Četvrtak , 12.12.2019.

Početna » Novosti » Međunarodna burza zlata otvara se u Šangaju

Međunarodna burza zlata otvara se u Šangaju

26.06.2014. / 09:45 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Shanghai

Foto: Keith Marshal, Flickr

U šangajskoj slobodnoj trgovinskoj zoni do kraja godine bit će uspostavljeno međunarodna burza zlata, izjavili su dužnosnici grada Šangaja, a prenosi Bloomberg News.

Kina je u zadnjih nekoliko godina postala najveći svjetski uvoznik i proizvođač zlata. Zbog toga su kineski gospodarstvenici, ali i kineska država, iznimno zainteresirani da se cijena žute plemenite kovine započne formirati i u Kini. Na taj bi način proces otkrivanja tržišne cijene za Kineze bio brži i transparentniji.

Prema riječima čelnika Ureda za šangajske financijske usluge koji je najavio uspostavljanje burze, trgovanje zlatom u Šangaju trebalo bi započeti u zadnjem kvartalu 2014. godine. Središnja banka Kine sredinom lipnja dala je odobrenje za uporabu tehničkoga rješenja trgovinske platforme na kojoj će se burza zasnivati.

Proces trgovanja obavljat će se tako da će kvalificirane tvrtke trebati imati otvoren transakcijski račun u jednoj od odobrenih kineskih banaka. Cijeli proces ujedno predstavlja i dio kineskih nastojanja da se iskuša liberalizacija kamatnih stopa, te slobodna uporaba kineske nacionalne valute u međunarodnim transakcijama. Naime, najveća kineska burza fizičkih plemenitih kovina koja se također nalazi u Šangaju, planira omogućiti trgovanje zlatom u kineskim juanima i izvan granica države.

Kineski se dužnosnici nadaju da će na taj način privući nove strane investicije, ali i da će time steći snažniji utjecaj na tržište investicijskih plemenitih kovina.

Međunarodna burza zlata otvara se u Šangaju Reviewed by on . [caption id="attachment_713" align="alignright" width="300"] Foto: Keith Marshal, Flickr[/caption] U šangajskoj slobodnoj trgovinskoj zoni do kraja godine bit ć [caption id="attachment_713" align="alignright" width="300"] Foto: Keith Marshal, Flickr[/caption] U šangajskoj slobodnoj trgovinskoj zoni do kraja godine bit ć Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori