Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » U 2020. godini još više europskih središnjih banaka kupovat će zlato

U 2020. godini još više europskih središnjih banaka kupovat će zlato

03.12.2019. / 19:41 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

U svijetu obavijenom negativnim predviđanjima, zlato će i dalje blistati kao alternativno sredstvo. To bi moglo privući više pozornosti glavnih središnjih banaka u 2020. godini, tvrdi jedan tržišni analitičar.

U telefonskom intervjuu za Kitco News, Ole Hansen, prvi čovjek za analizu robnih tržišta u Saxo banci, je rekao da rastući dug u svijetu postaje sve veća briga zapadnih središnjih banaka. Zato bi zlato moglo biti odgovor za stvaranje stabilnosti.

Raste broj kupaca zlata

“Vidjeli smo neke prilično odvažne komentare na zlata od strane europskih središnjih banaka. Možda im neće trebati mnogo da postanu kupci zlata“, rekao je Hansen. “Mnogi vide zlato kao “sidro stabilnosti“ u svijetu financijske neizvjesnosti“, dodao je.

Jedni od komentara središnjih banaka, koji su u posljednje vrijeme punili naslove, su izjave predsjednika njemačke Bundesbanke Jens Weidmana koji zlato naziva temeljem stabilnosti međunarodnog monetarnog sustava. U listopadu je nizozemska središnja banka rekla u izvješću da zlato jača povjerenje u bilancu središnje banke i pruža osjećaj sigurnosti.

Središnje banke povećavaju svoje rezerve

Ali to je više od samo riječi. Poljska je u 2018. godini bila prva europska država koja je kupila zlato u 20 godina. Te godine kupila je 16,4 tone. Središnja banka je pratila te kupnje, povećavajući svoje zlatne rezerve za više od 100 tona u 2019. godini.

Ole Hansen je rekao da bi kupovina zlata u Poljskoj mogla biti početak novog europskog trenda.

“Neke se zemlje stvarno bore s negativnim kamatama. To stvarno uništava bogatstvo“, rekao je. “Bilo da ste središnja banka ili privatni investitor, zlato je atraktivno sredstvo u svijetu s negativnim kamatnim stopama“, smatra.

Dugoročan bikovski trend zlata

No, nije samo nastavak potražnje od strane središnjih banaka taj koji će pokrenuti rastući trend zlata sljedeće godine. Hansen je rekao da ostaje dugoročan bikovski trend zlata jer drži cijenu iznad 1.380 dolara za uncu.

Iako je zlato zaglavljeno u rasponu između podrške od 1.450 dolara i otpora od 1.500 dolara, Hansen je rekao da sljedeće godine ipak vidi veći napredak za žuti metal. Izgledi su prisutni dok tržište zlata pokušava privući neki zamah nakon što je nedavno održao kritičnu podršku iznad 1.450 dolara za uncu. U veljači su se cijene futures ugovora za zlato trgovale po 1.470,40 dolara za uncu, odnosno 0,66 posto više na dan.

Strah od recesije

Obnovljeni strahovi od recesije u Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi biti poticaj koji povećava cijene zlata sljedeće godine.

“Još uvijek vjerujemo da je težak period američke ekonomije pred nama“, rekao je. “Federalne rezerve su previše opuštene zbog monetarne politike i potencijalnog ekonomskog usporavanja“, zaključio je.

Hansen je rekao da će nove prijetnje recesijom prisiliti FED, središnju banku SAD-a, da dodatno snizi kamatne stope, što bi oslabilo američki dolar i dodatno pokrenulo žuti metal.

Izvor: www.kitco.com

U 2020. godini još više europskih središnjih banaka kupovat će zlato Reviewed by on . U svijetu obavijenom negativnim predviđanjima, zlato će i dalje blistati kao alternativno sredstvo. To bi moglo privući više pozornosti glavnih središnjih banak U svijetu obavijenom negativnim predviđanjima, zlato će i dalje blistati kao alternativno sredstvo. To bi moglo privući više pozornosti glavnih središnjih banak Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori