Ponedjeljak , 25.05.2020.

Početna » Novosti » U domu korumpiranog kineskog političara pronađeno 13,5 tona zlata

U domu korumpiranog kineskog političara pronađeno 13,5 tona zlata

08.10.2019. / 09:18 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Politički moćnik, Zhao Qi, otpušteni tajnik komiteta Komunističke partije u gradu Haikouu, glavnom gradu provincije Hainan, optužen je da je na ime mita primio 13,5 tona zlata i 30 milijardi funti, što je nešto više od 250 milijardi kuna.

Mito i korupcija

Tisuće zlatnih poluga otkriveno je u kući lidera tijekom racije od strane korupcijskih inspektora početkom ovog mjeseca.

Njihova vrijednost mogla bi iznositi do 520 milijuna funti, odnosno 4,7 milijardi kuna, prema okvirnom izračunu aktualnih prodajnih cijena zlata.

Zhang Qi je otpušten, a pored zlata, inspektori su otkrili i 268 milijardi juana (30 milijardi funti), odnosno nešto više od 250 milijardi kuna za koje se također sumnja da su stečeni na ime mita.

Sumnja se da je, osim zlata, dobio i više luksuznih vila.

Ostao bez obje titule

Ako se navodna korupcija gospodina Zhanga pokaže istinitom, to bi ga činilo bogatijim od Jacka Maa, najbogatijeg čovjeka u Kini teškog 37 milijardi dolara (30 milijardi funti) prema Forbesu.

Gospodin Zhang bio je tajnik Komiteta komunističke partije Haikou, glavnog grada provincije Hainan, s oko devet milijuna stanovnika.

Imao je jednaku moć kao gradonačelnik grada, prema rangu dužnosnika Komunističke partije Kine. Bio je i član Stalnog odbora provincije Hainan. Komisija mu je oduzela obje titule zbog sumnje u korupciju.

Isplivale snimke

Snimke koje kruže Twitterom pokazuju kako jedna osoba broji zlato u sobi za koju se pretpostavlja da se nalazi u raskošnoj kući gospodina Zhanga. Isječak i povezane vijesti cenzurirani su u kontinentalnoj Kini.

U izjavi od 6. rujna glavno tijelo države Kine za borbu protiv korupcije kaže da se sumnja da je Zhang ozbiljno prekršio zakon i disciplinu.

Trenutno se nalazi pod nadzorom vlasti i istragom nadležnih.

Stroga antikorupcijska kampanja

Zhang Qi je rođen u istočnoj kineskoj provinciji Anhui i pridružio se Komunističkoj partiji 1983. godine.

Prije uspona na vlast u Haikouu, bio je zamjenik gradonačelnika grada Sanya i gradonačelnik Danzhoua. Oba grada su u provinciji Hainan.

Kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo je strogu antikorupcijsku kampanju otkako je stupio na dužnost 2012. godine.

Statistički podaci pokazuju da su najmanje 53 dužnosnika uhvatili u primanju mita vrijednog više od 100 milijuna yuana (11 milijuna funti) u posljednjih sedam godina.

Zhang Qi je 17. visoki dužnosnik kojeg se od početka godine istražuje zbog sumnju u korupciju u Kini, javljaju kineski mediji.

Izvor: dailymail.co.uk

U domu korumpiranog kineskog političara pronađeno 13,5 tona zlata Reviewed by on . Politički moćnik, Zhao Qi, otpušteni tajnik komiteta Komunističke partije u gradu Haikouu, glavnom gradu provincije Hainan, optužen je da je na ime mita primio Politički moćnik, Zhao Qi, otpušteni tajnik komiteta Komunističke partije u gradu Haikouu, glavnom gradu provincije Hainan, optužen je da je na ime mita primio Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori