Četvrtak , 23.05.2024.

Početna » Novosti » Vrijednost zlata vrtoglavo raste

Vrijednost zlata vrtoglavo raste

16.06.2016. / 11:12 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Vrijednost zlata vrtoglavo raste

Photo credit: Pixabay

Cijena zlata probila je psihološku granicu od 1300 američkih dolara za jednu uncu. Plemenitom žutom kovinom se trenutno trguje po cijeni od 1311 dolara za jednu uncu. Vrijednost zlata nije bila na ovako visokoj razini već gotovo dvije godine, od kolovoza 2014.

Od početka 2016. cijena žutog metala porasla je 23 posto, što zlato čini odličnim izborom za ulaganje u ovoj godini. Razlog ovog velikog porasta treba tražiti u odustajanju američke središnje banke od najavljenog podizanja referentne kamatne stope na američki dolar, ali i u sve većoj mogućnosti da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku Uniju.

Analitičari očekuju daljnji cjenovni rast žutog metala

Nakon što je guvernerka američke središnje banke Janet Yellen nakon sastanka ove srijede izjavila kako su šanse za podizanje kamatne stope na dolar smanjene, tržište je odmah reagiralo. Cijena zlata probila je granicu od 1300 dolara te i dalje nastavlja vrtoglavo rasti.

Drugi važan razlog za cjenovni rast zlata jest sve bliži datum referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije. Ako stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva odluče da žele napustiti Europsku Uniju, ulagači u zlato bit će iznimno zadovoljni. Analitičari tvrde da će eventualni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije podići cijenu žutog metala na razinu od oko 1350 do 1400 dolara za uncu.

U posljednja 24 sata cijena srebra je porasla dva posto te sada iznosi 17,87 dolara za uncu, što je najviša razina u posljednja dva mjeseca. Od početka godine vrijednost srebra porasla je gotovo trideset posto.

Izvor: www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-16/gold-tops-1-300-as-fed-rate-view-gives-new-strength-to-bulls

Photo credit: Pixabay

Vrijednost zlata vrtoglavo raste Reviewed by on . [caption id="attachment_3759" align="alignleft" width="270"] Photo credit: Pixabay[/caption] Cijena zlata probila je psihološku granicu od 1300 američkih dolara [caption id="attachment_3759" align="alignleft" width="270"] Photo credit: Pixabay[/caption] Cijena zlata probila je psihološku granicu od 1300 američkih dolara Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori