Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Što će biti sa zlatom nakon sporazuma SAD-a i Kine te nadolazećeg Brexita?

Što će biti sa zlatom nakon sporazuma SAD-a i Kine te nadolazećeg Brexita?

16.12.2019. / 13:01 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nakon postizanja prve fazu trgovinskog sporazuma SAD-a i Kina, prosinačkog sastanak Federalnih rezervi i izbora u Velikoj Britaniji, što slijedi za cijene zlata kad sektor uđe u svoje sezonski povoljno doba godine?

Detalji još nisu jasni

Najveća vijest prošlog tjedna bila je da su SAD i Kina dogovorili “fazu jedan” trgovinskog sporazuma. Ona uključuje smanjenje američkih carina na kinesku robu. Iako su svi detalji još uvijek pomalo nejasni, dogovor je potvrđen i zaustavlja se dalje uvođenje carina. Sljedeći su koraci pravni pregledi, provjera autentičnosti i potpisivanje sporazuma.

Kineski dužnosnici “pristali su na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih proizvoda, energetike, proizvedene robe i još mnogo toga“, napisao je Trump na Twitteru.

SAD je pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijednu kinesku robu koje su trebale stupiti na snagu 15. prosinca. Također, smanjio je postojeće carine na 7,5 posto.

Sporazum pokriva intelektualno vlasništvo, prijenos tehnologije, poljoprivredu, financijske usluge, valutu i stranu razmjenu, priopćeno je iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

Kao odgovor, Kina će razmotriti otkazivanje dodatnih carina na američku robu predviđene za 15. prosinca, rekao je kineski zamjenik ministra financija Liao Min.

Privremena mjera

Povrh svega, Trump je rekao da će pregovori o trgovinskom sporazumu druge faze početi “odmah, umjesto da čekaju do izbora 2020. godine“.

Analitičari prvu fazu posla smatraju privremenom mjerom za zaustavljanje stupanja dodatnih carina na snagu.

“Kako detalji počinju izlaziti, ne čini se da “faza jedan“ doista odbacuje carine. U konačnici, to je zapakirani način odlaganja carina 15. prosinca. Postoje neki manji sporazumi poput kupovine poljoprivrednih proizvoda. Ali, ono što se činilo da je dogovoreno bilo je dovoljno samo za odgađanje uvođenja dodatnih carina 15. prosinca. Ništa takvo što bi se smatralo trgovinskim sporazumom iz prve faze“, izjavio je u petak predsjednik Blue Line Futuresa Bill Baruch.

Fedov dugoročni plan podržava zlato

Još jedna velika vijest, koja će pomoći zlatu do kraja godine, je ta da će Federalne rezerve zadržati stope nepromijenjenima. To će spriječiti pretjeranu prodaju zlata.

“Fed je podržavao zlato. SAD i Kina nisu ništa riješile, tako da će trajna neizvjesnost biti prisutna, što pogoduje povoljnoj naraciji iz Feda “, primijetio je Baruch.

Zlato se drži prilično dobro zbog činjenice da je Fed jasno stavio do znanja da ne želi povećati stope u skoroj budućnosti.

“Investitori nisu voljni pretjerano prodavati zlato zbog asimetrije u Fedovoj reakcijskoj funkciji. To znači da će se, ako se rast pogorša, sigurno smanjiti. Ali, ako rast i podaci i dalje budu u redu, čini se da neće biti porasta. To znači da će se realne stope nastaviti snižavati i ostat će dobro okruženje za zlato bez obzira na sve”, rekao je trgovački strateg TD Securities Ryan McKay.

Repo tržište je nešto što treba pratiti dalje, rekao je Phillip Streible, viši tržišni strateg RJO Futuresa.

“Repo tržište je nešto na što treba paziti. Fed se zaista iskazao s obzirom na repo tržište i čini se da je kriza likvidnosti malo veća nego što smo mislili“, dodao je.

Brexit se bliži

Tržišta će i dalje probavljati potresnu pobjedu britanskog premijera Borisa Johnsona na izborima. Johnsonova Konzervativna stranka osvojila je 364, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, a liberalni demokrati 11 mandata, nakon što su objavljeni konačni rezultati u 648 od 650 izbornih jedinica. Konzervativci će tako imati najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987.

“Brexit će se dogoditi na vrijeme, do 31. siječnja. Bez pogovora“, rekao je Johnson u petak.

Sezonski povoljno doba godine za zlato

Sezona žutog metala počinje za tjedan dana – 23. prosinca, tvrde analitičari koji predviđaju povoljan kraj godine za zlato, sličan prošlogodišnjem.

“Zlato se drži jako dobro. Nastavljamo borbu s 1.460 dolara po unci. Ovo je izgradnja. Ovo ne može proći nezapaženo. Ovo je snažna tehnička podrška ovdje dolje jer se krećemo u sezonsko bikovsko doba godine, koje počinje za otprilike tjedan dana“, rekao je Baruch. “Općenito, tehnička podrška je tu. Postoji još mnogo neizvjesnosti. Mislim da bi se zlato trebalo trgovati skuplje“, dodao je.

Sljedeći će tjedan biti posljednji cijeli tjedan u godini, što još uvijek znači “pristojan obujam“ i “pristojne“ sudionike“, istaknuo je Streible.

Dodatna kretanja u cijeni zlata

Kako počinje sezona praznika moglo bi doći do dodatnih kretanja u cijeni zlata, upozorio je McKay. “Puno manje ljudi će biti na tržištu dok počinju praznici. Manji obujam mogao bi izazvati neke akcije“, rekao je.

Mnogo toga još uvijek ovisi o podacima sljedećeg tjedna. Ključna pitanja bit će američki bruto domaći proizvod i izdaci za osobnu potrošnju. To bi moglo dovesti do nestabilne sesije, upozorio je McKay.

Kretanje zlata ovisit će o kvaliteti podataka, dodao je Baruch.

Ostali skupovi podataka na koje treba paziti uključuju index proizvodnje New York Empire State u ponedjeljak; građevinske dozvole, početak stanovanja i iskorištenost kapaciteta. Tu je i industrijska proizvodnja u utorak, stalna potraživanja nezaposlenih, proizvodnja Philly Feda i postojeća prodaja kuća u četvrtak.

McKay predviđa cijenu zlata od 1,485 dolara za uncu nagore i 1,460 dolara po unci za pad.

Streible je dodao da će biti optimističniji prema zlatu tek kada dosegne cijenu iznad 1,491,60 dolara za uncu – koliki je bio najnoviji petotjedni maksimum.

Izvor: www.kitco.com

Što će biti sa zlatom nakon sporazuma SAD-a i Kine te nadolazećeg Brexita? Reviewed by on . Nakon postizanja prve fazu trgovinskog sporazuma SAD-a i Kina, prosinačkog sastanak Federalnih rezervi i izbora u Velikoj Britaniji, što slijedi za cijene zlata Nakon postizanja prve fazu trgovinskog sporazuma SAD-a i Kina, prosinačkog sastanak Federalnih rezervi i izbora u Velikoj Britaniji, što slijedi za cijene zlata Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori