Četvrtak , 24.09.2020.

Početna » Novosti » Korekcija cijene zlata nakon šest tjedana cjenovnoga uspona

Korekcija cijene zlata nakon šest tjedana cjenovnoga uspona

15.07.2014. / 09:38 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-

 

Foto: Boykung, freedigitalphoto.net

Foto: Boykung, freedigitalphoto.net

Cijena zlata rasla je šest tjedana za redom – od početka lipnja ove godine – no potom se ovoga tjedna na tržištu plemenitih kovina dogodila se najveća jednodnevna cjenovna korekcija u 2014. godini.

U prvoj polovici lipnja, naime, tržišni su igrači testirali cijenu unce zlata od 1244 dolara i 30 centi. Tada su kupci počeli svoj pohod na plemenite kovine što je prouzročilo cjenovni rast koji je kulminirao proteklog tjedna na razini od gotovo 1340 dolara za uncu, s time da su cjenovne razine unutar trgovinskoga dana bile ponešto i više.

Korekcija na tržištima plemenitih kovina u ponedjeljak spustila je cijenu unce žute plemenite kovine na razinu od 1308 dolara.

Srebro se ponovno dokazalo kao volatilniji metal

Slični su se pomaci dogodili i na tržištu srebra. Potkraj svibnja i početkom lipnja unca srebra prodavala se po cijeni od 18 dolara i 75 centi, da bi u svega nekoliko tjedana ova plemenita kovina doživjela cjenovni uzlet do razine od 21 dolar i 50 centi. Time se srebro još jednom dokazalo kao mnogo volatilnije, budući da je postotni rast cijene u proteklih šest tjedana iznosio gotovo 15 posto, dok je u istome razdoblju cijena zlata skočila između sedam i osam posto.

No, kao što je cjenovni rast srebra puno impulzivniji, tako je i pad bio nešto veći. Od početka trgovinskog tjedna, naime, cijena srebra doživjela je korekciju od 2,6 posto, dok je cijena zlata korigirana za 2,3 posto.

Indijska carina ohladila tržište plemenitih kovina

Analitičari procjenjuju kako razlozi za ovotjednu korekciju leže u nedostatku volje novoizabrane indijske vlade da smanji carinu na uvoz zlata i srebra koja trenutno iznosi 10 posto. Ta je činjenica imala svojevrsni učinak hladnoga tuša za investitore koji su očekivali liberalizaciju indijskoga tržišta, te posljedično rast potražnje i cijene.

Ipak, nastavak labave monetarne politike diljem svijeta, koja u slučaju Europe uključuje i negativne kamatne stope, daje naznake kako je dugoročni uzlazni cjenovni trend plemenitih kovina neprekinut. Također, geopolitička situacija na Bliskom Istoku se ne smiruje, tako da zlato i srebro nastavljaju biti sigurna ulagačka luka za dio portfelja niskoga rizika.

Plemenit.com – mjesto sigurne kupnje investicijskih poluga i kovanica od zlata i srebra.

Korekcija cijene zlata nakon šest tjedana cjenovnoga uspona Reviewed by on .   [caption id="attachment_2305" align="alignright" width="300"] Foto: Boykung, freedigitalphoto.net[/caption] Cijena zlata rasla je šest tjedana za redom -   [caption id="attachment_2305" align="alignright" width="300"] Foto: Boykung, freedigitalphoto.net[/caption] Cijena zlata rasla je šest tjedana za redom - Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori