Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Fed će podići kamatne stope, cijena zlata pada?

Fed će podići kamatne stope, cijena zlata pada?

04.12.2015. / 12:30 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Fed će vjerojatno podići kamatne stope, cijena zlata pada?

Rast kamatnih stopa mogao bi utjecati na cijenu zlata

Cijena zlata nastavlja padati i peti tjedan zaredom te je dosegla najnižu razinu u posljednjih pet godina. Američki dolar, čija se vrijednost obično kreće u suprotnom pravcu od smjera kretanja zlata, porastao je za 0,3% u odnosu na košaru deset vodećih svjetskih valuta.

Jačanje američkog gospodarstva i kupovne moći stanovništva te povećanje očekivanja da će američka središnja banka (Fed) podići kamatne stope spustili su cijenu zlata na 1,056.20 dolara za uncu. Cijena zlata nije bila na ovako niskoj razini još od veljače 2010. godine.

Prema podacima Fed futures fondova, vjerojatnost da će po prvi put od 2006. godine i početka recesije američka središnja banka podići kamatne stope dosegla je 74%, što označuje rast od 39% u odnosu na prošlomjesečna očekivanja. Navedeni rast očekivanja, kao i nedavne izjave guvernerke američke središnje banke Janet Yellen daju naslutiti kako je američka središnja banka spremna podići kamatne stope na sastanku koji će se održati 15. i 16. prosinca. Ukoliko stvarno dođe do porasta kamatnih stopa, to će povećati oportunitetne troškove držanja zlata što bi moglo dovesti do daljnjeg pada cijene zlata.

Kina i Indija gomilaju zalihe

Vjerojatno upravo zahvaljujući navedenim očekivanjima te prilično niskoj cijeni zlata, Kina i Indija i dalje nastavljaju s gomilanjem zaliha zlata. Ove dvije države ostaju dominantne figure na globalnom tržištu zlata, te zajedno čine blizu 45% ukupne svjetske potražnje. Potaknuti niskom cijenom zlata te devalvacijom juana ovoga ljeta, kineski investitori svoje bogatstvo sve više ulažu u zlato. Potražnja za zlatom u Kini i dalje nezadrživo raste te će prema svim pokazateljima 2015. godina ponovno biti rekordna. Sve jača kineska središnja banka svaki mjesec u svoje zalihe dodaje između 14 i 19 tona zlata, a do velike potražnje dolazi zbog sve veće želje Kineza za diverzifikacijom deviznih rezervi.

Izvori: www.bostonglobe.com/business/2015/11/27/gold-falls-lowest-since-fed-rate-increase-bets-rise/qsVMzVHuWwEBBIc94SMkIK/story.html , www.goldcore.com/us/gold-blog/gold-demand-in-china-heading-for-record-and-reserves-increase-14-tonnes-in-october/

Photo credit: Heraeus

Fed će podići kamatne stope, cijena zlata pada? Reviewed by on . [caption id="attachment_2523" align="alignleft" width="300"] Rast kamatnih stopa mogao bi utjecati na cijenu zlata[/caption] Cijena zlata nastavlja padati i pet [caption id="attachment_2523" align="alignleft" width="300"] Rast kamatnih stopa mogao bi utjecati na cijenu zlata[/caption] Cijena zlata nastavlja padati i pet Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori