Utorak , 23.07.2019.

Početna » Novosti » U pacifičkom otočju nalazi se skriveno blago u vrijednost od 58 milijardi dolara

U pacifičkom otočju nalazi se skriveno blago u vrijednost od 58 milijardi dolara

12.02.2019. / 19:54 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Rudarska tvrtka, koja tvrdi da ima udjele u rezervama bakra i zlata čija se vrijednost procjenjuje na 58 milijardi dolara na pacifičkom otoku Bougainville, oglasila se uoči skorog referenduma o neovisnosti otoka, tvrdeći kako su njegova prava ugrožena nastojanjima da se oživi sektor prirodnih resursa.

Inače, Bougainville je najveći otok u skupini Solomonskih otoka, a nalazi se u zapadnom dijelu Tihog oceana u Papui Novoj Gvineji.

U središtu spora je rudnik Panguna, na spomenutom otoku, kojim je 17 godina upravljala tvrtka Bougainville Copper Ltd. (BCL) sa sjedištem u Sydneyu, prije nego što je 1989. godine zatvoren zbog sukoba u kojem je poginulo čak 20.000 ljudi u autonomnoj regiji Papua Nova Gvineja. Sada tvrtka Bougainville Copper Ltd. upozorava investitore da će zakoni koje predlaže vlada Bougainvillea učiniti značajne izmjene u zakonu o rudarstvu, uključujući i davanje ovlasti novoj tvrtki registriranoj na Britanskim Djevičanskim otocima da preuzme rudarske najmove diljem otoka.

“Čini se da ovi prijedlozi dodatno narušavaju naša prava prema zakonu o rudarstvu Bougainvillea”, rekao je tajnik tvrtke Mark Hitchcock. “Još uvijek imamo prava na vlasništvo.”

Zakopano blago

Spomenute promjene u zakonu o rudarstvu dolaze u trenutku kada se bliži referendum o neovisnosti Bougainvillea, a to može biti dodatni poticaj da traže nove izvore prihoda kako bi zamijenili trenutne subvencije koje dobivaju od Papue Nove Gvineje. Prema procjenama tvrtke Bloomberg, u rudnik Panguna nalazi se 5,3 milijuna metričkih tona bakra i 19,3 milijuna unci zlata, čija ukupna vrijednost iznosi oko 58 milijardi dolara.

Dok je još poslovao, rudnik Panguna bio je jedan od najvećih rudnika u svijetu i činio je 44 posto izvoza Papue Nove Gvineje, navodi BCL. Prosvjedi zajednica, koje su tražile veću naknadu zbog negativnih utjecaja rudarskih operacija, postali su nasilni 1989. godine i ponovno pokrenuli pokret neovisnosti, što je dovelo do zatvaranja BCL-ovog rudnika, a vlade Papue Nove Gvineje bila je prisiljena poslati vojsku na teren. Mirovni sporazum iz 2001. godine uspostavio je autonomiju regije i otvorio put prilici za glasovanje o neovisnosti.

Zakonodavni prijedlog uključuje i amandman državnog zakona o rudarstvu iz 2015. godine, koji detaljno opisuje pravila i propise, kao i načela prava i kompenzacije za zemljoposjednike i zajednice. Predložena izmjena zamijenila će dosadašnji zakon od 235 stranica, onim gdje se u samo jednoj stranici, sva dostupna rudarska prava predaju novoj tvrtki, Bougainville Advance Mining Ltd., stoji u dokumentima koje je dostavila tvrtka BCL.

Isto tako, u dokumentima koje je tvrtka BCL podnijela na australskoj burzi vrijednosnih papira, stoji kako će 40 posto Bougainville Advance Mininga biti pod nadzorom tvrtke Caballus Mining, koja je u vlasništvu Jeffreyja McGlinna i “drugih nepoznatih stranih investitora i suverenih država”. Ni iz tvrtke Caballus, kao ni McGlinn nisu željeli ništa komentirati.

Tvrtka BCL, koja ima tržišnu kapitalizaciju od oko 41 milijun dolara, procjenjuje da bi bilo potrebno sedam do osam godina i 5 do 6 milijardi dolara za nastavak poslovanja. Grupa Rio Tinto Group, koja je nadzirala tvrtku BCL, dok je upravljala rudnikom od 1972. do 1989. godine, odrekla se svog udjela 2016. godine, napustivši rudnik bez ikakve dobiti. Time je vlada Papue Nove Gvineje i Bougainvillea dobila po 36,45 posto udjela u tvrtki BCL.

Time je referentna vrijednost BCL-a smanjena za 9,4 posto, na samo 14,5 australska centa po dionici, dok se indeks S & P / ASX 200 povećao za 0,3 posto.

Podijeljena mišljenja

Vlada Bougainvillea, u siječnju 2018. godine, odbila je zahtjev BCL-a da produži svoju privremenu licencu za istraživanje, navodi tvrtka. Vlada je ustvrdila da je dosadašnja operacija rudnika tvrtke izazvala građanski sukob, pa bi dopuštanje ponovnog otvaranja njihove tvrtke moglo narušiti mir i jedinstvo u regiji prije referenduma o neovisnosti.

“Bougainville vjerojatno neće imati prihode od ponovnog otvaranja rudnika najmanje pet godina nakon prve proizvodnje jer zakoni o poreznim resursima obično omogućuju dobit tek nakon povrata kapitalnih troškova i otplate duga“, rekao je Luke Fletcher, izvršni direktor Jubilee Australia Ltd., neprofitne organizacije koja je pratila učinak vađenja resursa na gospodarstvo Papue Nove Gvineje i Bougainvillea.

“Nastavak industrijskog rudarstva prije potpune sanacije građanskog sukoba, mogao bi samo potaknuti nove sukobe“, dodao je.

“Najveći problem s rudnikom Pangun jest taj da je zajednica je žestoko podijeljena oko činjenice treba li biti rudarstva ili ne”, zaključio je.

Izvor: www.bloomberg.com

U pacifičkom otočju nalazi se skriveno blago u vrijednost od 58 milijardi dolara Reviewed by on . Rudarska tvrtka, koja tvrdi da ima udjele u rezervama bakra i zlata čija se vrijednost procjenjuje na 58 milijardi dolara na pacifičkom otoku Bougainville, ogla Rudarska tvrtka, koja tvrdi da ima udjele u rezervama bakra i zlata čija se vrijednost procjenjuje na 58 milijardi dolara na pacifičkom otoku Bougainville, ogla Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori