Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Indija spremna za otvaranje prve burze fizičkoga zlata

Indija spremna za otvaranje prve burze fizičkoga zlata

22.12.2015. / 21:22 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Otvaranje burze fizičkog zlata povećati će transparentnost

Azija preuzima prvenstvo u trgovini plemenitim kovinama

Indijsko udruženje trgovaca investicijskim plemenitim kovinama najavilo je otvaranje burze fizičkog zlata, prve takve burze u Indiji. Otvaranje navedene burze trebalo bi povećati transparentnost na tržištu plemenitih kovina u Indiji, državi koja je trenutno na prvome mjestu po količinama uvezenog zlata u 2015. godini.

India Bullion and Jewellers Association (IBJA), grupacija sastavljena od indijskih zlatara i trgovaca zlatom sa sjedištem u Mumbaiju, trenutno vodi završne pregovore s indijskim vladinim dužnosnicima oko otvaranja burze sljedeće godine.

Monetizacija i obveznice u zlatu

Ketan Shroff, glasnogovornik IBJA, u razgovoru za Reuters izjavio je da bi burza trebala započeti s radom unutar šest mjeseci, nakon što se završe pregovori o vlasničkoj strukturi. Planirano je otvaranje dva do tri centra za isporuku zlata na području Indije. Navedena će inicijativa indijskoj vladi uvelike pomoći u nadgledanju tržišta plemenitih kovina. Do sada u Indiji nije postojala platforma za trgovanje fizičkim zlatom.

Najavi otvaranja burze prethodila je monetizacija zlata i uvođenje obveznica u zlatu, novog programa koji su prošli mjesec osmislile indijske vlasti. Obveznice u zlatu osiguravaju i dodatni prihod od kamata, a cilj ovog programa je smanjenje uvoza zlata u Indiju. “Postoji potreba za burzom koja će zadovoljavati potražnju manjih zlatara. Do sada smo često plaćali prevelike cijene, a to će se promijeniti kada ponuda i potražnja postanu transparentni,” rekao je Kumar Jain, potpredsjednik Udruge zlatara u Mumbaiju.

IBJA je u potrazi za partnerima za ovaj projekt, budući da prema tamošnjim zakonima ne smiju posjedovati više od 26% dionica burze. Za suradnju su zainteresirane i indijske banke, bez čijeg će prisustva likvidnost biti ograničena.

Izvor: www.reuters.com/article/india-gold-exchange-idUSKBN0TR1AP20151208

Photo credit: Heraeus

Indija spremna za otvaranje prve burze fizičkoga zlata Reviewed by on . [caption id="attachment_2599" align="alignleft" width="300"] Azija preuzima prvenstvo u trgovini plemenitim kovinama[/caption] Indijsko udruženje trgovaca inves [caption id="attachment_2599" align="alignleft" width="300"] Azija preuzima prvenstvo u trgovini plemenitim kovinama[/caption] Indijsko udruženje trgovaca inves Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori