Utorak , 23.04.2019.

Početna » Novosti » Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 21. do 24.12.2015

Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 21. do 24.12.2015

21.12.2015. / 12:30 Autor: Kategorija: Novosti, Tehnička analiza A+ / A-
tehnička analiza, graf 1.

Usporedba kretanja cijena zlata i sirove nafte tipa Brent

Najvažniji događaj posljednjih dana je veliki pad cijena nafte. Na ovom grafu možemo vidjeti usporedbu cijena Brent sirove nafte i zlata. Prije pet ili deset godina, stručnjaci su kao glavni razlog za podizanje cijene zlata navodili rast cijene nafte, odnosno povećanje troškova eksploatacije zlata. U skladu s time, odnos cijena zlata i nafte trebao bi biti prilično koreliran, ali ovaj graf to ne pokazuje.  Što se krije iza ove situacije?  Možda zlato malo kasni, možda je pad cijene zlata pretjeran, možda bi cijena zlata već počela padati kad ga ne bi svi kupovali…

tehnička analiza, graf 2.

SAR indikator pokazuje da bi cijena zlata mogla dodatno padati

Parabolic SAR indikator zadnjih dana pokazuje “sell” prodajni signal, što znači da će cijena zlata u narednim danima padati. Ovaj indikator prikazuje kratkoročno kretanje cijene zlata, ali nije pogodan za prognoziranje dugoročnog trenda.

tehnička analiza, graf 3.

Usporedba kretanja cijena zlata i srebra

Promatramo li zlato i srebro kroz povijest, odnosno do početka 20. stoljeća, njihova cijena bila je u potpunosti korelirana. Jedna unca zlata vrijedila je kao i 17 unci srebra, a danas je za jednu uncu žute plemenite kovine potrebno izdvojiti 75 unci srebra. Ako usporedimo cijene zlata i srebra u posljednje tri godine, vidimo da je srebro izgubilo na vrijednosti gotovo dvostruko više od zlata. Zlatu je vrijednost pala 35%, dok je srebru pala čak 55%. Znači li to da je srebro jeftino? Smatramo kako je srebro jeftino, ali ne možemo tvrditi da neće bit još jeftinije.

Tehnička analiza tržišta plemenitih kovina za tjedan od 21. do 24.12.2015 Reviewed by on . [caption id="attachment_2752" align="alignnone" width="580"] Usporedba kretanja cijena zlata i sirove nafte tipa Brent[/caption] Najvažniji događaj posljednjih [caption id="attachment_2752" align="alignnone" width="580"] Usporedba kretanja cijena zlata i sirove nafte tipa Brent[/caption] Najvažniji događaj posljednjih Rating: 0

Info o autoru Gregor Razboršek

Gregor Razboršek
Gregor Razboršek neovisni je analitičar tržišta plemenitih kovina, a najveći dio karijere proveo je u bankarskom sektoru. Na portalu Srebrozlato.com redovito objavljuje stručne tehničke analize tržišta plemenitih kovina, u kojima analizira tržišne trendove te prognozira kretanje njihovih cijena.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori