Nedjelja , 29.03.2020.

Početna » Novosti » Hoće li tržište plemenitih kovina reagirati na najsvježije podatke o stanju američkog gospodarstva?

Hoće li tržište plemenitih kovina reagirati na najsvježije podatke o stanju američkog gospodarstva?

04.08.2014. / 12:30 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Dolar zlato

Foto: Marcus, freedigitalphotos.net

Stanje na svjetskim tržištima plemenitih kovina prošloga je tjedna bilo prilično mirno unatoč tome što su u četvrtak i petak objavljeni važni podaci o stanju američke ekonomije. Trgovanje zlatom završeno je početkom vikenda na razini od 1293 dolara i 54 centa za uncu, što je 0,7 posto niža cijena od cijene dostignute tjedan dana ranije.

Analitičari smatraju kako tržište još uvijek nije u potpunosti isprocesiralo podatke o zaposlenosti i bruto društvenom proizvodu Sjednjenih Američkih Država za drugi kvartal ove godine, budući da se radi o prilično ambivalentnom izvještaju. Naime, očekivanja ulagača vezana uz broj novootvorenih radnih mjesta bila su viša nego što su to stvarni podaci pokazali. Nasuprot tome, nakon razočaravajućeg prvog kvartala kada je američki bruto društveni proizvod zbog iznimno lošeg vremena u prva dva mjeseca ove godine pao za više od dva posto, drugi kvartal donio je rast od četiri posto, što je bilo više od očekivanja.

Iščekuju se potezi američke središnje banke

Sami podaci o američkoj ekonomiji ne utječu toliko na cijene plemenitih kovina koliko utječe njihova interpretacija s obzirom na posljedične poteze američke središnje banke FED. Naime, investitori očekuju da bi vodstvo FED-a na čelu s guvernericom Janet Yellen – ukoliko podaci o rastu gospodarstva SAD-a budu optimistični – moglo donijeti odluku o povećanju kamatnih stopa na pologe u središnjoj banci. Ukoliko se to dogodi, to bi se moglo negativno odraziti na cijenu zlata i srebra. Stoga valja očekivati da će se prava reakcija tržišta na objavljene ekonomske pokazatelje dogoditi tek u tjednu koji je pred nama.

Dodatni razlog zbog kojeg tržište plemenitih kovina nije snažnije reagiralo može ležati i u činjenici što traje uobičajeno ljetno zatišje. Naime, srpanj i kolovoz tradicionalno su najmirnija dva mjeseca u godini s obzirom na volatilnost i količinu trgovanja zlata i srebra.

Tržište srebra proteklog je tjedna prilično vjerno pratilo stanje na tržištu zlata. Nešto niža potražnja zaustavila je cijenu ove plemenite kovine na razini od 20 dolara i 33 centa za uncu. U odnosu na početak tjedna, srebro je zabilježilo cjenovnu koreciju od 0,9 posto. Analitičari ističu kako je riječ o neznatnoj promjeni, budući da je srebro tradicionalno najvolatilniji plemeniti metal, kod kojega dnevna cijena može skočiti ili pasti za nekoliko postotaka.

Ukoliko želite kupiti investicijsko zlato ili srebro u formi zlatnih ili srebrnih poluga, te zlatnika ili srebrnjaka, posjetite nas na Plemenit.com.

Hoće li tržište plemenitih kovina reagirati na najsvježije podatke o stanju američkog gospodarstva? Reviewed by on . [caption id="attachment_744" align="alignright" width="300"] Foto: Marcus, freedigitalphotos.net[/caption] Stanje na svjetskim tržištima plemenitih kovina prošl [caption id="attachment_744" align="alignright" width="300"] Foto: Marcus, freedigitalphotos.net[/caption] Stanje na svjetskim tržištima plemenitih kovina prošl Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori