Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Zbog velike potražnje za zlatom rudarstvo doživljava novi procvat

Zbog velike potražnje za zlatom rudarstvo doživljava novi procvat

17.04.2020. / 13:15 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Ulagači sve više prihvaćaju zlato kao sigurno utočište. To povećava cijene dragocjenih metala, a aktivnosti iskopavanja i prikupljanja zlata vjerojatno će tijekom ove godine imati veći rast, stoji u izvješću tvrtke Fitch Solutions.

Cijene zlata su u porastu

Cijene zlata su u porastu otkako je epidemija COVID-19 pogodila tržišta, a gospodarske posljedice ove krize tek počinje utjecati na globalno gospodarstvo.

“S usporavanjem globalne ekonomije i posljedičnih poraza na tržištima uslijed izbijanja pandemije COVID-19, ulagači se zalažu za imovinu “sigurnog utočišta“ kao što je zlato“, navodi se u izvješću. “Kao rezultat toga, za očekivati je da će doći do skoka aktivnosti u rudarstvu tijekom 2020. godine“, tvrde.

Fitch Solutions ove godine očekuje porast cijena zlata, nedavno revidirajući svoju prognozu nagore. “Od početka godine, skok makroekonomskih nesigurnosti pružio je poticaj cijenama zlata. Kao rezultat toga, revidirali smo naše izglede za cijene zlata ove godine. Očekujemo da će dosegnuti prosječnu razinu od 1.680 dolara po unci, u odnosu na raniju prognozu od 1.450 dolara po unci“, navodi se u izvještaju.

Koronavirus utječe na industriju

U izvješću se dodaje da postoji i porast rizika za prognozu od 1.680 dolara za uncu u svjetlu svih poticaja monetarne politike uvedenih širom svijeta kako bi se pomoglo u borbi protiv krize zbog pandemije COVIDA-19.

Izbijanje COVIDA-19 bez sumnje će ostaviti utjecaj na industriju rudarstva zlata. Ali je i dalje u dobroj poziciji za preživljavanje ove krize. Posebno s višim cijenama zlata koje su u igri.

Povećana aktivnost rudnika

“Više cijene zlata znače veće prihode, povećavajući rudarske dionice i prinose investitora“, tvrde iz Fitch Solutions. “Iako je neizbježno da će se industrija suočiti s nepredvidljivom proizvodnjom u skladu s vladinim ograničenjima, ona će u narednim mjesecima i tromjesečjima moći ostati otvorena za poslovanje. Vjerojatno će potaknuti ulagače da budu spremni preplatiti za ugovore u rascjepkanoj industriji. To je zrelo okruženje za sklapanje ugovora jer je anorganski rast i dalje jednostavniji i jeftiniji od širenja rezervi istraživanjem“, kažu.

Do sada je aktivnost iskopavanja i prikupljanja zlata zaostajala. Naime, mnogi ulagači su zabrinuti koliko će globalno gospodarstvo biti pogođeno izbijanjem COVIDA-19.

“Djelatnost trgovanja u svim sektorima porasla je za 667,2 milijarde dolara. To predstavlja pad od 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Aktivnost u prvom polugodištu zabilježena je na razini od 636,86 milijardi dolara. To je manje od 954,82 milijarde zabilježene tijekom četvrtog kvartala 2019. godine te 933,21 milijarde u prvom kvartalu iste godine, kao što pokazuju podaci banke Dealogic”, navedeno je u izvještaju.

Novi procvat rudarstva

Konkretno, u rudarskoj industriji zlata bilo je samo 18 ugovora ukupne vrijednosti 863 milijuna dolara, dodali su iz Fitch Solutions. Do ovog trenutka prošle godine bile su 42 transakcije procijenjene na rekordnih 11,2 milijardi dolara.

“Kao što pokazuju podaci tvrtke Zephyr, ove su godine samo na globalnoj razini najavljene još dvije ponude za rudarstvo zlata. One iznose čak 100 milijuna dolara. Prvi je 22,37-postotni manjinski udio u britanskom rudniku Petropablovsk od strane ruske kompanije Yuzhuralzoloto Gruppa Kompanii. Ova transakcijska vrijednost iznosi čak 169,27 milijuna dolara. Druga transakcija je povećanje kapitala od 14,68 posto u australijskoj tvrtki Resolute Mining u vrijednosti od 105,43 milijuna dolara od strane direktora, institucionalnih ulagača i korporativne tvrtke za financijsko savjetovanje ICM“, opisano je u izvještaju.

Izvor: www.kitco.com

Zbog velike potražnje za zlatom rudarstvo doživljava novi procvat Reviewed by on . Ulagači sve više prihvaćaju zlato kao sigurno utočište. To povećava cijene dragocjenih metala, a aktivnosti iskopavanja i prikupljanja zlata vjerojatno će tijek Ulagači sve više prihvaćaju zlato kao sigurno utočište. To povećava cijene dragocjenih metala, a aktivnosti iskopavanja i prikupljanja zlata vjerojatno će tijek Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori