Srijeda , 21.08.2019.

Početna » Novosti » Tone nezakonitog zlata otpremljene su iz Južne Afrike

Tone nezakonitog zlata otpremljene su iz Južne Afrike

04.01.2019. / 11:18 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Prema izvješću Sunday Timesa, suvremena zlatna groznica, za koju se vjeruje da je potaknuta sindikatima organiziranog kriminala, zaslužna je za prodaju 34 tone zlata Dubaiju između 2011. i 2016. godine.

Zlato se krijumčari prvenstveno preko eSwatinija (Svazi) i Mozambika do središta za proizvodnju nakita u Dubaiju, Karachiju i Mumbaiju.

Međutim, ovo zlato se ne odražava u trgovinskim računima Južne Afrike, a istraživanja ukazuju da ilegalno rudarstvo zlata sada državnu blagajnu stoji više od 1 milijardu dolara godišnje.

Jedan je ilegalni rudar u Welkomu izjavio kako njegova grupa radnika mjesečno proda četiri kilograma zlata, dok područje na kojem radi pomoću ilegalnog rudarenja proizvode oko 40 kilograma zlata mjesečno.

Ilegalno rudarenje dosegnulo kritičnu točku

Prema istraživačima iz Globalne inicijative (GI) i humanitarne udruge Oxfam, ova trgovina potaknuta je rastućim cijenama sirovina i zatvaranjem ilegalnog gospodarskog tima SARS-a (Porezne uprave Južnoafričke republike). Ograničen broj inspektora za regulaciju tržišta dijamanata i plemenitih metala – samo ih je 13 – dodatno je pogoršao problem, rekli su.

Govoreći za Sunday Times, Ebrahim Kadwa, šef jedinice za borbu protiv organiziranog kriminala, izjavio je kako je ilegalno rudarenje dosegnulo točku gdje prijeti gospodarstvu Južne Afrike.

“Sindikati krijumčare zlato kroz tvrtke koje se bave otpadom i rabljenom robom, otapaju ga zajedno s ukradenim nakitom i peru na tržištima nakita u Dubaiju i Indiji”, rekao je.

Stručnjak za rudarstvo iz humanitarne udruge Oxfam, Thembinkosi Dlamini, primijetio je da je sposobnost SARSA-a da se nosi s nezakonitim financijskim tokovima znatno smanjena zbog političkih uplitanja, a odjel za mineralne resurse ne posjeduje vještine potrebne za kontrolu.

“Vlada jednostavno ne zna tko što uzima iz tla”, kazao je.

U izvješćima se navodi da je Johannesburg od vlade zatražio pomoć u borbi protiv ilegalnog rudarstva, ali do sada po tom pitanju nije ništa dogodilo.

Tone nezakonitog zlata otpremljene su iz Južne Afrike Reviewed by on . Prema izvješću Sunday Timesa, suvremena zlatna groznica, za koju se vjeruje da je potaknuta sindikatima organiziranog kriminala, zaslužna je za prodaju 34 tone Prema izvješću Sunday Timesa, suvremena zlatna groznica, za koju se vjeruje da je potaknuta sindikatima organiziranog kriminala, zaslužna je za prodaju 34 tone Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori