Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Indija je izdala drugu tranšu obveznica u zlatu

Indija je izdala drugu tranšu obveznica u zlatu

19.01.2016. / 11:48 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
obveznica u zlatu

Indijske vlasti osmislile su novi program

Indija je ovoga ponedjeljka izdala novu, drugu po redu tranšu obveznica u zlatu. Ove obveznice, čija je cijena vezana uz cijenu zlata, za razliku od fizičkog zlata osiguravaju i dodatni prihod od kamata. Očekuje se da će druga tranša privući veliki broj ulagača, budući da je cijena obveznica izdanih u drugoj tranši ispod tržišne cijene zlata. Problemi na azijskim burzama i pad gospodarskih aktivnosti u Indiji također idu u prilog povećanoj potražnji za ovim obveznicama. Indijska vlada planira prodati zlatne obveznice u vrijednosti 2,22 milijarde američkih dolara do 31. ožujka ove godine, kada završava fiskalna godina u Indiji. Cilj ovoga programa je smanjenje uvoza fizičkog zlata u Indiju.

Obveznice u zlatu donose i godišnju kamatu

Cijena zlata porasla je četiri posto od početka 2016. godine, dok je indijsko gospodarstvo u problemima zbog lošeg početka godine na svjetskim burzama te je njegova vrijednost pala za sedam posto u ovoj godini. Tamošnji ulagači sada traže sigurnu luku za svoju imovinu te se sve više okreću ulaganju u plemenite metale. Cijena druge tranše obveznica u zlatu fiksirana je na 26000 indijskih rupija za deset grama, ispod razine tržišne cijene zlata koja iznosi 26050 rupija za deset grama. Izdavanje zlatnih obveznica po ovoj, prilično povoljnoj cijeni trajat će do kraja ovoga tjedna.  Ove obveznice, za razliku od fizičkog zlata, osiguravaju i prihod od kamata, po stopi od 2,75 posto godišnje. Dostupne su u obliku papirnatih potvrda, ali i u digitalnom obliku unutar sustava DEMAT. Minimalno se može kupiti obveznica u vrijednosti dva grama žute plemenite kovine, dok je ograničen i maksimalni ulog te on iznosi 500 grama, a osim u bankama, moguće ih je kupiti i u poštanskim uredima.

Izvor: www.financialexpress.com/article/personal-finance/second-issue-of-sovereign-gold-bond-scheme-opens-today-8-things-to-know/196673/

Photo credit: Pixabay

Indija je izdala drugu tranšu obveznica u zlatu Reviewed by on . [caption id="attachment_2980" align="alignleft" width="300"] Indijske vlasti osmislile su novi program[/caption] Indija je ovoga ponedjeljka izdala novu, drugu [caption id="attachment_2980" align="alignleft" width="300"] Indijske vlasti osmislile su novi program[/caption] Indija je ovoga ponedjeljka izdala novu, drugu Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori