Subota , 22.01.2022.

Početna » Novosti » Što koronavirus znači za tržište zlata?

Što koronavirus znači za tržište zlata?

04.02.2020. / 17:03 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je izbijanje koronavirusa globalnom zdravstvenom opasnosti. Što to znači za globalnu ekonomiju i tržište zlata?

Hoće li nas koronavirus sve ubiti?

Dakle, čini se kako nedavni strah od nuklearnog rata sa Sjevernom Korejom ili Iranom neće uništiti čovječanstvo, već će to učiniti epidemija virusa.

Trenutno izbijanje novog koronavirusa (2019-nCoV) o kojem je 31. prosinca 2019. prvi put izviješteno iz Wuhana u Kini ozbiljna je prijetnja. Zapravo, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je izbijanje koronavirusa globalnom zdravstvenom opasnosti.

To je tek šesta deklaracija o međunarodnoj izvanrednoj zdravstvenoj zaštiti od 2009. godine. Prethodni slučajevi uključuju: pandemiju svinjske gripe 2009. godine, epidemiju poliovirusa 2014., epidemiju ebole u zapadnoj Africi 2014., epidemiju Zika virusa 2015. i još jednu epidemiju ebole u Demokratskoj Republici Kongo 2019. godine.

Od 2. veljače u 24 zemlje bilo je oko 14.560 potvrđenih slučajeva koronavirusa, navodi SZO. Gotovo svi slučajevi, njih više od više od 99 posto, prijavljeni su u Kini. SZO izvještava o 305 smrtnih slučajeva, od kojih je samo jedna izvan Kine (na Filipinima).

Kao što mu ime sugerira, novi virus dio je obitelji koronavirusa, izvora dviju prethodnih smrtonosnih epidemija: SARS-a i MERS-a. Međutim, stopa smrtnosti od novog virusa znatno je niža nego u prijašnjim epidemijama. Trenutno iznosi oko 2 posto. Usporedite je s izbijanjem SARS-a 2002/03. godine.

Od teškog akutnog respiratornog sindroma umrle su 774 osobe od ukupno 8.096 zaraženih (9,5 posto smrtnosti). MERS, Bliskoistočni respiratorni sindrom, koji je izbio 2012. godine usmrtio je 858 osoba od ukupno 2.494 zaraženih (34,5 posto). Dakle, koronavirus je manje smrtonosan od SARS-a ili MERS-a, ali je zarazniji.

Posljedice za zlato

Što izbijanje koronavirusa znači za tržište zlata? Pa, zlato vas neće zaštititi od infekcije. No, žuti metal može djelovati kao sigurno utočište koje štiti od volatilnosti dionica.

Danas su kineska tržišta dionica i roba ušla u prvu trgovinsku sjednicu nakon duže pauze zbog Lunarne ili Kineske nove godine. Pošto su se ulagači plašili širenja novog koronavirusa, odustali su od rizične imovine. Shanghai Composite Index potonuo je 8 posto. Bio je to najveći dnevni pad u više od četiri godine.

Ozbiljna situacija

Situacija mora biti ozbiljna jer je Narodna banka Kine rekla da će na tržišta ubrizgati oko 174 milijarde dolara kako bi poboljšala likvidnost kao odgovor na kaotično stanje na burzi. U stvari, nakon SARS-a, Kina je pretrpjela višemjesečnu ekonomsku krizu.

Sada, s obzirom na to da Kina ima mnogo važniju ulogu u globalnoj ekonomiji, ekonomski utjecaj novog koronavirusa mogao bi biti veći. Međutim, zemlja je također bolje pripremljena za borbu protiv epidemije virusa. Očekuje se da će se kineski BDP usporiti s 6,1 posto u 2019. na 5,6 posto u 2020. godini.

Dobra vijest za zlato

Dakle, pad kineskih dionica dobra je vijest za zlato, jer je pad na Šangajskoj burzi tijekom ljeta 2015. i kasnije u siječnju 2016. pokrenuo globalni smjer, potaknuvši cijenu zlata. Dakle, iako koronavirus vjerojatno neće izazvati ekonomsku recesiju, može označiti prekretnicu. Američka krivulja prinosa ponovno se obrnula prvi put od listopada.

Međutim, ulagači ne bi trebali kupovati zlato računajući na pandemiju. Ako je očekujete, jednostavno nabavite sve zalihe kao što je hrana, zaključajte vrata i ne izlazite iz kuće. Možda smo optimisti, ali treba se suočiti s činjenicama. Sjećate se SARS-a? Sjećate se Zika virusa? Sjećate se ebole? Ljudi su bili prestravljeni zbog svakog virusa koji je izbio. Ali razne javnozdravstvene akcije uvijek su zaustavljale epidemiju ili je ona sama prestala. Na primjer, SARS je u osnovi nestao 2004. Naravno, ovog puta može biti drugačije, pogotovo ako se novi koronavirus može širiti prije nego što se simptomi manifestiraju. Ipak, dosadašnji rizik i dalje ostaje vrlo nizak za Sjedinjene Države i ostale napredne ekonomije.

Izvor: www.silverdoctors.com

Što koronavirus znači za tržište zlata? Reviewed by on . Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je izbijanje koronavirusa globalnom zdravstvenom opasnosti. Što to znači za globalnu ekonomiju i tržište zlata? Hoć Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je izbijanje koronavirusa globalnom zdravstvenom opasnosti. Što to znači za globalnu ekonomiju i tržište zlata? Hoć Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori