Četvrtak , 14.11.2019.

Početna » Novosti » Vrijednost eura u odnosu na zlato

Vrijednost eura u odnosu na zlato

17.01.2019. / 19:36 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Otkako je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, američki dolar drži dobru vrijednost u odnosu na zlato, a to se najviše očitovalo u cijeni zlata u eurima.

Tijekom prošlog ljeta zlato je doživjelo svoj najgori (u pogledu vremena) pad na sedmogodišnjem “medvjeđem tržištu“, odnosno dužem razdoblju pada cijena dionica.

No, iako slabo, zlato se uspjelo oporaviti nakon što je u listopadu dotaklo dno. Ipak, još uvijek je zaglavljeno na tom medvjeđem tržištu, pokušavajući probiti barijeru od 1300 dolara po unci i nikako da je prijeđe i dosegne cijenu od 1365 do 1375 dolara po unci kakva je bila nakon glasovanja o sporazumu za Brexit.

Trendovi na tržištu

S obzirom na to da Brexit u ovom trenutku još uvijek “visi u zraku“, unatoč najvećim naporima, relativna slabost zlata i dalje je veliki problem.

Iako je tržište zlata trenutno u porastu i tako je još od prosinca 2015. godine, taj je rast tek protu-trend na “medvjeđem tržištu“ koje još nije završeno.

Tvrtke Newmont Minng (NYSE: NEM) i Goldcorp (NYSE: GG) nedavno su najavile veliko spajanje, no investitori su izgubili svaki interes.

To je zato što prava priča nije ono što se događa u SAD-u, a samim time i s dolarom, već ono što se događa u Europi i odražava na euru.

Kao što smo spomenuli na početku, otkako je Donald Trump izabran na funkciju, euro drži relativno dobru vrijednost u odnosu na zlato. Međutim od listopadskog pada, tržište se ruši i to daleko više nego što smo vidjeli u dolarima. To znači da je pad zlata prošlog ljeta mogao biti proračunat potez kako bi svi bili navedeni na pogrešnu stranu trgovine.

Novi porasti ili padovi tržišta događaju se samo kada se značajna većina sudionika kladi na trenutni trend. Ako su svi na dobitku, više nema kupaca i obrnuto.

Isto tako, ulagači sada gledaju na zlato kao na sigurno ulaganje i više nije riječ tek o valuti kojom će trgovati. Pojavila se nova dinamika u igri koja nije bila prisutna od početka Brexita. Štoviše, promatrajući svakodnevno trgovanje, kako zlatom, tako i eurima, jasno je da postoji zajednički napor da se održi stabilna razina cijena.

Cijena zlata ne raste u japanskim jenima ili švicarskim francima, već samo u eurima i britanskim funtama.

Dakle, unatoč onima koji pokušavaju ulagačima utjerati strah u kosti, zlato se kreće u pravom smjeru. Glavna uloga zlata je provjera povjerenja javnosti u političke institucije.

Bikovsko, odnosno rastuće tržište, na svjetskoj razini se događa samo kada je zlato u porastu u odnosu na svaku državnu valutu. S obzirom na važnost EU za globalnu trgovinu i financijski status quo, politički raspad ima potencijal pretvoriti lokalizirano “bikovsko tržište“ u svjetovno.

Izvor: goldsilver.com

Vrijednost eura u odnosu na zlato Reviewed by on . Otkako je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, američki dolar drži dobru vrijednost u odnosu na zlato, a to se najviše očitovalo u cijeni zlata u eurima. Otkako je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, američki dolar drži dobru vrijednost u odnosu na zlato, a to se najviše očitovalo u cijeni zlata u eurima. Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori