Petak , 01.12.2023.

Početna » Novosti » Treću godinu zaredom proizvodnja platine opada, a industrijska potražnja raste

Treću godinu zaredom proizvodnja platine opada, a industrijska potražnja raste

06.12.2014. / 17:32 Autor: Kategorija: Novosti, Platina, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Foto: U.S. Geological Survey, Flickr

Foto: U.S. Geological Survey, Flickr

Podaci pokazuju da će 2014. godina biti treća godina za redom u kojoj će ukupna količina proizvedene platine u svijetu biti manja od ukupne godišnje potrošnje. Manjak će iznositi oko 885 tisuća unci, objavio je Svjetsko vijeće za investiranje u platinu (World Platinum Investment Council, WPIC).

Glavni razlog pada proizvodnje jest turbulencija kod najvećih svjetskih proizvođača platine, poglavito onih u Južnoj Africi, koje je ove godine zahvatio val štrajkova. Unatoč smanjenoj proizvodnji, cijena platine na svjetskome je tržištu ove godine pala 11 posto, no potrošači još uvijek ne osjećaju oskudicu budući da je u proteklim godinama stvorena zaliha platine kao industrijske sirovine u visini od nekoliko milijuna unci, koju industrija upravo troši. Prema podacima Svjetskog vijeća za investiranje u platinu, zalihe platine potkraj prošle godine iznosile su 3,455 milijuna unci, no one su u proteklih dvanaest mjeseci pale na 2,56 milijuna unci.

Južna Afrika u problemima

Južna Afrika proizvodi čak tri četvrtine ukupne svjetske količine ovoga plemenitog metala, a analitičari procjenjuju da će ove godine južnoafrička proizvodnja biti smanjena za više od trideset posto. Očekuje se također da će proizvodnja na svjetskoj razini pasti oko devet posto, te da će biti proizvedeno ukupno 7 milijuna 125 tisuća unci. Budući da je situacija u južnoafričkim rudnicima platine donekle razriješena, očekuje se da će proizvodnja platine u 2015. godini biti veća nego ove godine, no vjerojatno neće dosegnuti količine proizvedene u 2013. godini.

Premda se očekuje da će investicijska potražnja za platinom u ovoj godini značajno pasti, industrijska potražnja najvjerojatnije će porasti. Količine platine utrošene za proizvodnju nakita, te za ugradnju u automobilske katalizatore mogle bi porasti za oko pet posto u odnosu na prethodnu godinu. U Europi je naime od rujna ove godine na snazi nova regulativa o ispušnim automobilskim plinovima koja od automobilske industrije zahtijeva dodatnu redukciju zagađenja, što će povećati potražnju za platinom.

Treću godinu zaredom proizvodnja platine opada, a industrijska potražnja raste Reviewed by on . [caption id="attachment_2426" align="alignleft" width="300"] Foto: U.S. Geological Survey, Flickr[/caption] Podaci pokazuju da će 2014. godina biti treća godina [caption id="attachment_2426" align="alignleft" width="300"] Foto: U.S. Geological Survey, Flickr[/caption] Podaci pokazuju da će 2014. godina biti treća godina Rating: 0

Info o autoru Uredništvo

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori