Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Analiza » Cijena zlata od početka godine porasla 8,5 posto, američke dionice izgubile sve ovogodišnje dobitke

Cijena zlata od početka godine porasla 8,5 posto, američke dionice izgubile sve ovogodišnje dobitke

07.08.2014. / 16:05 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Najbolja strategija ulaganja u zlato

Foto: © Sofiaworld | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Čini se da su igrači na tržištu plemenitih kovina napokon donijeli odluku kako će protumačiti informacije o ekonomskom stanju  Sjedinjenih Država, te geopolitičkoj situaciji u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Cijena zlata jučer u posljepodnevnim satima naglo je skočila, prilično uvjerljivo probivši psihološku granicu od 1300 američkih dolara za uncu. Zlato se u jednom trenutku prodavalo po cijeni od 1308 dolara i 15 centi za uncu što je 1,1 posto viša cijena nego prilikom zatvaranja svjetskih burzi plemenitih kovina potkraj prošloga tjedna.

Istovremeno, pad cijene dionica na vodećim svjetskim burzama i dalje se nastavlja. Američki dionički indeks Dow Jones pao je sa 17.138 bodova dostignutih sredinom prošloga mjeseca na 16.443 bodova danas, što predstavlja korekciju od 4,2 posto. U istom je razdoblju cijena zlata porasla za oko 1 posto. Dow Jones izgubio je sve vrijednosne dobitke koje je ostvario do početka godine. Zlato je, nasuprot tome, u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarilo cjenovni dobitak od čak 8,5 posto.

Početak tjedna donio bakvardaciju

A da su tržišne okolnosti za rast cijene zlata bile zrele govori i informacija što ga je u intervjuu za King World News iznio James Turk, ugledni američki stručnjak za plemenite kovine. Početkom ovoga tjedna, naime, tržišna cijena zlata bila je u takozvanoj “bakvardaciji”. Riječ je o stručnom burzovnom terminu po kojem je moguće izmjeriti povjerenje tržišnih igrača u mogućnost isporuke fizičkoga zlata u budućnosti.

U pravilu, cijena spot zlata (odnosno, cijena zlata za trenutnu isporuku) niža je nego cijena za isporuku u budućnosti. Razlog za to leži u činjenici što, ukoliko je trenutna cijena viša od cijene za isporuku u budućnosti, postoji šansa za profit tako što vlasnici zlata mogu plasirati svoje zlatne poluge odmah i potom pričekati nekoliko dana ili tjedana da tu istu zlatnu polugu kupe po povoljnijoj cijeni. Arbitražom se na taj način cijena nivelira i uspostavlja uobičajen cjenovni odnos sadašnjosti u odnosu na budućnost, koji se u stručnim burzovnim krugovima naziva još i “contango”.

No, ukoliko osobe koje posjeduju zlato nemaju povjerenja da će za nekoliko tjedana ili mjeseci uopće moći dobiti isporuku željene robe, na tržištu zlata stvara se fenomen koji se naziva bakvardacija (engleski: backwardation). To je tržišno stanje vrlo povoljno za dugoročnu cijenu plemenite kovine, budući da se u slučaju bakvardacije očekuje da će joj cijena rasti kako bi se uspostavilo uobičajeno tržišno stanje.

U intervjuu za King World News, James Turk objašnjava: “Kad se god dogodi bakvardacija – koja se u teoriji ne bi smjela dogoditi zbog prilike za arbitražu – to predstavlja znak stresa na tržištu fizičkoga zlata. To u suštini znači da nema dovoljne količine odmah raspoložive fizičke kovine po trenutnim cijenama. Ili, ako želimo to objasniti na bolji način, ljudi radije u posjedu imaju fizičko zlato i propuštaju priliku za arbitražni profit tako što bi mogli prodati fizičku kovinu i u rukama imati nacionalnu papirnatu valutu.”

 

Cijena zlata od početka godine porasla 8,5 posto, američke dionice izgubile sve ovogodišnje dobitke Reviewed by on . [caption id="attachment_1627" align="alignright" width="300"] Foto: © Sofiaworld | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Čini se da su igrač [caption id="attachment_1627" align="alignright" width="300"] Foto: © Sofiaworld | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images[/caption] Čini se da su igrač Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori