Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » Snažna potražnja potaknula rast cijene plemenitih kovina

Snažna potražnja potaknula rast cijene plemenitih kovina

24.06.2014. / 15:59 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Prodaja zlata i srebra raste zajedno s cijenom

Foto: jannoon028, freedigitalphotos.net

Snažna potražnja i prodaja zlata koja se u zadnja dvadeset četiri sata osjetila na svjetskim burzama, prouzročila je rast cijene žute plemenite kovine na razine koje su zadnji put viđene prije dva mjeseca. Snažan uspon ostvarila je i prodaja srebra, zbog čega se cijena ovog metala popela na vrijednosti s kraja prvog tromjesečja ove godine.

Razloge za takav razvoj događaja na svjetskome tržištu plemenitih kovina analitičari pronalaze u nepovoljnim pokazateljima njemačke ekonomije što ih je statistički ured najjače europske ekonomije objavio ovih dana. Ova je objava povukla vrijednost europskih dionica naniže, a također je utjecala i na slabljenje dolara u odnosu na europsku valutu.

Investitori se prestaju kladiti na pad cijene

Prodaja zlata također je povećana i zbog neizvjesne situacije u Iraku, te moguće eskalacije rata između iračkih zaraćenih islamskih frakcija, ali i zbog neodlučnosti vodstva američke središnje banke FED na čelu s guvernericom Janet Yellen vezane uz podizanje referentnih kamatnih stopa.

U tom je ozračju cijena zlata na vodećim svjetskim burzama u jednom trenutku dosegnula 1325 dolara za uncu, što je oko 0,5 posto više nego prethodnoga dana. Značajnije je porasla i cijena srebra, probivši granicu od 21 dolar za uncu, te se zaustavivši na razini od 21 dolar i 9 centi.

Investitori sve više napuštaju kratke pozicije (short) u plemenitim kovinama, što znači da se sve manje ulagača kladi na pad cijene zlata i srebra. Prodaja zlata, stoga, barem ako je suditi po tržišnim signalima, mogla bi nastaviti rasti i u idućih nekoliko dana.

Promjena odnosa ulagača prema plemenitim kovinama vidljiva je i u količinama zlata što ih je u zadnjih nekoliko dana kupio najveći zlatni fond SPDR Gold Trust. Naime, potražnja za zlatom nagnala je taj fond da poveća svoje zlatne pozicije za oko jedan posto, na nešto više od 785 tona.

Sve se to događa u razdbolju godine kada je potražnja za plemenitim kovinama tradicionalno slabija. Ljeto se, naime, na burzama zlata i srebra smatra svojevrsnom mrtvom sezonom i pripremnim razdobljem za navalu kupaca s Dalekog Istoka koja obično kreće s početkom jeseni.

Prodaja zlata i srebra obavlja se putem portala Plemenit.com. Obratite nam se s povjerenjem.

Snažna potražnja potaknula rast cijene plemenitih kovina Reviewed by on . [caption id="attachment_2075" align="alignright" width="300"] Foto: jannoon028, freedigitalphotos.net[/caption] Snažna potražnja i prodaja zlata koja se u zadnj [caption id="attachment_2075" align="alignright" width="300"] Foto: jannoon028, freedigitalphotos.net[/caption] Snažna potražnja i prodaja zlata koja se u zadnj Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori