Nedjelja , 08.12.2019.

Početna » Novosti » Vrijednost plemenitih kovina raste

Vrijednost plemenitih kovina raste

17.02.2016. / 09:56 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Edelmetalle_und_China_-_Precious_Metals_and_China_5

Photo credit: Heraeus

Vrijednost zlata i srebra nastavlja rasti u novoj godini. Iako je najviše porasla vrijednost zlata, godina je do sada bila odlična i za ostale plemenite metale. Cijena srebra porasla je za 11,50 posto u ovoj godini, dok je vrijednost plemenite žute kovine narasla gotovo petnaest posto. Uz ova dva najvažnija plemenita metala, treba napomenuti da je i vrijednost platine porasla za više od pet posto u odnosu na početak godine. Uz rast cijene plemenitih metala, početak godine obilježili su problemi na burzama. Cijene dionica oštro su pale zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i niza ostalih problema na burzama diljem svijeta, ali i niskih cijena nafte.

Jedna unca zlata vrijedi kao i 78 unci srebra

Za razliku od zlata, srebro je metal koji se često koristi i u industriji. Jedan od razloga sporijeg rasta vrijednosti srebra u odnosu na vrijednost zlata je smanjena industrijska aktivnost. Gospodarska kriza pogodila je razne industrijske sektore koji koriste srebro. Ipak, potražnja za srebrom kao plemenitom kovinom dovoljna je da mu vrijednost nastavi rasti.

Omjer vrijednosti zlata i srebra, izvor: finance.yahoo.com

Rast cijene zlata i srebra možemo promatrati i kroz omjer njihovih vrijednosti. Omjer vrijednosti zlata i srebra govori koliko unci srebra je potrebno da bismo kupili jednu uncu zlata. Što je omjer veći, to je srebro jeftinije u odnosu na zlato. Povećanje vrijednosti ovog omjera zapravo pokazuje da cijena zlata raste brže od cijene srebra.  Trenutni omjer vrijednosti ovih kovina je 78, što znači da 78 unci srebra vrijedi kao i jedna unca srebra.

Izvor: finance.yahoo.com/news/gold-silver-ratio-moved-152809759.html

Photo credit: Heraeus

Vrijednost plemenitih kovina raste Reviewed by on . [caption id="attachment_3248" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Heraeus[/caption] Vrijednost zlata i srebra nastavlja rasti u novoj godini. Iako je n [caption id="attachment_3248" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Heraeus[/caption] Vrijednost zlata i srebra nastavlja rasti u novoj godini. Iako je n Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović
Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori