Srijeda , 06.12.2023.

Početna » Novosti » U Indiji smanjena potražnja za žutim metalom

U Indiji smanjena potražnja za žutim metalom

18.02.2016. / 12:46 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Indijci

Photo credit: Pixabay

Ovakav početak godine za zlato nije viđen unazad trideset godina, no Indijci su usporili s kupovanjem plemenite žute kovine. Dok potražnja za zlatom raste u cijelome svijetu, u Indiji kupci nisu previše uzbuđeni oko rasta cijena zlata. “Dok postoji velika volatilnost u cijeni zlata, kupci se često suzdržavaju od kupovanja,” rekao je Rajesh Khosla, glavni direktor u MMTC-PAMP India Pvt, najvećoj rafineriji zlata u Indiji. “Ne tvrdim da Indijci ne kupuju zlato, ali volumen trgovanja nije na razini proteklih godina,” izjavio je u razgovoru s novinarima.

Loša zima za poljoprivredu uzrok je financijskih problema u ruralnim krajevima

Postoji više razloga zbog kojih se građani Indije ne odlučuju za kupnju žutog metala ovih dana. Poljoprivrednici se nalaze u teškoj situaciji zbog suhe zime i monsuna, koji su uzrokovali loš prinos svih važnih poljoprivrednih kultura, od šećerne trske do riže. Građani u ruralnim područjima najviše su pogođeni zbog ovih problema, a oni čine gotovo 60 posto kupaca zlata u državi.

Indijci

Trend kupovanja zlata u Indiji, izvor: Bloomberg

“Indijci su vrlo oprezni oko kupovine žutog metala. Trenutno imamo kombinaciju problema nastalih u poljoprivredi koji su doveli do osiromašenja ruralnih područja, ali i volatilnost cijene na globalnoj razini. Kombinacija ovih dvaju problema dovela je to situacije da većina građana čeka s planiranom kupnjom,” rekao je Khosla.

Indijska vlada prošle je godine uvela novi program – obveznice u zlatu. Ove obveznice, čija je cijena vezana uz cijenu zlata, za razliku od fizičkog zlata osiguravaju i dodatni prihod od kamata. U prvoj tranši obveznica prodana je vrijednost obveznica jednaka vrijednosti 917 kilograma žutog metala, dok su u drugoj prodane obveznice u vrijednosti 2.79 tona. Ovo bi također mogao biti razlog za smanjenu potražnju za zlatom u ovoj azijskoj državi.

Izvor: www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-16/gold-s-best-start-in-over-30-years-leaves-india-buyers-unruffled

Photo credit: Pixabay

U Indiji smanjena potražnja za žutim metalom Reviewed by on . [caption id="attachment_3253" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Pixabay[/caption] Ovakav početak godine za zlato nije viđen unazad trideset godina, n [caption id="attachment_3253" align="alignleft" width="300"] Photo credit: Pixabay[/caption] Ovakav početak godine za zlato nije viđen unazad trideset godina, n Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori