Utorak , 16.07.2024.

Početna » Novosti » SREBRO KAO DUGOROČNA INVESTICIJA? ZAŠTO?

SREBRO KAO DUGOROČNA INVESTICIJA? ZAŠTO?

08.02.2024. / 12:55 Autor: Kategorija: Novosti, Savjeti, Srebro A+ / A-

ZAŠTO KUPITI SREBRO?

Od davnina, riječ “srebro” koristi se diljem svijeta kako bi označila novac. Kao priznata monetarna roba poput zlata, srebro ima svoju intrinzičnu vrijednost, čineći ga idealnim kao valutu i vrijednosno sredstvo. S ograničenom i smanjujućom opskrbom, srebro je tijekom više od 4.000 godina dosljedno održavalo svoju vrijednost kao valuta. Zato veliki investicijski fondovi i drugi ulagači sve više ulažu dio svojih investicija u srebro. Za privatnog ulagača svjesnog sigurnosti i performansi svoje investicije, sljedeća pitanja trebala bi biti ključna:

• Zašto bih trebao/la kupiti srebro za svoj portfelj?

• Što čini srebro tako dobrom investicijom?

• Zašto bih sada trebao/la kupiti srebro?

Postoji mnogo razloga zašto je srebro, posebno po trenutnim cijenama, ne samo sjajan posao, već i čvrst izbor za ulaganje.

 

Zašto bih trebao/la kupiti srebro za svoj portfelj?

Kada kupujete srebro, stječete dragocjenu, ograničenu i rijetku robu koja se cijenila zbog svoje vrijednosti kroz stoljeća. Srebro se prenosilo s nasljednika na nasljednika kao dragocjeno vlasništvo. Prijenosno, opipljivo i vrijedno, srebrne kovanice ili poluge mogu se kupiti, dostaviti ili pohraniti u trezorima visoke sigurnosti.

Dakle, što čini kupnju srebra dobrim ulaganjem?

Srebro je vrijedna imovina:

Dva plemenita metala, zlato i srebro, uvijek su bila pouzdana ulaganja s intrinzičnom vrijednošću koja nije opadala kroz stoljeća. Tijekom posljednjih 15 godina, cijena srebra više se nego udvostručila s niskih 7 dolara po unci 2005. na trenutačnih 17 dolara po unci. Kao dragocjeno vlasništvo, srebro je dokazalo da može pružiti značajnu vrijednost ulagačima. Poraslo je za više od 8% godišnje u većini valuta tijekom posljednjih 15 godina.

Srebro je zaštita:

Srebro ima intrinzičnu vrijednost bez tereta rizika od suprotnih strana koji je uvijek prisutan u investicijama poput dionica, udjela ili obveznica. Njegova vrijednost također ne proizlazi iz bilo koje druge imovine ili je vezana za slijepu vjeru kao papirnate valute. Baš kao i zlato, srebro obično ima negativnu korelaciju s drugim imovinama, što znači da investitori mogu biti zaštićeni kada obveznice, udjeli ili nekretnine izgube vrijednost. Takva imovina može djelovati kao zaštita, pružajući jastuk vašem portfelju od potencijalnih masovnih gubitaka u vrijeme rata, stagflacije, terorizma, prirodnih katastrofa i kriza valuta. Cijena srebra značajno raste tijekom vremena ekonomske nesigurnosti, kao što je bilo vidljivo 2011. godine. Kada se odvijala kriza zaduženja u Europi, srebro je skočilo na rekordnih gotovo 50 dolara po unci, jer su investitori strahovali od još jednog financijskog sloma u visoko zaduženoj EU. S rastućim rizicima u modernom financijskom sustavu, srebro će nastaviti igrati još značajniju ulogu kao zaštita od rizika.

Inflacija i rizik od valuta:

Inflacija smanjuje kupovnu moć papirnatih valuta poput dolara, eura i funti. Tijekom vremena gotovina, uključujući vaše bankovne depozite i druge investicije, obično postaje puno manje vrijedna kako inflacija grize. Srebro, baš kao i zlato, može zaštititi vaše bogatstvo od inflacije jer njegova vrijednost nije ovisna o vrijednosti fiat valuta. U vremenima naglog porasta inflacije, lokalne valute mogu postati potpuno bezvrijedne, prisiljavajući ulagače da potraže sigurnost u alternativnim valutama poput srebra i zlata.

Geopolitički rizik:

Kada kupujete nekretnine, dionice, gotovinske depozite ili obveznice, vaše ulaganje ovisi o političarima koji donose prave odluke za gospodarstvo. Da biste zaštitili svoje bogatstvo od političkog kaosa i nepodobnih vladinih politika, dio vašeg bogatstva mora biti uložen u imovinu čija vrijednost ne može kontrolirati, utjecati ili određivati političari ili banke. Srebro, baš kao i zlato, omogućuje vam ulaganje dijela svojih ušteđevina u stvarnu imovinu s intrinzičnom vrijednošću, koja ima tendenciju da raste u vrijeme rata, političkih ili ekonomskih kriza.

Precijenjena tržišta:

Da bi riješile financijsku krizu 2008. godine, vlade su neoprezno odabrale tiskanje valuta i poplavile gospodarstvo jeftinim novcem, stvarajući takozvani “val koji podiže sve brodove”. Taj jeftini novac potaknuo je boom u svakoj imovini, uključujući nekretnine, obveznice i dionice. Kako Federalna rezerva i druge centralne banke pokušavaju promijeniti ovu politiku kvantitativnog popuštanja, mjehur će gotovo sigurno ponovno puknuti. Srebro kao investicija sigurnog utočišta može značajno porasti kad se ova korekcija dogodi. Uključivanje srebrnih kovanica u svoj portfelj može donijeti značajan profit kad nevolje pogode tržišta.

Sistemski rizici:

Investicije u visoko spekulativne i rizične financijske proizvode poput derivata CFD-ova, klađenja na razliku i kriptovaluta enormno su porasle u posljednjim godinama. Kako bi stvari bile još gore, sve glavne ekonomije preuzele su neodržive iznose duga u ime poticajnih paketa tijekom financijske krize 2008., dok se trgovinski i proračunski deficit i dalje povećavaju. Svi ovi faktori ukazuju na globalni ekonomski sustav isprepleten ogromnim rizikom. Kupnja srebrnih kovanica kao dijela vašeg ulaganja može osigurati vaše bogatstvo od takvih ogromnih ekonomskih rizika.

Kratkoročna dobit:

Gotovo svaka imovina trenutno je precijenjena, teško je pronaći atraktivno ulaganje za kratkoročnu dobit. Međutim, srebro trenutno trguje po cijeni koju većina stručnjaka smatra značajno nedovoljnom. U usporedbi s prethodnim kretanjima cijena i uzimajući u obzir rizik korekcije na tržištima, malo koji resurs nudi tako privlačnu priliku za kratkoročnu kupnju. U odnosu na zlato, cijena srebra puno je volatilnija, pa bi oni koji ulažu u srebro radi kratkoročne dobiti trebali biti spremni na te oscilacije u vrijednosti. Investiranje u srebro kratkoročno nije za one s slabim srcem zbog svakodnevne volatilnosti. Što čini srebro tako odličnim ulaganjem? Svaka alokacija u vašem portfelju ulaganja mora pružiti razumnu dobit uz osiguravanje sigurnosti vašeg bogatstva. Kao plemeniti metal poput zlata, srebro je traženo u izradi nakita i drugih kolekcionarskih predmeta. Međutim, srebro također posjeduje sljedeće jedinstvene karakteristike koje ga čine traženim ulaganjem.

Srebro je rijetko:

Količine srebra iznad zemlje drastično su opale s visokih 2,2 milijarde unci prije stotinu godina na manje od 300 milijuna unci danas. Nadalje, 80% srebra proizvodi se kao nusproizvod prilikom rudarenja baza metala poput olova i cinka. Stoga je malo vjerojatno da će se opskrba značajno povećati čak i ako cijena poraste. To se vidjelo 1970-ih kada su cijene srebra dosegnule rekordnih 50 dolara po unci bez odgovarajućeg porasta proizvodnje. Srebro se rijetko reciklira: Za razliku od vrijednijeg zlata, ekonomski nije isplativo reciklirati male količine srebra iz elektroničkih komponenata. Većina srebra stoga se nikada ne vraća nakon ugradnje u medicinske uređaje, filmove i električnu opremu poput telefona i televizora. Potencijal za veće dobitke od zlata: Na rastućem tržištu plemenitih metala, cijena srebra obično raste znatno više nego cijena zlata. Na primjer, cijena srebra skočila je 3.800% tijekom 70-ih, u usporedbi s porastom od 2.500% za zlato. Investitori su tako vjerojatnije ostvariti veći povrat ulaganja ako ulažu isti iznos u srebro umjesto u zlato.

Rekordni omjer zlata i srebra:

Kada pogledate nedavne i povijesne trendove omjera zlata i srebra, srebro je trenutno podcijenjeno u usporedbi s zlatom. Od omjera 15-1 između 1700-ih i 1900-ih, omjer srebra prema zlatu sada iznosi rekordnih 88-1. Ako uzmemo u obzir da je 1792. u SAD-u omjer zlata prema srebru zakonski bio fiksiran na 15 prema 1, tada je srebro značajno podcijenjeno i vjerojatno će značajno rasti u budućnosti. Niska opasnost od konfiskacije: Vlade mogu i jesu konfiscirale zlato iz banaka i privatnih građana tijekom ekonomske krize. To se dogodilo u SAD-u 30-ih godina prošlog stoljeća, dok se Rooseveltova administracija borila s ekonomskom krizom. Međutim, srebro nikada nije bilo konfiscirano i stoga može biti bolja opcija za one koji su zabrinuti zbog konfiskacije od strane vlade u svojim jurisdikcijama. Zašto bih trebao kupiti srebro sada? Isplati li se sada ulagati u srebro? Na kraju krajeva, srebro se trguje znatno niže od svojih rekordnih visina tijekom krize zaduženja Eurozone 2011. godine. Tržišta trenutačno cvjetaju, i ako ne biste znali bolje, svijet se čini prilično dobro stojećim ekonomski. Međutim, kako će vam reći svaki financijski stručnjak, trenutačni procvat na tržištima dobar je razlog za zabrinutost.

 

Ulaganje u srebro pametan je izbor iz sljedećih razloga:
Geopolitički rizici su prisutni:
Svijet se čini kao da klizi iz jedne krize u drugu. Nakon financijske krize 2008., krizu zaduženja Eurozone 2011. godine ubrzo je slijedio kaotični Arapski proljeće. Danas se odvija ozbiljan trgovinski rat između SAD-a i ostatka svijeta, dok terorizam i uspon populističke i podijeljene politike prijete ekonomskom rastu. Nedavne krize su investitorima poučile teške lekcije o zaštiti od rizika. Kupnja srebra sada, kao i zlata, više nije rezervirana samo za super bogate; to je razumno za sve one koji žele zaštititi i povećati svoje bogatstvo u nesigurnim vremenima.
Sistemski rizici postaju nova normalnost:
Nikada prije globalni financijski sustav nije bio izložen tolikim rizicima; bankarski neuspjesi, preveliki javni i privatni dugovi, masivni proračunski i trgovinski deficit, tehnološki rizici, spekulativni financijski instrumenti, trgovinski ratovi i slabi regulatorni okviri. Kupnja srebra dokazani je način izoliranja vašeg bogatstva od sistemskih rizika koji prijete ponovnom urušavanju financijskog sustava.
Rastuća tržišna volatilnost:
Konstantno ljuljanje tržišta od rekordnih visina do rekordnih dnevnih gubitaka trebalo bi zabrinuti oprezne investitore. Tržišna volatilnost zlokoban je znak kraja trenutačnog desetljeća dugog uspona bikova. Ako povijest išta pokazuje, trenutačni bikovski trend već je star, a još jedan pad tržišta možda je blizu. Kupnja srebrnih novčića sada zaštitit će vašu teško zarađenu imovinu u slučaju da mjehur pukne.
Potražnja nadmašuje ponudu:
Ponuda srebra trenutačno je suštinski ista i s vremenom će se smanjivati. S porastom potražnje za mobilnim uređajima, televizorima ravnog ekrana i osobnom elektronikom diljem svijeta, srebro će vjerojatno dobivati na vrijednosti u sljedećim mjesecima i godinama. Ulaganje u srebro sada znači rano uključivanje u potencijalno profitabilno tržište. Rastuća industrijska, tehnološka i medicinska potražnja: Srebro je visoko traženo u mnogim industrijama, uključujući tehnološki i medicinski sektor zbog svoje visoke oblikovljivosti, otpornosti na koroziju, dobre toplinske i električne vodljivosti te antimikrobnih svojstava. To stvara ogromnu potražnju za srebrom u proizvodnji medicinske opreme, mobilnih telefona i u energetskoj industriji. S obzirom na očekivani rast tih sektora industrije posebno u Kini, Indiji, Vijetnamu i drugim središtima proizvodnje, kupnja srebra danas može biti pametna investicija.
Povećana potražnja za investicijama:
Fondovi i financijski savjetnici sve više zagovaraju srebro kao zaštitu od geopolitičkih i financijskih rizika. Iako je srebro, kao i zlato, stoljetima bilo utočište sigurnosti, potražnja za srebrom kao profitabilnom investicijom raste. Procvat hedge fondova, srebrnih ETF-ova, tržišta derivata i imućnih pojedinaca koji traže utočište dodatno je proširio tržište investicija za srebro.
Srebro je povoljno:
Trenutna cijena srebra povijesno je niska prema mnogim mjerilima. Mjereno prema povijesnom omjeru zlata i srebra, povijesnim trendovima cijena, sveprisutnim geopolitičkim rizicima i slabim gospodarskim pokazateljima, srebro je grubo podcijenjeno. Kupnja srebra sada predstavlja rijetku priliku za ostvarivanje pristojnog profita u srednjem i dugom roku te zaštite vašeg bogatstva.
Srebro je pristupačno:
Po cijeni od 17 dolara po unci, srebro je pristupačnije od zlata, koje košta otprilike 1500 dolara po unci, što je ekvivalentno 88 unci srebra. Niža cijena po unci znači da je srebro dostupnije investitorima, a kupnja manjih količina tijekom vremena omogućuje vam korist od prosječenja troškova u dolarima/euro.
Završetak kvantitativnog popuštanja?:
Kokoši s financijske krize 2008. napokon dolaze kući. Centralne banke pokušavaju stegnuti monetarnu opskrbu kako bi spriječile nekontroliranu inflaciju nakon masovnog tiskanja novca nakon krize 2008. godine. Lako dostupan novac koji je podigao tržišta na rekordne visine presušuje, a značajna korekcija cijena neizbježna je. Srebro je investicija koja je malo više spekulativna s cjenovnim kretanjima koja su volatilnija od zlata, što može donijeti veći povrat na ulaganje. Kao pravilo palca, preporučili smo da se 75% vaše alokacije plemenitih metala rezervira za zlato, dok se preostalih 25% alocira za srebro. Vjerujemo da takva alokacija postiže savršenu ravnotežu između hedginga protiv rizika i pružanja potencijalno unosnog povrata na ulaganje.
ZAKLJUČAK
Srebro je donekle spekulativnije od zlata s dnevnim kretanjima cijena koja su malo volatilnija od zlata, ali manje volatilna od većine dionica i, zapravo, burzi. Srebro obično nadmašuje zlato u smislu povrata i može donijeti veći povrat na ulaganje. Međutim, stvarna vrijednost srebra leži u tome što je hedging i sigurnosna imovina, a osnovni razlog posjedovanja srebra nije nakupljanje bogatstva, već zaštita bogatstva i hedging rizika u nesigurnom svijetu.

 

 

SREBRO KAO DUGOROČNA INVESTICIJA? ZAŠTO? Reviewed by on . ZAŠTO KUPITI SREBRO? Od davnina, riječ "srebro" koristi se diljem svijeta kako bi označila novac. Kao priznata monetarna roba poput zlata, srebro ima svoju intr ZAŠTO KUPITI SREBRO? Od davnina, riječ "srebro" koristi se diljem svijeta kako bi označila novac. Kao priznata monetarna roba poput zlata, srebro ima svoju intr Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori