Petak , 01.12.2023.

Početna » Svojstva i uporaba » Unca je mjera za zlato i srebro

Unca je mjera za zlato i srebro

17.01.2010. / 10:51 Autor: Kategorija: Svojstva i uporaba A+ / A-
Unca je mjera za zlato i srebro

Foto: The Open University, Flickr

Za mjerenje težine krumpira, brašna i cementa uobičajili smo koristiti grame, dekagrame i kilograme.

No, u svijetu plemenitih metala standardna težinska mjera jest unca ili unča (engleski: troy ounce), koja iznosi 31,1035 grama.

Unca je već mnogo stoljeća mjera za plemenite metale, a prvi su je počeli koristiti Stari Rimljani.

Ona se tako čvrsto ukorijenila kao standard, da se zlato za masovno tržište još i danas u pravilu odlijeva u različite oblike (zlatnike, zlatne poluge) težine 31,1035 grama, odnosno jedne unce, ili pak u formama od pola unce (15,5517 grama), četvrt unce (7,7759 grama) i jedne desetine unce (3,11035 grama).

Dvije različite unce

A kada se raspitujete za cijenu zlata ili srebra, vjerojatno će vam se dogoditi da vam netko kaže samo iznos u eurima, dolarima ili kunama, bez navođenja težine. To znači da vaš sugovornik podrazumijeva kako je riječ upravo o cijeni jedne unce.

I na kraju, važno je napomenuti kako se u zemljama anglo-saksonske tradicije (Sjedinjene Američke Države, Engleska, Indija) unca ponekad koristi i za mjerenje težine namirnica i drugih “neplemenitih” tvari, u trgovinama i tržnicama.

No, neka vas to ne zavara, jer je riječ o dvije različite mjerne jedinice koje se zovu isto. Naime, “obična” anglo-saksonska unca (na engleskom: avoirdupois ounce) teži 28,3495 grama i ona ne predstavlja mjeru za plemenite metale.

Unca je mjera za zlato i srebro Reviewed by on . [caption id="attachment_1642" align="alignright" width="300"] Foto: The Open University, Flickr[/caption] Za mjerenje težine krumpira, brašna i cementa uobičaji [caption id="attachment_1642" align="alignright" width="300"] Foto: The Open University, Flickr[/caption] Za mjerenje težine krumpira, brašna i cementa uobičaji Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Slični članci

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori