Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Otkup zlatnih poluga jedna je od ključnih funkcija uglednih trgovaca

Otkup zlatnih poluga jedna je od ključnih funkcija uglednih trgovaca

16.07.2014. / 10:21 Autor: Kategorija: Novosti, Otkup zlata, Prodaja zlata A+ / A-
Otkup zlatnih poluga

Foto: adamr, freedigitalphotos.net

Prilikom kupnje investicijskoga zlata u formi zlatnih poluga i zlatnih kovanica, kupci nerijetko pitaju: “Hoću li kupljene proizvode u slučaju potrebe moći unovčiti brzo i po povoljnoj cijeni?”

Odgovor na to pitanje ponekad predstavlja odlučujući čimbenik koji određuje koje će investicijske proizvode ulagač uvrstiti u svoj portfelj, te hoće li uopće obaviti kupnju.

Otkup zlatnih poluga jedna je od najvažnijih funkcija svakog uglednog trgovca investicijskim plemenitim kovinama. On na taj način postaje “stvaratelj” tržišta investicijskih plemenitih kovina. Tvrtke koje samo prodaju proizvode od investicijskoga zlata, ali ga ne otkupljuju, ne mogu se smatrati ozbiljnim tržišnim igračima.

Isto vrijedi i za trgovce koji zlatne poluge i kovanice otkupljuju, ali to ne čine po cijenama koje su u skladu s cijenama na svjetskome tržištu. To su u pravilu tvrtke koje nisu specijalizirane za otkup zlata u formi investicijskih zlatnih poluga i zlatnih kovanica, nego otkup zlata obavljaju isključivo u svrhu taljenja kovine i pretvaranja zlatnih predmeta u industrijsku sirovinu. Radi se o tvrtkama koje nemaju stručnost i ekspertizu kako bi ustanovile dodatnu vrijednost vaših poluga i kovanica.

“Spot” cijena zlata određuje otkupnu cijenu

Za razliku od uobičajenih i široko rasprostranjenih otkupljivača takozvanog “lomljenog zlata”, ugledne tvrtke za trgovanje investicijskim plemenitim kovinama od vas će otkupiti zlatne poluge i zlatne kovanice po cijenama koje vrijede na svjetskim burzama. To su tvrtke u potpunosti posvećene prodaji i otkupu zlata u formi investicijskih proizvoda, s iskustvom u prepoznavanju vrijednih investicijskih i numizmatičkih primjeraka.

Jedan od najvažnijih pokazatelja ugleda trgovca investicijskim zlatom i srebrom jest – nudi li on na tržištu nove zlatne poluge i kovanice, odnosno, ima li otvoren kanal dobave prema nekoj od vodećih svjetskih kovnica plemenitih kovina? Ako se tvrtka bavi prvenstveno otkupom lomljenog zlata, ona u pravilu nema poslovne odnose s uglednim proizvođačima.

Otkup zlatnih poluga i drugih proizvoda od investicijskog zlata ima svoje zakonitosti kojih se ugledni trgovac treba držati. Prije svega, otkupna cijena treba biti formirana prema trenutnoj “spot” cijeni zlata na svjetskim burzama. To je cijena po kojoj se u svakom trenutku susreće ponuda i potražnja, a formiraju je najveći tržišni igrači. Stoga, ako za svoju polugu dobijete iznos koji je usporediv s tom cijenom, možete znati da ste dobro trgovali.

Oštećene poluge vrijede manje

Prilikom otkupa zlatnih poluga, ugledni će trgovac svaku polugu pažljivo provjeriti. Radi o rutinskoj kontroli koja utvrđuje izvornost i podrijetlo poluge. Ako je proizvod besprijekoran, možete očekivati punu cijenu za svoju polugu. No, ako postoji oštećenja (ogrebotine ili okrhotine), otkupna cijena mogla bi biti niža. Stoga, ako svoju polugu dajete na procjenu nestručnim osobama, ne dopustite da one umanje vrijednost vašoj polugi agresivnim postupcima provjere izvornosti poput apliciranja kiseline ili dubinskim rezom, odnosno, grebanjem. Ugledni trgovac provjeru će obaviti suvremenim, neinvanzivnim metodama. Najčešće je to metoda ultrazvučnog skeniranja.

I na kraju, treba reći da otkup zlatnih poluga većih masa – ukoliko se obavlja u skladu sa zakonom – zahtijeva ponekad isplatu na bankovni račun prodavatelja. Isplatu u gotovini zakonski je moguće obaviti samo za iznose do 100 tisuća kuna, što je nedovoljno za otkup zlatnih poluga mase 500 grama, 1000 grama i većih. Stoga, ako nudite na otkup zlatne poluge tih veličina, možete očekivati da će vam ugledni trgovac ponuditi elektroničku isplatu.

Ako tražite pouzdanog partnera za otkup zlatnih poluga i kovanica, naša je preporuka Plemenit.com.

Otkup zlatnih poluga jedna je od ključnih funkcija uglednih trgovaca Reviewed by on . [caption id="attachment_2313" align="alignright" width="300"] Foto: adamr, freedigitalphotos.net[/caption] Prilikom kupnje investicijskoga zlata u formi zlatnih [caption id="attachment_2313" align="alignright" width="300"] Foto: adamr, freedigitalphotos.net[/caption] Prilikom kupnje investicijskoga zlata u formi zlatnih Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori