Srijeda , 29.01.2020.

Početna » Novosti » Zlatna groznica seli se u Zapadnu Afriku

Zlatna groznica seli se u Zapadnu Afriku

24.10.2019. / 19:10 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Na stranu Kanada, Australija i Južna Afrika. Zapadna Afrika velikom brzinom postaje najprivlačnija destinacija kada je riječ o iskopavanju zlata.

Proizvođači i tragači za zlatom ulažu novac u ovu regiju dok cijene rastu, a industrija na južnom vrhu kontinenta stalno se smanjuje. Dok se rudari zlata suočavaju s mnoštvom novih otkrića na globalnoj razini, veliki dijelovi zapadne Afrike jedva su istraženi.

Dosad neistražena područja

Depoziti su obično plitki, što znači pristupačni – i relativno jeftini. Najmanje dva nova projekta pokrenuta su ove godine, a još dva su zakazana za 2020. godinu. AngloGold Ashanti Ltd., treća najveća rudarska tvrtka u svijetu, također proširuje i modernizira rudnik Obuasi u Gani. Također, kanadska rudarska tvrtka Iamgold Corp razmišlja o novoj operaciji vađenja zlata u Senegalu.

U srpnju je australska tvrtka Resolute Mining Ltd. pristala kupiti još jednog proizvođača usmjerenog na zapadnu Afriku. U središtu radnje su Birimijski pojasevi, tragovi drevnih, zlatom bogatih vulkanskih stijena koji se protežu od ruba Sahare do atlantske obale.

Duga tradicija vađenja zlata

Iako zapadna Afrika ima dugu tradiciju vađenja zlata – Gana je bila poznata kao Zlatna obala pod britanskom kolonijalnom vlašću – velika rasprostranjenost regije i politička nesigurnost na nekim područjima, znače da bogatstvo uglavnom ostaje neiskorišteno.

“Zapadna Afrika je prepuna potencijala“, rekao je Kelvin Dushnisky, glavni izvršni direktor trećeg svjetskog proizvođača zlata AngloGold. “Naš rudnik u Obuasiju je spektakularno nalazište rude koje će biti značajan proizvodni motor za Ganu i AngloGold još mnogo godina“, rekao je.

Oba veća rivala AngloGolda, Barrick Gold Corp. i Newmont Goldcorp Corp, također imaju rudnike u regiji. S druge strane, Newmont Mining Corp., američka kompanija koja je u 2017. godini bila drugi najveći proizvođač zlata na svijetu, nedavno je završio projekt ekspanzije u Gani.

Novac za nova ulaganja

Ulaganja, posebno u istraživanje, usporila su u industriji nakon što su cijene zlata sišle s najviših razina u 2011. i 2012. godini, a većina proizvođača bila je usredotočena na smanjenje duga i smanjenje troškova, umjesto na novu potrošnju.

Sada, s cijenom zlata koja se kreće oko 1.500 dolara po unci, ima se više novca. Prema Oumaru Toguyeni, potpredsjedniku Iamgolda za regiju, većina zlatnih depozita zapadne Afrike, još nije pronađena i iskopana.

“Ako tražite zlato u zapadnoj Africi, idite u Birimijski pojas”, rekao je Toguyeni telefonom iz Malija. “Potencijal je i dalje prisutan, jer se regija i dalje istražuje. To su bili lakše pronađeni depoziti“, dodao je.

Dakako, Zapadna Afrika ima i svoje izazove, jer nalet napada pobunjenika povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom prijeti suzbijanjem istraživanja i rudarenja.

Problem terorističkih prijetnji

Terorističke prijetnje od Malija do Burkine Faso proširile su se na pogranična područja s Ganom i Obalom Slonovače dok islamistički militanti nastoje proširiti svoj utjecaj.

U siječnju je pronađeno tijelo izvršnog direktora tvrtke Progress Minerals Inc. sa sjedištem u Vancouveru, s ranama od metaka, nakon što je otet s mjesta istraživanja na sjeveroistoku Burkine Faso.

Postoje i konvencionalniji izazovi. Nedostatak kvalificiranih radnika i osnovne infrastrukture, poput opskrbe električnom energijom i cestama, izgradnju rudnika čine skupljom, rekao je Toguyeni.

Odličan potencijal

Ipak, nakon što se projekti pokrenu, može se dobro zaraditi. Gold Fields Limited Južnoafrička tvrtka specijalizirana za rudarsko zlato i zalihe zlata, u svom rudniku Tarkwa u Gani proizvodi oko 950 dolara za uncu, rekao je izvršni direktor Nick Holland.

Nakon što se otpadna stijena odstrani, “na kosti se može naći dosta mesa“, rekao je. “Ako možete upravljati troškovima i biti učinkoviti te otvoriti jame, to je odličan posao“, zaključio je.

Nova zlatna provincija

Nekoliko manjih tvrtki istražuje zlato u Zapadnoj Africi, s ciljem razvijanja vlastitih rudnika ili pronalaska kupca nakon otkrića, izjavio je direktor tvrtke Cora Gold Ltd., Jon Forster.

Cora istražuje ležište u Maliju i vjeruje da može dobiti potporu investitora za rudnik, rekao je Forster, veteran geolog, koji u Zapadnoj Africi radi oko 25 godina. “To je jedna od najboljih svjetskih zlatnih provincija“, rekao je. “To investitorima daje samopouzdanje da mogu preuzeti projekt od faze istraživanja do rudarstva“, zaključio je.

Izvor: www.bloomberg.com

Zlatna groznica seli se u Zapadnu Afriku Reviewed by on . Na stranu Kanada, Australija i Južna Afrika. Zapadna Afrika velikom brzinom postaje najprivlačnija destinacija kada je riječ o iskopavanju zlata. Proizvođači i Na stranu Kanada, Australija i Južna Afrika. Zapadna Afrika velikom brzinom postaje najprivlačnija destinacija kada je riječ o iskopavanju zlata. Proizvođači i Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori