Ponedjeljak , 25.05.2020.

Početna » Novosti » Zlato ostaje glavno sigurno utočište

Zlato ostaje glavno sigurno utočište

14.04.2020. / 12:34 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

Zlato i dalje ostaje glavno sigurno utočište za ulagače, ali put ka višim cijenama mogao bi imati nekoliko prepreka na putu, tvrdi Tom Stevenson iz The Telegrapha.

Dosezanje novih rekorda

“Nitko ne može očekivati da će se cijena zlata mirno povećati. Prognoze novih rekorda iznad 1.822 dolara dosegnutog u 2013. mogu se pokazati točnima, ali vjerojatno do toga neće doći olako. Čak i u razdoblju nultih kamatnih stopa, izostanak prihoda razlog je oklijevanja prije ulaganja u zlato“, napomenuo je Stevenson u članku objavljenom u ponedjeljak.

Nadalje, jačanje američkog dolara može nepovoljno utjecati na žuti metal, dodao je.

Ipak, svi bi ulagači trebali imati nešto zlata u neizvjesnim vremenima, navodi se u članku.

Zlato je odlična zaštita u neizvjesnim vremenima

Zlato nije ničiji teret. To je vrhunska zaštita od crnih labudova, rizika od inflacije i deflacije. Zlato je vrlo ‘neupotrebljivo’. Činjenica je da se ono uopće ne koristi u industrijskim procesima, za razliku od srebra ili platine. To ga čini savršenom zaštitom od ekonomskog srčanog udara kao što je zatvaranje u svijetu koje je nametnula korona-kriza. Ono je samoodrživo već 5.000 godina“, navodi se u članku.

Jedan od razloga rasprodaje zlata prošlog mjeseca možda je zbog ‘jedinstvene prirode globalnog ekonomskog napadaja koji doživljavamo’, napomenuo je Stevenson.

Nepovoljan utjecaj koronavirusa

Zlato, obveznice i vlasnički udjeli pali su u tandemu prije nekoliko tjedana, što je značilo da ulagači prikupljaju gotovinu i prodaju “ono što mogu, a ne ono što bi htjeli“.

Prekidi u lancu opskrbe dodatno su zakomplicirali kretanje cijena zlata.

“Prvi put u posljednjih 100 godina zatvorene su velike švicarske rafinerije blizu granice s Lombardijom pod utjecajem koronavirusa. Prizemljivanje čitave flote zrakoplova otežava transport zlata tamo gdje je to potrebno. Bilo za fizičku kupovinu ili za pomoć financijskim instrumentima kojima se trguje na burzi“, rekao je.

Porast cijene zlata

Stevensonovi komentari stigli su nakon što je spot cijena zlata porasla za 2,4 posto u ponedjeljak. Dosegnulo je cijenu od 1.726,40 dolara za uncu, što je najviše u posljednjih sedam godina, napomenuo je.

“Ne iznenađuje da je zlato danas ponovo u modi. BullionVault, online tržište plemenitih metala, kaže da se broj ljudi koji kupuju fizičko zlato na njihovoj platformi udvostručio između veljače i ožujka“, zaključio je.

Izvor: www.kitco.com

Zlato ostaje glavno sigurno utočište Reviewed by on . Zlato i dalje ostaje glavno sigurno utočište za ulagače, ali put ka višim cijenama mogao bi imati nekoliko prepreka na putu, tvrdi Tom Stevenson iz The Telegrap Zlato i dalje ostaje glavno sigurno utočište za ulagače, ali put ka višim cijenama mogao bi imati nekoliko prepreka na putu, tvrdi Tom Stevenson iz The Telegrap Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori