Srijeda , 27.01.2021.

Početna » Novosti » Rekordna potražnja za srebrnjacima

Rekordna potražnja za srebrnjacima

02.06.2016. / 09:42 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Rekordna potražnja za srebrnjacima

Photo credit: Heraeus

Ulagači u plemenite kovine pokupovali su rekordnih 89.6 milijuna srebrnih kovanica težine jedne unce u 2015. godini. Prema redovnom godišnjem izvješću USAGOLD-a, prošla godina bila je rekordna za prodaju srebrnjaka iz kovnica.

Tijekom 2014. godine prodano je također impresivnih 77.9 milijuna kovanica, dok je u 2013. prodano 85.4 milijuna unci srebrnjaka. U odnosu na 2014. godinu količina prodanih srebrnjaka porasla je 14 posto.

Prošle je godine iz kovnica prodano i 2.75 milijuna unci plemenite žute kovine, što je gotovo 30 posto više nego 2014. godine.

Plemenite kovine štite ulagače od gospodarske krize

2015. godina bila je vrlo povoljna za kupnju plemenitih kovina. Cijena zlata na početku godine iznosila je 1188 dolara za jednu uncu, a do kraja godine je pala na samo 1061 dolar. Cijena srebra, koje je puno volatilnije od zlata, iznosila je 15,73 dolara za uncu na početku prošle godine.

Do kraja 2015. cijena je pala na 13.83 dolara za uncu. Među najvećim kupcima su ulagači koji plemenite kovine kupuju kao oblik mirovinske štednje zbog straha od financijske i monetarne krize.

Rekordna potražnja za srebrnjacima

Potražnja za srebrnjacima, izvor: USAGOLD

Kao što možete vidjeti na slici, potražnja za srebrom znatno je porasla u odnosu na stanje prije izbijanja financijske krize. Nakon 2008. potražnja nije više padala na razinu kakva je bila prije gospodarske krize.

Stalna potražnja za plemenitim kovinama signalizira zabrinutnost ulagača oko stanja u gospodarstvu. Mnogi investitori i dalje strahuju od izbijanja nove gospdorske krize te stoga traže sigurnu luku za svoju imovinu – ulaganje u plemenite kovine.

Izvor: www.usagold.com/cpmforum/2016/06/01/global-mints-report-record-silver-coin-sales-for-2015/

Photo credit: Heraeus

Rekordna potražnja za srebrnjacima Reviewed by on . [caption id="attachment_3692" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Heraeus[/caption] Ulagači u plemenite kovine pokupovali su rekordnih 89.6 milijuna sr [caption id="attachment_3692" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Heraeus[/caption] Ulagači u plemenite kovine pokupovali su rekordnih 89.6 milijuna sr Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović
Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori