Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Usporedba investicijskog zlata i drugih vrsta ulaganja

Usporedba investicijskog zlata i drugih vrsta ulaganja

03.11.2020. / 10:30 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Investicijsko zlato ima nekoliko sjajnih ulagačkih svojstava koje nema ni jedan drugi oblik ulaganja. Zato je primjereno i za iskusne ulagače, ali i ulagače početnike. Međutim, manje iskusni ulagači često ne znaju mnogo o investicijskom zlatu. Pa čak ni to da investicijsko zlato kao ulagačka mogućnost uopće postoji. Zato možemo očekivati da će se informacija o njegovim svojstvima prije ili kasnije proširiti populacijom, a tada će žuti metal zacijelo postati uobičajena imovina u mnogim ulagačkim portfeljima i velikih i malih investitora.

Ne bismo li bolje razumjeli jedinstvena ulagačka svojstva koja posjeduje investicijsko zlato, usporedit ćemo ih sa svojstvima drugih, poznatijih ulagačkih oblika. Tako će postati jasne sve prednosti i nedostaci svakog od navedenih načina investiranja.

Investicijsko zlato i nekretnine

Ulagači početnici sa znatnijom financijskom imovinom, u našim se krajevima vrlo često odlučuju za investiranje u nekretnine. Tako prema dostupnim podacima, više od 85 posto Hrvata ima barem jednu nekretninu u svojem posjedu.

Ulaganje u nekretnine ima smisla posebno u regionalnim uvjetima, zato što državne vlasti još uvijek nisu uvele porez na nekretnine. Ipak, to ne znači da taj porez prije ili kasnije neće biti uveden. Osobito zato što je porez na nekretnine uobičajeni u zemljama Europske unije, ali i šire.

U tom smislu, ulaganje u investicijsko zlato sigurno će dobiti prednost pred ulaganjem u nekretnine. Naime, zakonodavne smjernice Europske unije izričito zahtijevaju od zemalja članica da investicijsko zlato mora biti oslobođeno od poreza na dodanu vrijednost.

Ulaganje u investicijsko zlato, osim poreznih, ima i dodatnu praktičnu prednost. Naime, nekretnine su relativno slabo likvidna imovina. Za nju je potrebno dosta truda da bi bila pretvorena u papirnati novac. Suprotno tome, investicijsko zlato može se brzo, lako i jednostavno prodati po tržišnoj cijeni koja se formira na svjetskim burzama svakih nekoliko minuta.

Također, za razliku od plemenitih metala, koje je lako diskretno pohraniti i prenijeti izvan dosega socijalnih nemira i sukoba, nekretnine je nemoguće ponijeti sa sobom. To ih čini ranjivim ulagačkim sredstvom, podložnim uništenju. Investicijsko zlato i na tom polju ima značajnu prednost.

Kao zaključak, treba napomenuti kako su cijene nekretnina u proteklim desetljećima, uz određene oscilacije, bile u uzlaznoj putanji. No, cijena zlata je u istom promatranom periodu rasla brže.

Investicijsko zlato i novčana štednja

Veliki broj hrvatskih građana svoj novac, osim u nekretnine, često i rado pohranjuje u bankama. Najčešće inozemnoj valuti. Mnogi smatraju kako je štednja na bankovnom računu jedan od najsigurnijih oblika očuvanja vlastite likvidne imovine. Zato ne treba čuditi podatak da su ukupni depoziti građana u hrvatskim bankama prešli 200 milijardi kuna. Tu još treba pridodati iznose štednje koji domaći građani drže u stranim bankama, a za to ne postoje precizni podaci.

Zanimljivo je da većina tih novčanih sredstava nije oročena,a razlog je sasvim logičan. Naime, banke na svaku, pa i oročenu štednju nude izrazito male kamate. Stoga građani procjenjuju da se štednju ne isplati vezivati, već ju je bolje odmah imati na raspolaganju.

Ulaganje u investicijsko zlato također ne donosi kamatu. Ali, kupnjom zlata omogućujete da vašem ulaganju raste cijena izražena u papirnatoj valuti.

Na primjer, vrijednost eura, jedne od vodećih svjetskih valuta u kojoj štedi većina Hrvata, u zadnjih dvadeset godina izgubila je čak 40 posto svoje vrijednosti! Ono što ste prije dvadeset godina trebali platiti 100 eura, danas stoji prosječno 140 eura. Istovremeno, cijena investicijskog zlata porasla je gotovo više od osam puta. To znači da je prosječna godišnja tržišna “kamata” na ulaganje u investicijsko zlato u spomenutom razdoblju bila veća od 10 posto.

Kada zbrojimo pad vrijednosti eura u zadnjih dvadeset godina i rast cijene zlata u istom razdoblju, zaključak je da su ulagači u zlato profitirali mnogostruko više od ulagača u papirnati novac.

Investicijsko zlato i dionice

Dionice i udjeli u tvrtkama, odnosno, kompanijama smatraju se ulagačkim sredstvom znatnoga rizika. Ali i potencijalno značajnog povrata na investiciju.

Zbog njihove potencijalne rizičnosti, mnogi stručnjaci ističu da je mudro u dionice svoj novac ulagati raspršeno. To znači ne kupovati jednu, dvije ili tri dionice, već u svom portfelju posjedovati veći broj dionica. Ako jedna od njih na tržištu snažno izgubi na vrijednosti, pretpostavka je da to neće znatno narušiti vrijednost cjelokupnog portfelja. Naime, vjerojatnost da sve dionice iz portfelja istovremeno izgube vrijednost vrlo je mala.

Zato i postoje takozvani indeks fondovi, odnosno, fondovi strukturirani tako da u sebi zadrže veliki broj kvalitetnih dionica i udjela. Kada kupujete udjel u indeks fondu, tim udjelom zapravo stječete vlasništvo nad djelićem svih dionica koje se nalaze u tom fondu.

Mnogi indeks fondovi zasnivaju se na vodećim burzovnim indeksima. Jedan od njih je i popularni američki Dow Jones. Sličan indeks postoji i u Njemačkoj, a naziva se DAX. S obzirom na to da hrvatski građani u velikoj mjeri gravitiraju njemačkoj ekonomiji, usporedit ćemo rast njemačkog DAX dioničkog indeksa u zadnjih dvadeset godina s rastom cijene investicijskog zlata.

U 2000. godini vrijednost DAX indexa kretala se na razini od oko 6800 bodova. Danas je on dostigao iznos od 11.000 do 12.000 bodova. Ako ne uzmemo u obzir kratkotrajan ovogodišnji pad ispod 9.000 u jeku prvog vala epidemije koronavirusa. To znači da je u dvadeset godina vrijednost jednog od najrizičnijih i potencijalno najprofitnijih ulaganja na svijetu, porasla za oko 60 posto.

U istom vremenskom razmaku investicijsko zlato ostvarilo je cjenovni rast od 800 posto.

Investicijsko zlato i obveznice

Ulaganje u državne i privatne obveznice u nekoliko zadnjih desetljeća bilo je jedno od najpopularnijih ulaganja. Međutim, u našim krajevima privatni pojedinci relativno slabo poznaju tu ulagačku kategoriju. Ona je zasigurno puno manje poznata od ulaganja u nekretnine, dionice ili gotov novac. Ali je svakako poznatija od ulaganja u investicijsko zlato.

Povrat na ulaganje u obveznice zahtijeva razdoblje sigurnosti i vjere da će entiteti čije obveznice posjedujemo imati sposobnost povrata sredstava u dužem vremenskom periodu. Stabilne velike kompanije ili države su izdavatelji obveznica kojima možemo vjerovati. Zato, primjerice, njemačke ili švicarske obveznice među ulagačima imaju vrlo visoku reputaciju. Naime, za Njemačku i Švicarsku smatra se da će biti u stanju servisirati svoje obveznice bez ikakvih teškoća.

No, je li to točno? Trenutačno se nalazimo u okolnostima značajne krize povjerenja, između ostalog, prouzročene i epidemijom koronavirusa. Nemiri i prosvjedi diljem Europe, potaknuti oštrim mjerama protiv širenja epidemije, ugrožavaju stabilnost mnogih država, pa i onih najstabilnijih.

Istovremeno, cijena investicijskog zlata od početka izbijanja epidemije raste strelovito. Poznato je da u doba neizvjesnosti i turbulencija cijena zlata u pravilu znatno raste.

Ipak, uspoređujemo li sentiment koji tržište ima prema kvalitetnim obveznicama u odnosu na sentiment koji ima prema zlatu, mogli bismo reći da su oba prilično slična. Zato bi mudar ulagač možda trebao razmisliti i ravnomjerno rasporediti sredstva unutar svojeg portfelja na obje ulagačke kategorije.

Investicijsko zlato kao umjetnine i starine

Ulaganje u umjetnine i starine, od svih ulagačkih oblika, vjerojatno je najmanje poznato među općom populacijom. Za tu vrstu investiranja potrebni su znanje, vještina, oštro oko i malo sreće.

Kad govorimo o umjetninama i starinama, ne mislimo samo na umjetnička djela renomiranih slikara i kipara. Ovoj kategoriji pripadaju i antikni namještaj, knjige te drugi vrijedni predmeti iz povijesti, poput oldtimer automobila.

Nije lako procjenjivati povrat na uloženo pri kupnji starina i umjetnina. Sposobnost rasta njihove cijene laiku je teško predvidljiva.
Ipak, kada govorimo o starinama i umjetninama iz konteksta investiranja u plemenite kovine, svakako treba spomenuti ulaganje u povijesne zlatnike i srebrnjake.

Riječ je o kovanicama koje su u prethodnim stoljećima bile sredstvo razmjene roba i usluga. U pravilu su ih izdavale suverene države, koje su jamčile njihovu kakvoću i standardnu čistoću plemenite kovine od kojih su bile izrađene. U drugoj polovici dvadesetog stoljeća njihovu funkciju na tržištu je preuzeo papirnati, a zatim i digitalni novac.

No, zlatne i srebrne kovanice iz starih vremena nisu izgubile na vrijednosti, dapače. Mnoge od tih kovanica postale su numizmatički iznimno vrijedne i tražene.

Kod tih zlatnih i srebrnih kovničkih izdanja dogodio se učinak akumulacije vrijednosti. Pojedine kovanice od plemenitih kovina poskupjele su ne samo zato što je porasla cijena plemenite kovine od koje su izrađene, već bi samo taj cjenovni porast opravdao investiciju.

Neke kovanice od zlata i srebra poskupjele su i zato što im je porasla numizmatička vrijednost. Upravo ta dvostruka kombinacija cjenovnoga rasta čini ih naročito atraktivnima za ljubitelje ulaganja u umjetnine i starine.

Povijesni zlatnici predstavljaju investicijsko zlato posebne kategorije.

Zaključak: zašto razmatrati ulaganje u zlato?

Kao što je jasni iz napisanog teksta, postoji mnogo razloga zašto bi iskusan investitor u različite ulagačke forme trebao razmisliti o uvrštavanju investicijskog zlata u svoj portfelj.
Jasno je i da investicijsko zlato ima veliku atraktivnost i za one koji se tek okušavaju u ulaganju.

No, znači li to da prednosti koje nudi ulaganje u plemenite kovine opravdavaju nagle promjene u ulagačkom portfelju? Znači li to da svaki ulagač treba rasprodati većinu ili čak sva svoja postojeća ulagačka sredstva – nekretnine, dionice, obveznice, umjetnine i gotovinu – i umjesto toga odabrati isključivo investicijsko zlato?

Mudar investitor će pažljivo strukturirati svoj portfelj tako da u njega uključi različite vrste ulagačkih sredstava. Mudar ulagač u svoj će portfelj uključiti sva ulagačka sredstva za koje smatra i osjeća da mu mogu biti od koristi.

Investicijsko zlato jedan je od važnih i do sada još nedovoljno otkrivenih oblika ulaganja. Od ulaganja u zlato vaš će portfelj dugoročno sasvim sigurno imati značajne koristi.

Usporedba investicijskog zlata i drugih vrsta ulaganja Reviewed by on . Investicijsko zlato ima nekoliko sjajnih ulagačkih svojstava koje nema ni jedan drugi oblik ulaganja. Zato je primjereno i za iskusne ulagače, ali i ulagače poč Investicijsko zlato ima nekoliko sjajnih ulagačkih svojstava koje nema ni jedan drugi oblik ulaganja. Zato je primjereno i za iskusne ulagače, ali i ulagače poč Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori