Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Investiranje » Napetost između Rusije i Turske utječe na zlato

Napetost između Rusije i Turske utječe na zlato

03.12.2015. / 13:26 Autor: Kategorija: Investiranje, Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Nove eskalacije sukoba na Bliskom Istoku utječu na cijenu zlata.

Eskalacija nakon rušenja ruskog vojnog zrakoplova

Nakon što je Turska 24. studenog srušila ruski vojni avion, Rusija je odgovorila uvođenjem ekonomskih sankcija Turskoj. Od 1. siječnja 2016. godine ruske kompanije neće moći zapošljavati državljane Turske i bit će ukinut bezvizni režim između ovih dviju zemalja.

Situacija je izrazito napeta te su mnogi uplašeni zbog moguće eskalacije sukoba. U takvim okolnostima investitori se nerijetko okreću zlatu. Zlato je tradicionalno poznato kao sigurno utočište investitora u ratnim vremenima. U ratu raste potrošnja države i tiskanje novoga novca što uzrokuje inflaciju.

Sigurnost u nesigurnim vremenima

Čak i u slučaju da do rata ne dođe, sama ratna prijetnja te glasine o mogućim sukobima imaju veliki utjecaj na formiranje cijene zlata. U nesigurnim vremenima ljudi se okreću ulaganju u imovinu koja je imuna na vladine odluke i inflaciju te koju je gotovo nemoguće konsificirati.

Eskalacije sukoba utječu na cijenu zlata

Prikaz nominalne cijene zlata u dolarima od 1970-ih do danas

Kraj 1970-ih donosi povećani broj ratnih sukoba u svijetu. 1978. dolazi do revolucije u Iranu te nedugo nakon toga, 1979. i do ratnog sukoba između Irana i Iraka. Krajem iste godine dolazi i do invazije Sovjetskog Saveza na Afganistan. Kao što je vidljivo u grafu, navedeni sukobi imali su veliki utjecaj na cijenu zlata. 1977. cijena zlata je porasla 23%, odmah sljedeće godine raste dodatnih 37%, da bi u 1979. cijena zlata porasla nevjerojatnih 126%. 1990. dolazi do novog porasta cijene zlata zbog invazije Iraka na Kuvajt. Međutim, početak pregovora i smanjene ratne aktivnosti dovode do laganog pada cijene te je do kraja 1991. godine cijena zlata pala gotovo na predratnu razinu. Završetak sukoba i utjecaj deflacije dovodi do daljnjeg pada vrijednosti zlata.

Nove eskalacije sukoba

Nakon 11. rujna 2001. i napada na Sjedinjene Američke Države, cijena zlata ponovno raste. Rast se nastavlja nakon invazije SAD-a na Irak 2003., ali se nakon završetka sukoba cijena ponovno smanjuje. 2014. godine, nakon glasina o mogućoj vojnoj intervenciji SAD-a u Siriji cijena zlata ponovno doživljava rast. Geopolitička situacija na Bliskom Istoku danas je i dalje napeta, ratni sukobi ne prestaju, a izbjeglice svakodnevno pristižu u Europu te cijela situacija utječe na smanjenu sigurnost u svijetu, ponajviše u Europskoj Uniji. Ukoliko se situacija nastavi razvijati u ovom smjeru, potražnja za zlatom mogla bi biti sve veća što bi moglo posljedično dovesti do novoga rasta cijene zlata.

Izvor: marketrealist.com/2015/11/threat-war-impacts-gold-prices/

Napetost između Rusije i Turske utječe na zlato Reviewed by on . [caption id="attachment_2470" align="alignleft" width="299"] Eskalacija nakon rušenja ruskog vojnog zrakoplova[/caption] Nakon što je Turska 24. studenog srušil [caption id="attachment_2470" align="alignleft" width="299"] Eskalacija nakon rušenja ruskog vojnog zrakoplova[/caption] Nakon što je Turska 24. studenog srušil Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori