Subota , 22.01.2022.

Početna » Novosti » Zlato je ispod cijene s obzirom na strah od širenja koronavirusa

Zlato je ispod cijene s obzirom na strah od širenja koronavirusa

11.02.2020. / 16:24 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Strahovi od koronavirusa pokrenuli su novu zabrinutost zbog njegova širenja u cijelom svijetu. Pri tome je zlato došlo na razinu od 1.550 dolara za uncu koja je ocijenjena kao donja granica te je sada odlična prilika za kupovinu.

Nova donja granica

“Cijena zlata od 1.540 do 1.550 dolara prilika je za kupnju i nova donja granica u godini u kojoj su rizici rasta čvrsto nagnuti na negativnu stranu“, napisao je u četvrtak trgovinski strateg banke Scotiabank Nicky Shiels.

“Tehnički gledano, podrška u porastu od kako je najavljeno potpisivanje prve faze dogovora između SAD-a i Kine, osiguravajući da je 1.550 dolara po unci nova i probna donja granica“.

Strahovi od širenja koronavirusa mogli bi prisiliti više središnjih banaka širom svijeta da olakšaju monetarnu politiku. Posebno u zemljama koje su izravno pogođene koronavirusom, navodi se u izvješću banke Scotiabank.

FED nadzire situaciju

Zlato je ispod cijene i jeftino s obzirom na strah od širenja koronavirusa, ali i Fed-a koji bi mogao biti primoran smanjiti ranije ili u najmanju ruku proširiti bilancu bržim tempom. Pokazali su da mogu brzo reagirati na bilo kakvu prijetnju globalnom rastu“, navodi se u izvješću.

Na sastanku u siječnju, Federalne rezerve su držale kamatnu stopu u rasponu između 1,5 posto i 1,75 posto. Kada je bio upitan o koronavirusu, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je kako Fed “pažljivo nadzire situaciju“. Napomenuo je i da će vjerojatno doći do “nekog poremećaja“ aktivnosti u Kini, a možda i na globalnoj razini.

Powell je u petak ponovo spomenuo koronavirus u polugodišnjem izvješću središnje banke Kongresu. “Učinci koronavirusa u Kini predstavili su novi rizik u izgledima“, stoji u izvješću.

Jačanje američkog dolara

Američki dolar ove je godine zaustavljao najveći porast zlata, ali 1.600 dolara za uncu ostaje gornji cilj žutog metala, rekao je Shiels.

“Kratkoročna reakcija cijena prije 1.600 dolara bila je razočaravajuća. Mnogi su očekivali da će se zlato probiti iznad 1.600 dolara po unci i zadržati se tamo posebice zbog pojavljivanja koronavirusa. Ipak, njegovo odbijanje da se rasprsne bilo je zbog jačeg američkog dolara (koji se natječe za ulogu sigurnog utočišta) i nedostatak fizičkog sudjelovanja i kupovine u Aziji“, objasnili su stratezi.

Fizičko smanjenje potražnje

Nadalje, slabija azijska potražnja za fizičkim metalom nadoknadit će se povećanim ponudama zapadnih sigurnih utočišta. “Fizičko smanjenje potražnje trebao bi nadoknaditi priljev sa Zapada ovisan o temi sporijeg gospodarskog rasta. Rasta koji se bori s dodatnim poticajima“, rekao je Shiels.

Ekonomski pad zbog koronavirusa mogao bi također potaknuti prošlogodišnje trgovinske tenzije kako se izgledi za rast smanjuju, dodao je strateg.

Nesigurnost zbog virusa i dalje je visoka

“Strahovi vezani za potražnju odmaknuli su se od trgovine i usredotočili na koronavirus. Ali utjecaj virusa ima potencijalno veće implikacije potražnje, jer je Kina i dalje fizički isključena“, rekao je.

“Glavni rizik i nesigurnost zbog virusa i dalje su visoki. Trgovinska pitanja mogu se ponovno pojaviti s obzirom na manju potražnju, a konsenzus kineskog BDP-a na oko 6 posto u usporedbi s godišnjim rastom vjerojatno će biti znatno smanjen“.

U trenutku pisanja futures ugovori za zlato za prosinac na grani njujorške robne burze Comex trgovali su se po cijeni od 1.576,50 dolara po unci, što je porast od 0,20 posto.

Izvor: www.kitco.com

Zlato je ispod cijene s obzirom na strah od širenja koronavirusa Reviewed by on . Strahovi od koronavirusa pokrenuli su novu zabrinutost zbog njegova širenja u cijelom svijetu. Pri tome je zlato došlo na razinu od 1.550 dolara za uncu koja je Strahovi od koronavirusa pokrenuli su novu zabrinutost zbog njegova širenja u cijelom svijetu. Pri tome je zlato došlo na razinu od 1.550 dolara za uncu koja je Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori