Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Zlatne poluge uglednih kovnica najbolje su sredstvo ulaganja

Zlatne poluge uglednih kovnica najbolje su sredstvo ulaganja

03.07.2014. / 08:23 Autor: Kategorija: Novosti, Prodaja zlata A+ / A-
Fondovi za ulaganje u plemenite kovine

Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Na tržištu se danas nude raznoliki oblici ulaganja u zlato. Prodaja zlata obavlja se u formi nakita, kovanica, zlatne poluge, medalja, ali i zlatnih traka i žica koje izvorno služe kao sirovina za oblikovanje zlatnih predmeta.

Također, postoji i ponuda različiti oblika “papirnatoga” zlata, pri čemu kupac zapravo svoju zlatnu polugu ili kovanicu nikada ne dobije u ruku, nego treba vjerovati na riječ prodavaču, odnosno, trgovcu da su kupljeni proizvodi doista na sigurnome, te da nad njima ne postoji rizik treće strane.

Kupci koji se prvi puta susreću s pitanjem što kupiti, nerijetko su zbunjeni svim tim brojnim mogućnostima. Dakle, pitanje je: ako ste odlučili kupiti zlato, koji je zlatni proizvod najbolje odabrati? S kojim je proizvodom najbolje započeti graditi svoj portfelj fizičkoga zlata?

Odmah na početku treba naglasiti kako kupac koji imalo drži do sigurnosti svoje imovine ne bi trebao imati nikakvih dvojbi.

Sigurna kupnja zlata jest samo kupnja onih proizvoda koji su prema smjernicama Europske Unije proglašeni investicijskim zlatom, pa se stoga na njih ne plaća porez na dodanu vrijednost. A to su zlatne poluge i zlatne kovanice.

Takva prodaja zlata obavlja se u pravilu samo kod uglednih trgovaca s višegodišnjom tradicijom, kao što je Plemenit.com. Također, barem u početku – sve dok ne dobije osjećaj za tržište – neiskusni investitor ne bi trebao ulagati ni u što drugo osim u fizičke zlatne poluge koje može osobno preuzeti i pohraniti u vlastitom aranžmanu. Tek kada posjedujemo određeni zlatni portfelj u fizičkom obliku, možemo početi razmišljati o kupnji onog što se naziva “papirnato” zlato.

Odobreno od strane Europske Unije

Zlatne poluge što ih izrađuju ugledne europske i svjetske kovnice, te koje su izrađene od zlata čistoće najmanje 995 tisućinki, smatraju se standardnim sredstvom ulaganja u zlato odobrenim od Europske Unije. Takve su poluge iznimno likvidne, budući da su prepoznatljive, pa ih ni jedan ozbiljan trgovac investicijskim plemenitim kovinama – ukoliko mu ih ponudite – neće odbiti otkupiti.

No, ne spada svaka zlatna poluga u kategoriju kvalitetnih i prepoznatljivih investicijskih proizvoda. Neki proizvođači, premda imaju ugled na tržištu, nisu dosegnuli najviše standarde proizvodnje koje postavlja London Bullion Market Association (LBMA), najuglednije svjetsko udruženje sudionika na londonskom tržištu investicijskih plemenitih kovina. U slučaju ako kovnica nema certifikat “Good Delivery” što ga izdaje britanska asocijacija LBMA, ona nije u mogućnosti bez detaljne provjere lokalnih institucija za mjeriteljstvo prodavati svoje proizvode bez poreza na dodanu vrijednost.

Plemenit.com u svojoj ponudi ima isključivo zlatne poluge vodećih europskih i svjetskih rafinerija zlata koje posjeduju certifikat “Good delivery”. Stoga je prodaja zlata putem internetskog portala Plemenit.com sigurna i pouzdana, a ponuđeni proizvodi su vrhunske kakvoće.

Osim zlatnih poluga, koje se u svijetu smatraju standardnim oblikom ulaganja u plemenite kovine za srednje i velike ulagače, smjernice Europske Unije utvrđuju kako se pod standardnim oblikom investicijskog zlata smatraju i kovanice izdane nakon 1800. godine koje su bile ili su još uvijek službeno sredstvo plaćanja u zemlji izdavateljici, te koje nemaju znatnu numizmatičku vrijednost. Ukoliko imate priliku kupiti takve zlatnike od uglednog trgovca plemenitim kovinama kao što je Plemenit.com, možete biti sigurni da se radi o kvalitetnom proizvodu odobrenom od strane Europske Unije.

I na kraju, treba naglasiti kako je kupnja zlata “bez imena”, odnosno, u formi poluproizvoda, prilično riskantan i cjenovno iznimno nepovoljan način ulaganja u plemenite kovine. Takvom se kupnjom investitori koji se prvi puta susreću s plemenitim kovinama ne bi trebali baviti, budući da kasnija prodaja bezimenog zlatnog proizvoda može za posljedicu imati značajan financijski gubitak. Troškovi utvrđivanja je li neugledna pločica ili žica doista zlato ili je tek pozlaćeni predmet može biti povezano s ne sasvim beznačajnim troškovima. Taj se trošak, na sreću, jednostavno može izbjeći ukoliko se kupuju zlatne poluge uglednih europskih i svjetskih kovnica, te zlatnici koji imaju sva svojstva monetarnog zlata.

Zlatne poluge uglednih kovnica najbolje su sredstvo ulaganja Reviewed by on . [caption id="attachment_1797" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Na tržištu se danas nude raznoliki oblici ulag [caption id="attachment_1797" align="alignright" width="300"] Foto: Stuart Miles, freedigitalphotos.net[/caption] Na tržištu se danas nude raznoliki oblici ulag Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori