Srijeda , 03.06.2020.

Početna » Novosti » Tko je kriv za nagli pad cijena paladija?

Tko je kriv za nagli pad cijena paladija?

05.04.2019. / 18:56 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Nakon deset tjedana, koliko je bilo potrebno da se cijena paladija sa 1.300 poveća na 1.550 dolara po unci, trebalo je samo tri dana da padne za 205 dolara. Zapravo, veći dio tog pada dogodio se u protekla dva dana. Sada, neki će reći da ogroman pad u cijenama miriši na manipulacije na tržištu, međutim, vrlo vjerojatno je došlo do nekontroliranog trgovanja paladijem.

Naravno, neki će i dalje vjerovati da su banke imale veze s tim, ali treba zapamtiti da mora postojati netko tko otkupljuje paladij kako bi njegova cijena počela rasti.

Investiranje vs. trgovanje

Treba imati na umu da investirati u plemenite metale nije isto što i trgovati njima. Naime, kada se investitor odluči u nešto uložiti svoj novac, prva pomisao često mu je brza kupnja i prodaja kako bi ostvario brzi profit. Trgovanje u nešto kraćim periodima je jedna od metoda za investiranje novca, ali nije jedina. Trgovcima (traderima) u cilju je ostvariti profit na kratkotrajnim promjenama tržišta kroz često mijenjanje pozicija tako da kupuju i prodaju sirovine na temelju predodređene strategije ili prisutnog trenda.

Dakle, traderi su osobe koji se oslanjaju na tehničku analizu i koriste znanja o momentumu, vremenskom okviru i trendu kako bi ostvarili što veći profit u određenom vremenu. S druge strane, investitori temeljito analiziraju tržište u koje žele uložiti.

Kao što je već spomenuto, za naglu promjenu u cijenama paladija, bilo je potrebno jako kratko vrijeme. Razlog tome su neke pozitivne vijesti ili bolje stanje financija, smjernice ili bilo što drugo. Iako bi to moglo biti motivacija da se stvari pokrenu na bolje, tu je i horda trgovaca koji spremno čekaju da skoče na novi trend. A kako se trend pomiče prema gore, sve više trgovaca počinje koristiti tu priliku.

Nakon što su cijene paladija nastavile rasti iz tjedna u tjedan, nitko nije pretpostavljao da će pasti za 205 dolara u samo tri dana, ali u nekom trenutku investitori prestaju kupovati.

Vrhunac cijena

U četvrtak, 21. ožujka, niti jedna osoba na svijetu ne bi platila više od 1.576,90 dolara za uncu paladija, kada je njegova cijena bila na vrhuncu. I unatoč tome što mu je cijena, u sljedeća tri dana, varirala gore-dolje, prava se drama dogodila u srijedu i četvrtak kada je pala za više od 200 dolara.

Kao što je spomenuto na početku članka, paladiju je trebalo deset tjedana da od 1.300 dolara po unci dosegne cijenu od 1.550 i samo tri dana (odnosno dva) da padne za 205 dolara.

Lako je povjerovati da je naglo kretanje cijena paladija, s niskih 800 dolara u kolovozu na 1.550 dolara u ožujku, rezultat nestašice ovog metala i tekućih godišnjih deficita, ali deficit paladija javio se još 2012. godine.

Nadalje, jedan od najznačajnijih deficita zaliha paladija dogodio se u 2016. godine, ali mu je cijena tada porasla za samo 100 dolara (bila je 560 dolara i završila na 660 dolara po unci). To i nije veliko povećanje cijene za tako veliki godišnji deficit. Istina je da su godišnji deficiti posljednje tri godine bili veći, ali investitori su od kraja 2017. znali da postoji još otprilike 9,6 milijuna grama paladija nadzemnih zaliha. Ti su podaci dobiveni iz istraživanja GFMS World Platinum Group iz 2018. godine.

Štoviše, 25 posto godišnje ponude paladija u 2017. godini došlo je od recikliranja katalizatora, za čiju je proizvodnju potreban taj plemeniti metal. Velik dio paladija se reciklira, gotovo 2,2 milijuna u 2017. godini. Prema GFMS-u, recikliranje paladija iz katalizatora povećalo se s 1,1 milijun unci 2009., na predviđenih 2,7 milijuna unci 2018. godine.

Trend kupovanja

Dok se paladij suočava s velikim godišnjim deficitima, goleme promjene cijena dogodile su se tek u posljednjih osam mjeseci. Prema analizama, na tržištu paladija dugo se “kuhalo“, a konačno je eskaliralo u kolovozu prošle godine. Kako se sve više i više trgovaca pridružilo trendu kupovanja paladija, tako mu je rasla i vrijednost.

Dakle, nije iznenađujuće što je paladij toliko pao u samo nekoliko dana. Naravno, ne bilo čudno ni da su banke ili brokerske kuće postavljale više ciljeve za paladij. To je način na koji tržište funkcionira. Investitorima se predlaže da kupuju, a zatim su svi suočeni s gubitkom.

Naposljetku, cijena paladija će morati rasti nakon što naglo krene prodaja, ali nije nemoguće da ona u budućnosti ponovno počne padati. Pogotovo ako globalno gospodarstvo, tijekom sljedećih nekoliko godina, nastavi slabiti.

Izvor: www.moneymetals.com

Tko je kriv za nagli pad cijena paladija? Reviewed by on . Nakon deset tjedana, koliko je bilo potrebno da se cijena paladija sa 1.300 poveća na 1.550 dolara po unci, trebalo je samo tri dana da padne za 205 dolara. Zap Nakon deset tjedana, koliko je bilo potrebno da se cijena paladija sa 1.300 poveća na 1.550 dolara po unci, trebalo je samo tri dana da padne za 205 dolara. Zap Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori