Subota , 22.01.2022.

Početna » Novosti » Kina bi mogla kupiti dodatnih 215 tona zlata u 2016.

Kina bi mogla kupiti dodatnih 215 tona zlata u 2016.

01.02.2016. / 09:15 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
I u 2016. godini Kina nastavlja s gomilanjem zlata

Zgrada Narodne banke Kine

Kina će i u ovoj godini nastaviti s gomilanjem zlatnih rezervi. Prema očekivanjima, Narodna banka Kine ove će godine kupiti više od 200 tona žute plemenite kovine. Ova najmnogoljudnija država na svijetu želi dodatno diverzificirati svoje devizne rezerve, tvrde analitičari Barclaysa. Kupnja zlatnih poluga od strane Narodne banke Kine i dalje bi se trebala nastaviti istim tempom, unatoč novonastalim problemima u kineskom gospodarstvu. Prema riječima analitičara tržišta plemenitih kovina Feifei Lia, Kina bi prema predviđanjima u 2016. godini trebala kupiti 215 tona žutog metala, što iznosi gotovo 18 tona mjesečno. Središnje banke azijskih država, na čelu s Kinom, Rusijom i Kazahstanom, najveći su svjetski kupci zlata u posljednje vrijeme. Dvije stotine tone zlata, iznos koji Narodna banka Kine kupi u godini dana, premašuje ukupne zlatne rezerve većine država.

Disperzija rizika i smanjenje volatilnosti

“Narodna banka Kine nastavit će s diverzifikacijom portfelja. Kupovanje zlata omogućit će disperziju rizika i smanjenje volatilnosti,” rekao je Wayne Gordon, izvršni direktor UBS Wealth Managementa. Kineska središnja banka objavila je u srpnju prošle godine da su u odnosu na 2009. povećali zalihe zlata za 57 posto. Danas su njihove zlatne rezerve još veće budući da su od srpnja do danas povećali zalihe zlata za dodatnih 6,3 posto.
Kineske su devizne rezerve prošle godine pale za 700 milijardi dolara, a količina novca koja je izašla iz zemlje komplicira njezin daljnji gospodarski razvoj. Prema podacima Svjetske banke, iznos od 700 milijardi dolara, za koliko su smanjene kineske devizne rezerve, veći je od ukupnih deviznih rezervi svih središnjih banaka svijeta osim banke u Japanu, Švicarskoj i Saudijskoj Arabiji. Kina je devizne rezerve trošila kako bi smanjila volatilnost svoje valute, kineskog juana, nakon neočekivane devalvacije u kolovozu prošle godine. Kina u deviznim rezervama i dalje ima više od tri bilijuna američkih dolara. Ako žele povećati udio zlata u deviznim rezervama za jedan posto, morat će kupiti gotovo tisuću tona žutog metala.

Izvor: www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-28/china-to-buy-more-than-200-tons-of-gold-this-year-barclays-says

Photo credit: Wikimedia Commons

Kina bi mogla kupiti dodatnih 215 tona zlata u 2016. Reviewed by on . [caption id="attachment_3097" align="alignleft" width="300"] Zgrada Narodne banke Kine[/caption] Kina će i u ovoj godini nastaviti s gomilanjem zlatnih rezervi. [caption id="attachment_3097" align="alignleft" width="300"] Zgrada Narodne banke Kine[/caption] Kina će i u ovoj godini nastaviti s gomilanjem zlatnih rezervi. Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori