Srijeda , 03.06.2020.

Početna » Novosti » Zbog straha od krize raste vrijednost zlata

Zbog straha od krize raste vrijednost zlata

28.02.2019. / 18:01 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato je sredinom 2018. godine imalo najnižu vrijednost u posljednjih šest godina. Ipak, u posljednja tri mjeseca vrijednost zlata porasla je za čak 15 posto. U tom istom periodu, dionice najvećih svjetskih kompanija pale su u prosjeku pet posto.

Inicijalni rast vrijednosti

Neizvjesnost u vezi s Brexitom, kao i tenzije između SAD i ostatka svijeta dovele su do inicijalnog rasta vrijednosti ovog plemenitog metala. Svaki dan dobivamo informacije da najvažnije ekonomije svijeta povećavaju svoje zlatne rezerve. Najveće svjetske države kupuju čisto zlato, koje se stručno naziva monetarno zlato i tako pojačavaju stabilnost, fleksibilnost i elastičnost svojih valuta.

Tako je inicijalni rast vrijednosti zlata nastavio svoje progresivno kretanje. Iako se cijena zlata nalazi na relativno visokoj vrijednosti, analitičari američke investicijske grupacije Goldman Sachs smatraju da je ovo jedna od početnih pozicija vrijednosti zlata i da značajan rast tek dolazi. Projekciju temelje na činjenicama da su najveće ekonomije svijeta uvećale svoju količinu novca. SAD za 80 posto, Eurozona 45 posto, Japan 35 posto, a Kina za 265 posto. Imajući u vidu da vrijednost zlata prati količinu novca (zaštita od inflacije) smatraju da je dalji rast vrijednosti zlata neminovan.

Strah od krize jedan od razloga porasta cijene

Kriza koja je svijet zahvatila 2008. godine, a čije je žarište trajalo od 2008. do 2011. godine, uvećala je vrijednost zlata za 190 posto i 2011. godine ga dovela do povijesnog maksimuma. U studenom 2011. godine, jedan kilogram čistog zlata, finoće 999, 9, poznatog kao monetarno, ili investicijsko zlato, vrijedio je 44 tisuće dolara. Svaka provjerena informacija, koja se odnosi se na krizu, utječe na vrijednost zlata pozitivno, ili negativno, ovisno o sadržaju informacije.

Rastuću snagu zlata potvrđuje i činjenica da je 2000. godine jedna unca zlata vrijedila 400 dolara, dok danas ta ista unca vrijedi 1.400 dolara. To znači, da osoba, koja je 2000. godine u zlato uložila 10.000 dolara, sada ima 40.000 dolara. Ako uzmemo u obzir da je prihvaćena stopa inflacije na godišnjoj razini 2 posto, za taj period kumulativna inflacija iznosila bi 20 posto. Dakle, efektivna zarada iznosila bi 28.000 dolara.

Države koriste zlato za zaštitu vlastitih valuta i monetarnog sustava

Osnovna funkcionalna vrijednost zlata jest hedging (premošćivanje rizika). To je najpoznatija i najčešće korištena zaštita protiv rizika valutnog tečaja i služi za jačanje valute i monetarne stabilnosti države. Građani mogu zaštiti svoj kapital na isti način kao države, ulažući u investicijsko zlato koje je također, od ulaske Hrvatske u Europsku uniju, oslobođeno PDV-a prilikom kupovine.

Izvor: marketwatch.com

Zbog straha od krize raste vrijednost zlata Reviewed by on . Zlato je sredinom 2018. godine imalo najnižu vrijednost u posljednjih šest godina. Ipak, u posljednja tri mjeseca vrijednost zlata porasla je za čak 15 posto. U Zlato je sredinom 2018. godine imalo najnižu vrijednost u posljednjih šest godina. Ipak, u posljednja tri mjeseca vrijednost zlata porasla je za čak 15 posto. U Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori