Četvrtak , 24.09.2020.

Početna » Novosti » Zlato očekuje novi snažan uzlet

Zlato očekuje novi snažan uzlet

05.05.2020. / 13:05 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Sljedeći korak u oporavku zlata je dosegnuti vrhunac u iznosu od 1.900 dolara za uncu postignutim u 2011. godini, navodi se u najnovijem ažuriranju podataka Bloomberg Intelligence.

Dostizanje rekordne razine

Zlato očekuje sličan uzlet kao i 2008. godine, kada su cijene probile 1.000 dolara i započele rast. To je dovelo do rekordne razine od nešto više od 1.900 dolara, rekao je Mike McGlone, viši trgovački strateg Bloomberg Intelligencea.

“Sniženje kamatne stope od strane Federalnih rezervi u prosincu 2008., ubrzalo je rast cijena zlata do vrhunca u 2011. godini. Covid-19 je dostojan katalizator da potakne cijene zlata ka novim vrhuncima. Činjenica da je žuti metal dostigao rekorde u većini valuta navodi nas na očekivanje da je sličan rezultat za zlato u dolarima samo pitanje vremena“, napisao je McGlone u izvješću za svibanj.

Neviđeni novčani poticaju FED-a

Zlato bi trebalo dosegnuti nove vrhunce 2020. zbog neviđenog novčanog poticaja Federalnih rezervi. “S osnovnim stopama na nuli ili negativnim i Federalnim rezervama koje su pokrenule naizgled neograničeni novčani poticaj sličan 2008., vidimo da zlato produžava svoj vrhunac od 1.900 dolara za uncu kao sljedeći korak procesa oporavka“, primijetio je McGlone. “Kvazi-valutna cijena ima snažnu vezu s očekivanjima stope Feda“.

Povećanje razine duga prema BDP-u ključne su stvari na koje treba obratiti pozornost s do sad neviđenim poticajima kada je riječ o cijenama zlata. “Tendencije vlada da neselektivno obasipaju sustave s novcem, uz šokove potražnje uslijed pandemije koronavirusa, obećava dodavanje sličnog uzgona dugu prema BDP-u. Zajedno sa zlatom“, napomenuo je strateg.

Američki dolar nije prijetnja

Američki dolar uopće nije stvarna prijetnja pokušaju zlata da dosegne cijenu od 1.900 dolar. To je zato što plemeniti metal ne mora čekati rast dolara.

“Zlato pokazuje različitu snagu nasuprot dolaru. Slično kao u ranim danima bikovskog tržišta početkom tisućljeća. Naša grafika prikazuje prosječne vrijednosti zlata i dolara u trajanju od 50 tjedana prema gore, sličnih 2001-02. Kada je dolar dostigao vrhunac prije otprilike dva desetljeća, bila je to lansirna rampa za zlato“, rekao je McGlone.

Povoljni uvjeti za plemenite metale

U robnom prostoru, plemeniti metali su nasuprot svega ostalog, jer je to jedini sektor koji bilježi dobitak u 2020. godini.

“Opseg globalne recesije koju potiče Covid-19 i prateći monetarni poticaji čvrsti su vjetar u leđa za zlato i prepreke za većinu ostalih roba. Vidimo da postoje povoljni uvjeti za plemenite metale, za razliku od većine drugih tržišta“, zaključio je McGlone.

Izvor: www.kitco.com

Zlato očekuje novi snažan uzlet Reviewed by on . Sljedeći korak u oporavku zlata je dosegnuti vrhunac u iznosu od 1.900 dolara za uncu postignutim u 2011. godini, navodi se u najnovijem ažuriranju podataka Blo Sljedeći korak u oporavku zlata je dosegnuti vrhunac u iznosu od 1.900 dolara za uncu postignutim u 2011. godini, navodi se u najnovijem ažuriranju podataka Blo Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori