Četvrtak , 24.09.2020.

Početna » Analiza » Rusi spremni prodavati svoje energente u rubljama i juanima

Rusi spremni prodavati svoje energente u rubljama i juanima

02.07.2014. / 08:11 Autor: Kategorija: Analiza, Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Energenti

Foto: Paul Lowry, Flickr

Rusija i Kina prije nešto više od mjesec dana sklopile su sporazum o isporuci ruskoga plina kineskim potrošačima u vrijednosti od ukupno 400 milijardi američkih dolara. Dobro upućeni analitičari primijetili su, međutim, kako je tom prigodom znakovito izostala najava da će ruski partner svoje isporuke naplaćivati u nekoj drugoj valuti, a ne u dolarima.

Rusko-kineski energetski ugovor u poslovnim se krugovima smatra sredstvom slabljenja američke gospodarske dominacije stvorene petrodolarskim sustavom. Analitičari su, naime, očekivali da će Rusija i Kina nastojati izbjeći međusobna bilančna poravnanja uporabom američkih dolara, i da će se odlučiti za uporabu svojih nacionalnih valuta – rublje i juana.

No, u trenutku potpisivanja ugovora, dvije strane tu temu barem javno nisu razmatrale, te su poslovnu suradnju izrazile u američkoj valuti.

Posljedice na tržište zlata i srebra

No, ta se situacija ovih dana iz temelja promijenila. Internetski portal Zerohedge.com svojim je čitateljima u tekstu objavljenom potkraj proteklog tjedna skrenuo pozornost na izjavu Andreja Kruglova, financijskog direktora ruskoga državnog energetskog diva Gazprom prenesenu od strane Bloomberga, a koja nije privukla osobitu pozornost srednjestrujaških medija. Naime, Gazpromov je čelni financijaš dao izjavu za javnost u kojoj ističe kako je “Gazprom spreman obavljati poravnanja ugovora s Kinom u juanima ili rubljama”.

Podsjetimo, upravo je Gazprom kompanija koja će odraditi posao isporučivanja plina kineskim potrošačima u skladu sa 400 milijardi dolara teškim sporazumom što su ga prije nešto više od mjesec dana potpisali ruski i kineski čelnici pod pokroviteljstvom tamošnjih političkih elita.

Čelnik Gazproma u svojoj je izjavi za javnost također otkrio kako teku pregovori s partnerima u Hong Kongu o izdavanju korporativnih obveznica na kineskom tržištu denominiranim u juanima. Prema svemu sudeći, okretanje Rusije prema Dalekom Istoku ubrzava se paralelno s jačanjem netrpeljivosti zapadnih zemalja prema toj zemlji, što dakako uključuje prijetnje pooštravanjem gospodarskih sankcija.

Ukoliko se proces demonetizacije američkog dolara na regionalnim azijskim tržištima zahukta, to može imati dalekosežne posljedice na njegov status svjetske rezervne valute. A to, nadalje, može imati značajne implikacije i na tržište plemenitih kovina, osobito zlata. U tom bi slučaju zlato moglo obnoviti svoju ulogu u globalnom monetarnom sustavu kao sredstvo balansiranja trgovinske razmjene, što bi pak moglo prouzročiti povećanu potražnju i posljedično povećanje njegove cijene.

Ako želite kupiti zlato i srebro u investicijskom obliku, posjetite Plemenit.com.

Rusi spremni prodavati svoje energente u rubljama i juanima Reviewed by on . [caption id="attachment_875" align="alignright" width="300"] Foto: Paul Lowry, Flickr[/caption] Rusija i Kina prije nešto više od mjesec dana sklopile su sporaz [caption id="attachment_875" align="alignright" width="300"] Foto: Paul Lowry, Flickr[/caption] Rusija i Kina prije nešto više od mjesec dana sklopile su sporaz Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori