dolara kao svjetske rezervne valute.

Uzimajući u obzir potencijalnu štetu koju će Fed-ovo kvantitativno popuštanje nanijeti dolaru, slabeći njegov status svjetske valute, potencijalni MMF pomak prema zamjeni zelenih novčanica SDR-om mogao bi prouzročiti masovnu devalvaciju dolara. Moguće i do 80 posto. Koliko god je predsjednik Trump utjecao na akcije Feda (unatoč suprotnoj izjavi banke), pritiskujući njihovih 180 okreta s povišenja na smanjenje stopa uslijed smanjenja bilance, predsjednik Trump nikada nije bio ljubitelj Feda.

Kad se Fed obvezao da će napuniti svoju bilancu, a nacionalni dug u nebesa naraste do visine bez presedana, čini se kao da će banka i država krenuti prema stanju insolventnosti. Ali tu stvari postaju zanimljive.

Porast cijena zlata

S MMF-om koji pokušava izvesti fiskalni obračun minus američki dolar, predsjednik Trump mogao bi (kao što je zagovarala njegova savjetnica Judy Shelton i kao što je to pokušao učiniti predsjednik Kennedy 1963.) povući vlastiti globalni obračun izdavanjem bilješki američke riznice potkrijepljena zlatom.

Novi dolari bili bi vezani za zlato, možda na skromnoj početnoj točki od 10 tisuća dolara ili više, što bi efektivno vratilo zlatni standard.

Dakle, nakon masovnog pada vrijednosti dolara, vidjeli bismo porast cijena zlata. A s novim dolarima također porast vrijednosti dolara podržanih zlatom.

Jasno se vidi gdje su opasnosti i, što je još važnije, prilike kako se približavamo listopadskom roku.

Izvor: https://gsiexchange.com/

Stiže novi dolar vezan za zlato? Reviewed by on . Kapitalizam ima prirodan način resetiranja. Tržišta nagrađuju pobjednike dok kažnjavaju gubitnike. Gubitci se restrukturiraju, pronalaze bolji kut za nadmetanje Kapitalizam ima prirodan način resetiranja. Tržišta nagrađuju pobjednike dok kažnjavaju gubitnike. Gubitci se restrukturiraju, pronalaze bolji kut za nadmetanje Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori