Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Ulagači u zlato promatraju reakciju središnjih banaka na koronavirus

Ulagači u zlato promatraju reakciju središnjih banaka na koronavirus

07.02.2020. / 11:19 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Pokušaj mjerenja ekonomskih posljedica zbog koronavirusa težak je zadatak. Ali kada je riječ o utjecaju virusa na zlato, ulagači bi trebali obratiti pažnju na ono što rade središnje banke diljem svijeta.

“Svako dodatno ublažavanje koje bi moglo proizaći iz sporijeg gospodarskog rasta potaknut će slučaj dugoročnog zadržavanja zlata“, rekla je Rhona O’Connell, voditeljica analize tržišta tvrtke INTL FCStone za regije EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) i Azije.

Moguće posljedice koronavirusa

“Moguće posljedice na industriju zbog koronavirusa već je navelo niz vlada da smanje kamatne stope ili uvode olakšice. Istodobno, prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice ulaze i izlaze iz negativnog teritorija. Okruženje sklono riziku pozitivno utječe na zlato. Iako, po definiciji ne možemo znati koliko će to dugo trajati prije nego što se epidemija stavi pod kontrolu“, napisala je O’Connell u srijedu.

Dionice su ovaj tjedan bile u porastu jer se oporavljaju od ranije rasprodaje potaknute strahom od koronavirusa. Zlato se prodavalo, ali je uspjelo održati razinu podrške od 1.550 dolara po unci i stabilizirati se iznad razine od 1.560 dolara za uncu.

Opipljiv val olakšanja

“Financijska tržišta su košnica aktivnosti od povratka Kine i nakon proboja u ponedjeljak… U utorak je došlo do gotovo opipljivog vala olakšanja, kada je Narodna banka Kine nastavila ubrizgavati likvidnost u gospodarstvo u velikoj mjeri. Vlasti su također najavile pomoć tvrtkama koje proizvode važne proizvode. Žele im pomoći kako bi što je prije moguće ponovno pokrenule proizvodnju“, rekla je O’Connell. Ali ti su potezi na tržištu samo kratkoročna buka, dodala je.

Reakcije središnjih banaka

Ono na što ulagači trebaju biti usredotočeni jest ono što središnje banke iz cijelog svijeta odluče učiniti sljedeće kada se suočavaju s ekonomskim posljedicama koronavirusa.

“Azijske vlade već počinju promatrati odluke o kamatama“, istaknula je O’Connell. “Tajland je već smanjio kamatne stope na rekordno niskih 1,0 posto za svoju referentnu stopu. Tvrde da će koronavirus negativno utjecati na veliki broj poduzeća, kao i suša i kašnjenje u donošenju proračuna“, rekla je.

Središnja banka Filipina također je ovog tjedna smanjila kamatne stope za 25 baznih bodova na 3,75 posto kao odgovor na koronavirus.

Povrh svega, Rezervna banka Australije mogla bi uskoro sagledati smanjene kamatnih stopa. Naročito ako gospodarski rast ne bude dovoljno brz u sjeni požara i posljedica koronavirusa. Ostale zemlje koje su nedavno smanjile kamatne stope uključuju Island i Kraljevinu Bahrein. Kamatne stope Europske unije i Japana već su na negativnom području, dodala je O’Connell.

“Okoliš kamatnih stopa i ubrizgavanje likvidnosti u različita gospodarstva mogli bi dodati poticajni faktor tržištu. Ovo se navodno već odrazilo na cijene dionica, ali bi i trebalo nastaviti biti vjetar u leđa u vremenu financijskog rizika“, napisala je.

Izvor: www.kitco.com

Ulagači u zlato promatraju reakciju središnjih banaka na koronavirus Reviewed by on . Pokušaj mjerenja ekonomskih posljedica zbog koronavirusa težak je zadatak. Ali kada je riječ o utjecaju virusa na zlato, ulagači bi trebali obratiti pažnju na o Pokušaj mjerenja ekonomskih posljedica zbog koronavirusa težak je zadatak. Ali kada je riječ o utjecaju virusa na zlato, ulagači bi trebali obratiti pažnju na o Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori