Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena paladija dosegnula najviše razine u trinaest godina

Cijena paladija dosegnula najviše razine u trinaest godina

09.07.2014. / 10:44 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-

PaladijPotkraj proteklog tjedna, cijene paladija dosegnule su najvišu razinu u proteklih 13 godina. Unca ove bijele plemenite kovine, naime, prodavala se u petak po cijeni od 865 američkih dolara, što je cijena koja nije dosegnuta još od veljače 2001. godine.

Uzlazni cjenovni trend nastavljen je i u prvoj polovici ovoga tjedna, budući da se paladijem u dobrom dijelu jučerašnjega i današnjega radnog dana trgovalo znatno iznad cijene od 870 dolara za uncu.

Postotni rast cijene paladija zasjenio je cjenovni rast platine, unatoč tome što je platina u posljednjih u posljednjih nekoliko mjeseci također imala značajne cjenovne dobitke koji su bili prouzročeni višemjesečnim štrajkom rudara u Južnoj Africi. Ta je afrička zemlja najveći svjetski proizvođač platine, te drugi najveći svjetski proizvođač paladija. Cjenovnoj nestabilnosti ove dvije plemenite kovine dodatno je doprinijelo zaoštravanje ekonomskih i političkih odnosa zemalja Zapada s Rusijom, budući da je Rusija također jedna od vodećih svjetskih proizvođača platine i paladija.

Investitori “isušili” tržište

Rastu cijene pogodovao je i sve veći interes investitora, koji su industrijskim potrošačima pred nosom pokupili zamjetnu količinu raspoloživih zaliha. Milijuni unci platine i paladija prelili su se u investicijske poluge i kovanice i na taj način efektivno “isušili” tržište, što je kao nužnu posljedicu imalo cjenovni rast.

Cijene platine i paladija dosežu rekordne razine i zbog sve veće industrijske potražnje. Proizvodnja automobila zahtijeva uporabu ta dva plemenita metala u sustavima filtriranja ispušnih plinova. A budući da je potražnja za vozilima s motorima na unutrašnje izgaranje u zadnjih nekoliko godina porasla, rast cijene platine i paladija sasvim je logičan.

Hoće li se uzlazni cjenovni trend nastaviti? Na vrhuncu najveće potražnje u siječnju i veljači 2001. godine, unca paladija prodavala se po cijeni od gotovo 1100 američkih dolara. Valja se prisjetiti kako je cijena u to vrijeme bila ponajprije pogonjena žestokom industrijskom potražnjom, dok investicijska potražnja praktiči nije postojala. Dakle, prostora za cjenovni rast i dalje ima, pogotovo zato što su svjetske zalihe i platine i paladija spremne za isporuku na znatno nižim razinama nego prije samo godinu dana.

Cijena paladija dosegnula najviše razine u trinaest godina Reviewed by on . Potkraj proteklog tjedna, cijene paladija dosegnule su najvišu razinu u proteklih 13 godina. Unca ove bijele plemenite kovine, naime, prodavala se u petak po ci Potkraj proteklog tjedna, cijene paladija dosegnule su najvišu razinu u proteklih 13 godina. Unca ove bijele plemenite kovine, naime, prodavala se u petak po ci Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori