Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Donacije u zlatu za povratak zlatnog standarda

Donacije u zlatu za povratak zlatnog standarda

04.01.2016. / 12:07 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Prikupljaju donacije u zlatu za kampanju Teda Cruza

Dio konzervativnih birača podržava povratak zlatnog standarda

Rastu izgledi da će Ted Cruz, senator iz Teksasa, zagovaratelj zlatnog standarda i jedan od glavnih republikanskih kandidata na predstojećim izborima postati sljedeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Cruz, uz Donalda Trumpa i Marca Rubia, ima najveće šanse za osvajanje kandidature Republikanske stranke. Ovakav možebitni rasplet situacije mogao bi imati velikog utjecaja na odnos američkog dolara i zlata. Naime, ako Cruz postane predsjednik SAD-a, šanse za povratak zlatnog standarda u američki monetarni sustav znatno će se povećati. Cruz ne odustaje od svojih stavova izrečenih tijekom posljednje televizijske debate republikanskih kandidata u listopadu prošle godine, kada je izrazio duboku zabrinutost zbog načina rada američke središnje banke. “Smatram da bi američka središnja banka trebala prestati s pokušajima ojačavanja našeg gospodarstva, te bi se jednostavno trebala usredotočiti na monetarnu stabilnost i novac s pokrićem u zlatu,” izjavio je tada Cruz.

Simbolično prikupljanje zlata za financiranje predizborne kampanje

Krajem prosinca prošle godine u američkoj saveznoj državi New Hampshire, osnovana je organizacija The Lone Star Committee, s ciljem prikupljanja sredstava za podršku kandidature Teda Cruza za predsjednika SAD-a. Za razliku od ostalih sličnih udruženja koja prikupljaju donacije u papirnatom novcu, The Lone Star Committee prima samo donacije u zlatu. Planiraju prikupiti zlato u vrijednosti milijun američkih dolara kako bi osigurali što bolji rezultat, odnosno pobjedu svog kandidata u ovoj saveznoj državi. Ovo simbolično prikupljanje zlata kao sredstva financiranja kampanje izraz je podrške njegovoj najavi povratka na zlatni standard. U prvih tjedan dana prikupljeno je više od sto tisuća dolara, tvrdi Rich Danker, osnivač ovog udruženja i također član Republikanske stranke. Krije li se iza ovih najava stvarni pokušaj povratka zlatnog standarda ili se samo radi o dodvoravanju konzervativnim biračima, pokazat će vrijeme. No, ukoliko dođe do realizacije Cruzovih najava, moramo biti spremni na mogući nagli rast cijene žute plemenite kovine.

Photo credit: Wikimedia Commons, Gage Skidmor

Izvori: www.cnn.com/2015/12/22/politics/ted-cruz-gold-standard/, money.cnn.com/2015/12/28/investing/ted-cruz-gold-standard/

Donacije u zlatu za povratak zlatnog standarda Reviewed by on . [caption id="attachment_2823" align="alignleft" width="300"] Dio konzervativnih birača podržava povratak zlatnog standarda[/caption] Rastu izgledi da će Ted Cru [caption id="attachment_2823" align="alignleft" width="300"] Dio konzervativnih birača podržava povratak zlatnog standarda[/caption] Rastu izgledi da će Ted Cru Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori