Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Zlato upućuje ne katastrofu financijskog sustava

Zlato upućuje ne katastrofu financijskog sustava

25.02.2020. / 15:12 Autor: Kategorija: Novosti A+ / A-

I to ne samo zlato. Fed već nagovještava da će uslijediti novo tiskanje novca. Predsjednik Feda Jerome Powell je u svom polugodišnjem svjedočenju pred Kongresom predložio da se tijekom sljedeće recesije koristi kvantitativno ublažavanje. Nekoliko drugih dužnosnika Feda ovog tjedna potvrdilo je da se Federalni odbor za otvoreno tržište priprema tiskati novu količinu novčanica. Čak i više nego što je to bilo od sredine rujna.

Devalvacija valuta

Ali zašto se Fed osjeća prisiljen upozoriti javnost da dolazi do novog tiskanja novca i devalvacije valuta ako je Powell rekao Kongresu kako je “ekonomija na dobrom mjestu“?

Za početak, tiskanje novca ne potiče ekonomski rast. Ekonomski sustav već dugo vremena klizi u kontrakciju. Kontrakcija gospodarstva je naglo smanjenje gospodarske (ekonomske aktivnosti). Otkad su počele repo operacije taj tempo kontrakcije se povećavao.

Dva razloga za novo tiskanje novca

Da ne bi bilo zabune, Fed tiska novac iz dva razloga. Prvo i najvažnije, kako bi zaustavio širenje prevara u bankarskim bilancama nastalih preuzimanjem vrlo rizičnih zajmova i derivativnih rizika. Zbog toga se račun viška pričuve banaka neprestano trošio od kraja 2014. godine.

Zašto je kvantitativno ublažavanje ponovno pokrenuto? Banke su zaglavile s milijardama u rizičnim pozajmljenim kreditima dok investitori bježe. Službeni pojam za to je “moralni hazard“. Drugi razlog je monetiziranje novih izdavanja državnih obveznica koja je započela u jesen 2019. Trenutno je državna riznica Feda gotovo na razini kolika je bila vrhunac tijekom prvog razdoblja tiskanja novca.

Utjecaj koronavirusa

Istina, pojava koronavirusa pogoršat će sustavne probleme koji zahvaćaju svijet. No, koronavirus nema veze s činjenicom da su SAD prezadužene na svim razinama ekonomskog sustava (vlada, korporacija, kućanstvo). S druge strane, Kina, Japan i Europska Unija prezadužene su na državnoj i korporativnoj razini.

Europske i američke banke izložene su velikom stresu zbog držanja nekvalitetne imovine (prije svega “subprime“ kredita) izmiješane s izvedenicama povezanim s tom imovinom, koje brzo gube vrijednost. Globalna ekonomija klizila je u gadnu recesiju mnogo prije nego što je korona stupila na scenu. Koronavirus će samo ubrzati neizbježno. Činjenica da globalna ekonomija ne može podnijeti ovaj konkretan egzogeni šok odražava stupanj u kojem je globalni ekonomski / financijski sustav već bio usmjeren prema litici.

Slijedi li uništenje financijskog sustava?

S burzovnim krahom, zlatom koje raste usprkos teškim pokušajima intervencije, prinosima na 30-godišnje obveznice koji su dosegli nove najniže razine i činjenicom da Fed tiska još više novca, nešto stvarno ružno će izaći na površinu i prouzrokovati uništenje financijskog sustava slično kao što se dogodilo 2008. Samo će ovaj put biti još gore.

Za sada se čini da će kolaps prva doživjeti HSBC Bank plc. Jedna je od najvećih organizacija za bankarske i financijske usluge na svijetu. Čini se da se Deutsche Bank pomalo stabilizirala nakon masovne intervencije Europske središnje banke, Bundesbanke i njemačke vlade. Iako je taj dojam stabilizacije vjerojatno varljiv.

Sudeći prema njezinom grafikonu kretanja dionice, čiji rezultati slabe od sredine 2018. godine i znatno su slabiji od sredine prosinca, čini se da je HSBC na redu za odstrel. Možda je više insolventan nego Deutsche Bank sada. HSBC je opterećen precijenjenim, nelikvidnim hongkonškim kreditima za nekretnine među mnogim drugim nesmotrenim ulaganjima.

Plemeniti metali su odlična zaštita imovine

Čini se da će bilo kakav ishod biti neprijatan. Ipak, možete pomoći zaštititi svoju financijsku situaciju kupnjom fizičkog zlata i srebra koje sami čuvate. Zlato je doživjelo veliki procvat sredinom lipnja. “Nanjušilo“ je sistemske probleme koji su se počeli pojavljivati uoči ponovne primjene tiskanja novca u rujnu.

Zlato je prošli tjedan doseglo novi šestogodišnji maksimum. Samo je pitanje vremena kad će izazvati prethodni vrhunski rekord od 1.900 dolara po unci. Iako je neobjašnjivo slabije od zlata, srebro se probija kako bi napravilo pomak poput trenutnog pomaka paladija.

Izvor: www.silverdoctors.com

Zlato upućuje ne katastrofu financijskog sustava Reviewed by on . I to ne samo zlato. Fed već nagovještava da će uslijediti novo tiskanje novca. Predsjednik Feda Jerome Powell je u svom polugodišnjem svjedočenju pred Kongresom I to ne samo zlato. Fed već nagovještava da će uslijediti novo tiskanje novca. Predsjednik Feda Jerome Powell je u svom polugodišnjem svjedočenju pred Kongresom Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori