Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Porasla vrijednost zlata zbog napetosti uzrokovanih Brexitom

Porasla vrijednost zlata zbog napetosti uzrokovanih Brexitom

21.11.2018. / 15:31 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-

Krajem prošlog tjedna porasla je cijena zlata jer su mnogi ulagači odustali od riskantnih ulaganja uzrokovanih Brexitom. Član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Dominic Raab, prošlog je četvrtka dao ostavku jer je rekao kako ne može podržati nacrt sporazuma za izlazak zemlje iz Europske unije ministrice Therese May. Budući da dolar i prošlog tjedna bio flat valuta, u porastu je ulaganje u zlatne poluge i plemenite metale. Kada je vrijednost dolara u porastu, mnogi ulagači koji upotrebljavaju druge valute nisu toliko zainteresirani za zlato.

Pod povećalom su i trgovinski sukobi Kine i SAD-a jer su iz Kine javili kako dogovor između američkog predsjednika Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpin, na sastanku skupine G20 kasnije ovog mjeseca, nije baš izgledan.

Niske cijene srebra

Budući da su cijene srebra već duže vrijeme vrlo niske, ono se prodaje ispod tržišne cijene. Peter Krauth, stručnjak za resurse kazao je kako se srebrne poluge prodaju po cijenama koje su posljednji puta viđene 2015. godine. Krajem 2015. godine cijena nerafiniranog srebra također je bila vrlo niska. Ovi gubitci bili su veliko razočaranje pobornicima srebra jer je cijena srebrne poluge porasla za 5,4 posto u listopadu, nakon što je u rujnu bila iznimno niska. Ako vrijednost dolara ostane niska, interes za srebro mogao bi rasti, no ako vrijednost dolara poraste, vrijednost srebra mogla bi doživjeti novi pad. Nekolicina baznih metala također proteklih tjedana loše stoji, a porast potražnje za srebrom jedan je od mogućih razloga. Za potrebe proizvodnje, mnogi ih ulagači grupiraju zajedno, no snažna potražnja iz sektora proizvodnje automobila i solarnih panela trebala bi na kraju promijeniti stvari, odvajajući plemenite metale od drugih.

Porast vrijednosti paladija

U petak ujutro porasla je cijena paladija, pa ga sada dijeli tek 46,40 dolara da dosegne paritet sa zlatom. Potražnja za paladijem porasla je zbog sve veće industrijske upotrebe. Proizvodnja automobila zahtijeva uporabu tog plemenitog metala u sustavima filtriranja ispušnih plinova. A budući da je potražnja za vozilima s motorima na unutrašnje izgaranje u zadnjih nekoliko godina porasla, rast cijene paladija sasvim je logičan. Cijena paladija tako je dosegnula svoj najveći porast od listopada te je zasad porasla za 4 posto. Od svih ostalih plemenitih metala, jedino se paladiju predviđa godišnja dobit u 2018. godini.

Izvor: www.apmex.com

Porasla vrijednost zlata zbog napetosti uzrokovanih Brexitom Reviewed by on . Krajem prošlog tjedna porasla je cijena zlata jer su mnogi ulagači odustali od riskantnih ulaganja uzrokovanih Brexitom. Član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Krajem prošlog tjedna porasla je cijena zlata jer su mnogi ulagači odustali od riskantnih ulaganja uzrokovanih Brexitom. Član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Rating: 0

Info o autoru Tena Ožegić

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori