Utorak , 31.03.2020.

Početna » Novosti » Na tržište puštena prva kriptovaluta sa zlatnom podlogom

Na tržište puštena prva kriptovaluta sa zlatnom podlogom

30.07.2014. / 08:55 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Foto: Antana, Flickr

Foto: Antana, Flickr

Anthem Vault, američki trgovac plemenitim kovinama, predstavio je na ovogodišnjem Festivalu slobode (FreedomFest) u Las Vegasu novu alternativnu elektroničku valutu nalik na bitcoin. Ta je kriptovaluta nazvana Independence Coin, odnosno, INNCoin, a najvažnije joj je svojstvo da je njezino izdavanje pokriveno zlatnom rezervom.

Alternativne elektroničke kriptovalute nerijetko privlače ljude neovisnoga duha, koji nastoje svoje bogatstvo zaštititi od dalekosežne ruke države. U tom pogledu interes za bitcoinom podudara se s interesom za ulaganje u plemenite kovine. Zlato i srebro kroz mnoga su tisućljeća bili pouzdano sredstvo prijenosa bogatstva s jedne generacije na drugu, izbjegavajući brojne nedaće poput ratova, gospodarskih slomova i drugih izvanrednih situacija što ih na narode donosi državna intervencija.

Zagovaratelji zlata i bitcoina

Investitori u plemenite kovine u početku su sumnjičavo gledali na pojavu bitcoina, smatrajući ga nesigurnim sredstvom razmjene koji neće preživjeti u dužem vremenskom roku. No, u zadnjih se godinu dana pojavio niz uglednih zagovaratelja zlata i srebra koji su istovremeno postali strastveni podupiratelji uporabe elektroničkih kriptovaluta. Pojava kriptovalute koja ima zlatnu podlogu zacijelo će dodatno ojačati međusobni afinitet ljubitelja zlata i srebra, te ljubitelja bitcoina.

Bitcoin kao koncept pojavio se na internetu 2008. godine kao projekt anonimnog kriptografskog stručnjaka. Taj je projekt u međuvremenu izrastao u alternativnu valutu čija je ukupna tržišna vrijednost trenutno osam milijardi američkih dolara. Premda se brojka čini respektabilnom, ona je u odnosu na ukupnu tržišnu vrijednost zlata – koja iznosi 18 tisuća milijardi dolara – sasvim zanemariva.

Unatoč golemom vrijednosnom nesrazmjeru, bitcoin, ali i druge elektroničke kriptovalute počinju se koristiti i u trgovanju plemenitim kovinama. Sve je više trgovaca fizičkim zlatom i srebrom diljem svijeta koji omogućuju kupnju zlatnih i srebrnih poluga te zlatnika i srebrnjaka za bitcoin. U Hrvatskoj se oni još uvijek nisu pojavili, no Sven Sambunjak, konzultant za trgovanje investicijskim plemenitim kovinama smatra kako je samo pitanje vremena kada će se i domaći trgovci priključiti trendu.

Na tržište puštena prva kriptovaluta sa zlatnom podlogom Reviewed by on . [caption id="attachment_2362" align="alignright" width="300"] Foto: Antana, Flickr[/caption] Anthem Vault, američki trgovac plemenitim kovinama, predstavio je n [caption id="attachment_2362" align="alignright" width="300"] Foto: Antana, Flickr[/caption] Anthem Vault, američki trgovac plemenitim kovinama, predstavio je n Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori