Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Cijena zlata porasla nakon loših rezultata američke privrede

Cijena zlata porasla nakon loših rezultata američke privrede

06.06.2016. / 08:34 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Cijena zlata porasla nakon loših rezultata američke privrede

Photo credit: Heraeus

Cijena plemenite žute kovine ponovno raste. Nagli rast vrijednosti zlata uslijedio je u petak, nakon što je objavljeno da je u svibnju u Sjedinjenim Američkim Državama otvoreno samo 38 000 novih radnih mjesta.

Prošli svibanj najslabiji je mjesec u posljednjih pet i pol godina. Analitičari su očekivali otvaranje čak 155 000 novih radnih mjesta.

Ove vijesti s američkog tržišta rada srušile su vrijednost američkog dolara pet posto u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta. Ovo je najveći pad vrijednosti američkog dolara još od veljače.

Pad vrijednosti dolara povoljan je za rast cijene žutog metala

Ovaj pad vrijednosti dolara, odnosno rast cijene žutog metala posljedica je neispunjenih očekivanja da će američka središnja banka već prije početka ljeta povećati kamatne stope na dolar. Američko gospodarstvo ipak ne raste toliko brzo koliko se mislilo i nije spremno za novo povećanje kamatnih stopa. Izvješće s američkog tržišta rada ne ide na ruku obveznicama Sjedinjenih Američkih Država koje slabe zbog loših rezultata gospodarstva.

“Izvješće neće zadovoljiti kriterije američke središnje banke za podizanje kamatnih stopa već u lipnju ove godine. Bit će to novo veliko razočaranje za tržište kapitala,” rekao je Royce Mendes, direktor CIBC Capital Marketsa iz Toronta.

Prije objave rezultata vrijednost zlata iznosila je 1213 američkih dolara za jednu uncu, da bi nakon objave naglo skočila za trideset dolara po unci nakon serije masovnih kupovanja. Od početka godine vrijednost plemenitog žutog metala porasla je više od 17 posto.

Najavljeno odustajanje od podizanja kamatnih stopa prije ljeta smanjit će oportunitetne troškove držanja zlata što bi moglo dovesti do daljnjeg rasta cijene žutog metala. Iako zlato ne donosi nikakvu kamatu ni prinos, nakon ovih vijesti plemenita žuta kovina ponovno postaje vrlo poželjna imovina za ulaganje.

Cijena srebra porasla je jedan posto te sada iznosi 17.50 dolara za jednu uncu. Vrijednost platine također je porasla te sada iznosi 1082 dolara za uncu, 1,7 posto više nego prošloga tjedna.

Izvor: www.mining.com/gold-price-jumps-on-big-us-jobs-miss/

Photo credit: Heraeus

 

Cijena zlata porasla nakon loših rezultata američke privrede Reviewed by on . [caption id="attachment_2912" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Heraeus[/caption] Cijena plemenite žute kovine ponovno raste. Nagli rast vrijednosti [caption id="attachment_2912" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Heraeus[/caption] Cijena plemenite žute kovine ponovno raste. Nagli rast vrijednosti Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori