Utorak , 31.03.2020.

Početna » Novosti » Švicarska narodna banka nastavlja braniti franak od aprecijacije

Švicarska narodna banka nastavlja braniti franak od aprecijacije

25.06.2014. / 09:16 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-

Švicarski franakŠvicarska narodna banka donijela je odluku da tečaj svoje nacionalne valute prema euru nastavi održavati na razini od oko 0,80 eura za franak. Na taj će se način nastaviti prilično labava švicarska monetarna politika kreiranjem dodatnih količina švicarskog franka kako bi se podmirila potražnja.

Nakon što je vrijednost švicarskog franka u odnosu na druge svjetske valute u kolovozu 2011. godine naglo porasla približivši se u jednom trenutku tečajnom odnosu jedan prema jedan s eurom, švicarska je središnja banka krajem ljeta iste godine emitirala goleme količine valute kako bi oborila njezinu vrijednost. Istovremeno s postavljanjem plafona na vrijednost švicarskoga franka, Švicarska je počela gomilati devizne rezerve, te je istovremeno smanjila kamatne stope na posudbe bankama.

Okolnosti za Švicarsku “iznimno izazovne”

Prema riječima guvernera banke Thomasa Jordana, kupnja stranih valuta bit će nastavljena “u neograničenim količinama”, a sve u cilju obrane tečaja na razini 1 euro za 1,20 franaka.

Inflacija u Švicarskoj, unatoč golemom tiskanju novca, i dalje je vrlo niska. Procjena analitičara jest da će se ona u 2015. godini kretati na godišnjoj razini od 0,3 posto, te da će se u 2016. povećati na 0,9 posto. U tom smislu, Thomas Jordan ističe kako u Švicarskoj trenutno “ne postoje inflatorni rizici”.

Ipak, švicarski guverner ističe kako su okolnosti globalno “iznimno izazovne” i za švicarsko gospodarstvo i za švicarsku monetarnu politiku. Budući da je oporavak globalnog gospodarstva još uvijek prilično anemičan, očekuje se nastavak pritiska na švicarski franak prema njegovu jačanju. A budući da je Švicarska ekonomija snažno orijentirana prema izvozu, Švicarska narodna banka navodi kako je osjetljiva prema povećanju vrijednosti švicarske valute u odnosu na košaricu ostalih svjetskih valuta.

Zbog povećavanja novčane mase švicarskih franaka, neki su analitičari zabrinuti za stabilnost ove tradicionalno čvrste svjetske valute. Zbog činjenice da količina švicarske nacionalne valute u rukama pojedinaca i banaka stalno raste, u slučaju ugroženosti svjetskog monetarnog sustava, njezina bi čvrstoća mogla biti ugrožena. U tom smislu, tradicionalni kupci švicarskog franka polako ali sigurno okreću se plemenitim kovinama, te osobito zlatu.

Prodaja zlata i srebra u polugama i kovanicama. Plemenit.com.

Švicarska narodna banka nastavlja braniti franak od aprecijacije Reviewed by on . Švicarska narodna banka donijela je odluku da tečaj svoje nacionalne valute prema euru nastavi održavati na razini od oko 0,80 eura za franak. Na taj će se nači Švicarska narodna banka donijela je odluku da tečaj svoje nacionalne valute prema euru nastavi održavati na razini od oko 0,80 eura za franak. Na taj će se nači Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori