Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » Zlato je sigurna zaštita od fiat novca

Zlato je sigurna zaštita od fiat novca

07.05.2019. / 17:31 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Središnje banke nastavljaju skladištiti zlato. Prema Svjetskom vijeću za zlato, neto kupnja središnjih banaka dosegla je 145,5 tona u prvom tromjesečju 2019. godine. To je povećanje od čak 68 posto u odnosu na prošlu godinu. I to je najveća količina zlata koje su središnje banke kupile tijekom prvog tromjesečja još od 2013. godine.

Rusija i Kina predvodnici su u kupovini, a Rusija je zabilježila rast od 55,3 tone, dok je Kina je kupila 33 tone ovog plemenitog metala. Mjesečne kupnje od strane Narodne banke Kine, tijekom protekla četiri mjeseca, u prosjeku su iznosile 11 tona.

Među ostalim značajnim kupcima su Turska, koja je kupila 40 tona, Kazahstan, koji je kupio 11,2 tone, Katar sa 9,4 tone i Indija koja je kupila “skromnih“ 8,4 tona zlata.

Zemlje diljem svijeta žele smanjiti ovisnost o dolaru

Iz Svjetskog vijeća za zlato kažu kako je motiv banaka da kupuju velike količine zlata jednak kao što je bio i 2018. godine.

“Gospodarska neizvjesnost uzrokovana trgovinskim napetostima, spori rast i negativno okruženje kamatnih stopa, upravitelji pričuvama i dalje smatraju nepovoljnima. S druge strane,  geopolitika i dalje izaziva zabrinutost. Suočene s tim izazovima, središnje banke nastavile su nagomilavati zlato “, stoji u izvješću Svjetskog vijeća za zlato. Te zemlje očito žele smanjiti svoju ovisnost o dolaru, pa kupuju zlato. Štoviše, Rusija je to rekla i javno.

“Nijedna valuta ne bi trebala dominirati tržištem jer to sve nas čini ovisnima o ekonomskoj situaciji u zemlji koja izdaje ovu rezervnu valutu, čak i kada govorimo o snažnoj ekonomiji kao što su Sjedinjene Američke Države”, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev krajem prošle godine. “Želim reći nešto što bi moglo podići nekoliko obrva, ali mislim da su neke od tih sankcija SAD-a dobre ili korisne, jer su nas prisilile da učinimo ono što smo trebali učiniti prije 10 godina.“

Problem fiat novca

Stručnjak u području ulaganja, Adam Sharp smatra da je to nagovještaj da će se Rusija i druge zemlje na kraju vratiti zlatnom standardu kada fiat novac, koji po definiciji nema nikakvu vrijednost niti je pokriven bilo čim drugim osim povjerenjem u ekonomiju onih koji ga kao takvog prihvaćaju, napokon nestane diljem svijeta.

“Kina i Rusija posebno. Vjerojatno će naposljetku pokušati zamijeniti dolar vlastitim valutama potpomognutih zlatom “, rekao je Adam.

U svijetu s dugom koji se oteo nadzoru i prekomjernim tiskanjem novca, povratak na zlatni standard teško se može zamisliti. Ali, Adam ističe, to nije zbog zlata.

“Zlatni standard danas izgleda smiješno i nemoguće, ali to je zato što je fiat novac izvan kontrole“, rekao je.

On nije jedini koji misli da se fiat novac oteo kontroli. Zamjenik predsjednika holding poduzeća Berkshire Hathawaya (NYSE: BRKa), Charlie Munger, nedavno je upozorio na nekontrolirano tiskanje novca: “Bojim se da će demokracija dobiti dojam da možete jednostavno isprintati novac kako bi se riješili svi problemi. Na kraju znam da to neće uspjeti. Ne morate povećavati poreze, samo tiskate novac… Na kraju, ako ga tiskate previše, završite kao Venezuela“.

Munger je dodao kako situacija u SAD-u nije ni približno tako strašna kao u Venezueli, ali njegova zabrinutost i dalje stoji.

S rastom vladinog, korporativnog i osobnog duga – i malog interesa za suočavanje s posljedicama – fiat novac je na nesigurnom tlu. Neće odmah propasti. Ali to će u nekom trenutku, ako ne promijenimo naše načine, neizbježno dogoditi. Stoga ima smisla ulagati u alternativu postojećem sustavu, a zlato je tradicionalno sigurno utočište od fiat novca.

Zapamtite, ne kupujete zlato zbog ulaganja. Kupujete ga zbog očuvanje bogatstva ili osiguranja, što automatski znači financijski i fizički opstanak. Bez toga bi mogli završiti kao Venezuelanci ili bilo koje druge povijesne žrtve lošeg gospodarskog upravljanja i hiperinflacije.

Izvor: www.investing.com

Zlato je sigurna zaštita od fiat novca Reviewed by on . Središnje banke nastavljaju skladištiti zlato. Prema Svjetskom vijeću za zlato, neto kupnja središnjih banaka dosegla je 145,5 tona u prvom tromjesečju 2019. go Središnje banke nastavljaju skladištiti zlato. Prema Svjetskom vijeću za zlato, neto kupnja središnjih banaka dosegla je 145,5 tona u prvom tromjesečju 2019. go Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori