Nedjelja , 08.12.2019.

Početna » Novosti » Raste potražnja za plemenitim kovinama

Raste potražnja za plemenitim kovinama

09.05.2016. / 09:55 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Raste potražnja za plemenitim kovinama

Photo credit: Heraeus

Vrijednost plemenitih kovina nastavlja nekontrolirano rasti i ovoga tjedna. Od početka godine vrijednost paladija porasla je više od sedam posto, platine 19 posto, zlata 21 posto, dok je vrijednost srebra porasla čak 25 posto. Iako mnogi stručnjaci tvrde da uskoro možemo očekivati korekciju cijena, ovaj trend cjenovnog rasta plemenitih metala trebao bi se nastaviti.

Mnogi analitičari već sada ovu godinu uspoređuju sa situacijom iz 2007. godine, kada su cijene plemenitih metala skočile u nebo. Cijena zlata tada je dosegla vrtoglavih 1900 američkih dolara za jednu uncu. Ovogodišnji cjenovni rast plemenitih metala potaknut je ponajviše slabljenjem američkog dolara.

Povećava se potražnja za svim oblicima fizičkog zlata

Mnogi pokazatelji govore da bi 2016. mogla biti godina plemenitih metala. Cjenovni rast žutog metala povećao je potražnju za svim oblicima fizičkog zlata. Prodaja zlatnih i srebrnih kovanica American Eagle porasla je u 2016. godini. U travnju je prodaja porasla za 180 posto u odnosu na ožujak, odnosno 257 posto u odnosu na travanj prošle godine. Srebrne kovanice također bilježe porast potražnje u odnosu na prošlu godinu.

Rast potražnje za plemenitim metalima posebno je izražen u Kanadi. Nakon što je vrijednost američkog dolara oslabila, kupnja plemenitih kovina povoljnija je za sjeverne susjede Sjedinjenih Američkih Država.

Iz kanadske kovnice su objavili da je ove godine srušen rekord po broju prodaja zlatnih i srebrnih kovanica. No, plemenite kovine ne kupuju samo Kanađani. U istom je razdoblju porastao i izvoz plemenitih metala, proširio se s prošlogodišnjih devet država na njih dvanaest.

Izvor: www.businessinsider.com/demand-for-physical-gold-is-exploding-2016-5

Photo credit: Heraeus

Raste potražnja za plemenitim kovinama Reviewed by on . [caption id="attachment_3531" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Heraeus[/caption] Vrijednost plemenitih kovina nastavlja nekontrolirano rasti i ovoga [caption id="attachment_3531" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Heraeus[/caption] Vrijednost plemenitih kovina nastavlja nekontrolirano rasti i ovoga Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović
Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori