Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Analiza » Niska cijena platine odraz je gospodarske krize

Niska cijena platine odraz je gospodarske krize

14.01.2016. / 11:39 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Jeftina platina koristi se u industriji

Platina ima izuzetno važnu ulogu u industriji

Platina se koristi već tisućama godinama, no tek je u nedavnoj prošlosti otkrivena puna vrijednost i plemenitost ovog metala. U industriji se najčešće koristi u proizvodnji automobilskih ispušnih sustava, u kojima djeluje kao katalizator štetnih plinova. Koristi se također i u industriji nakita, ali i u kemijskoj i naftnoj industriji.

Zbog toga što se pretežito koristi u industriji, na njezinu cijenu snažno utječu gospodarska kretanja. U vrijeme ekonomske krize i smanjene industrijske aktivnosti, potražnja za platinom je manja, pa je posljedično i njezina cijena niža.

Platina je danas prilično jeftina u odnosu na zlato

Analitičari redovito uspoređuju odnos cijene platine s cijenom zlata budući da često postoji korelacija u kretanju, odnosno kada dođe do promjene cijene jednog metala, često se promijeni i cijena drugog. Zlato je na sličan način povezano i s drugim proizvodima, naprimjer s naftom. Kada cijena nafte počne rasti, poraste i inflacija, što uzrokuje povećanje potražnje za žutim metalom.

Platina je jeftina u odnosu na zlato

Omjer cijena zlata i platine od 1987. do danas. Crvena linija predstavlja prosječni omjer koji iznosi 0,78. Izvor: palisade-research.com

Kroz povijest je kretanje cijene platine bilo prilično korelirano s kretanjem cijene zlata. Ukoliko bi u nekom trenutku došlo do većih odstupanja, omjer bi se nakon nakon vremena vratio na povijesnu razinu.
Mnogi analitičari, na temelju povijesnog odnosa cijene platine i cijene zlata, tvrde da je danas izvrsna prilika za kupnju platine. Ako pogledamo podatke od 1987. godine, prosječno je jedna unca zlata bila jednake vrijednosti kao i 0,78 unci platine. Danas, u trenutku niskih cijena platine, jedna unca žutog metala ima jednaku vrijednosti kao i 1,28 unci platine. Prema ovim podacima, danas je zbog niske cijene izvrsna prilika za kupnju platine. Ako, zbog izrazito visokih cijena platine od 2000. do 2012. godine zanemarimo taj period, i dalje bi danas omjer cijene ova dva plemenita metala bio niskih 0,90. Na temelju povijesnih podataka možemo zaključiti da je platina danas prilično jeftina te da bi njena cijena u budućnosti mogla porasti.

Izvor: mining.com/web/is-platinum-cheap-or-was-it-too-expensive/

Photo credit: Heraues

Niska cijena platine odraz je gospodarske krize Reviewed by on . [caption id="attachment_2932" align="alignleft" width="300"] Platina ima izuzetno važnu ulogu u industriji[/caption] Platina se koristi već tisućama godinama, n [caption id="attachment_2932" align="alignleft" width="300"] Platina ima izuzetno važnu ulogu u industriji[/caption] Platina se koristi već tisućama godinama, n Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori