Četvrtak , 07.12.2023.

Početna » Novosti » Završen štrajk zlatara u Indiji

Završen štrajk zlatara u Indiji

21.03.2016. / 10:41 Autor: Kategorija: Novosti, Vijesti iz svijeta A+ / A-
Završen štrajk zlatara u Indiji

Foto: Brian Jeffery Beggerly, Flickr

Indijski zlatari ove su subote prekinuli štrajk koji je trajao devetnaest dana nakon što im je indijska vlada dala obećanje da neće primjenjivati novi porez na promet zlatom. Indija je drugi najveći potrošač zlata u svijetu, odmah iz Kine.

Zlatari su početkom ožujka započeli sa štrajkom nakon što su indijske vlasti najavile uvođenje novog poreza na zlatni nakit. Posebni porez od jedan posto trebao se plaćati na promet plemenitim kovinama. Ovo nije prvi pokušaj da se uvedu nameti na trgovanje plemenitim metalima. Od 2012. godine indijske vlasti pokušavaju smanjiti uvoz zlata u državu.

Visoka cijena zlata smanjuje potražnju

“Obustavili smo štrajk. Zlatarne će od sutra ponovno biti otvorene,” rekao je Mohit Kamboj, predsjednik India Bullion and Jewellers Association (IBJA), grupacije sastavljene od indijskih zlatara i trgovaca zlatom sa sjedištem u Mumbaiju. Vlada je 2013. godine već uvela carinu od deset posto na uvoz plemenite žute kovine kako bi smanjila trgovinski deficit. Nakon što su tada zlatari pokrenuli štrajk, vlada je odustala od svojih namjera.

Svi dosadašnji pokušaji da se porezima i carinama ograniči uvoz zlata u Indiji propali su nakon štrajkova. Prodaja zlata u Indiji je u padu od početka ove godine zbog visoke cijene zlata i novih zakona koji ograničavaju i poskupljuju uvoz zlata. To je natjeralo neke zlatare da plemenitu žutu kovinu prodaju uz popust od 53 američka dolara po unci kako bi se riješili zaliha.

Uvoz zlata u Indiju tijekom siječnja iznosio je 2,91 milijarde američkih dolara, a u veljači je pao više nego dvostruko te je iznosio samo 1,44 milijarde dolara.

Izvor: www.reuters.com/article/india-gold-strike-idUSL3N16R08G

Photo credit: Brian Jeffery Beggerly, Flickr

Završen štrajk zlatara u Indiji Reviewed by on . [caption id="attachment_1888" align="alignleft" width="300"] Foto: Brian Jeffery Beggerly, Flickr[/caption] Indijski zlatari ove su subote prekinuli štrajk koji [caption id="attachment_1888" align="alignleft" width="300"] Foto: Brian Jeffery Beggerly, Flickr[/caption] Indijski zlatari ove su subote prekinuli štrajk koji Rating: 0

Info o autoru Matija Gavrilović

Matija Gavrilović završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i stekao zvanje magistra ekonomije. Bavi se poduzetništvom još od tinejdžerske dobi zato jer smatra da je to jedna od najuzbudljivijih i najkorisnijih ljudskih djelatnosti. Tržište plemenitih kovina proučava i prati kako bi bolje razumio ekonomski svijet u kojem živi.

Ostavite komentar

scroll to top

Na našim web stranicama koriste se kolačići. Više informacija...

Internetske stranice Srebrozlato.com imaju dopuštene kolaćiće (cookies) u postavkama. Ako nastavite čitati sadržaje na našim internetskim stranicama bez promjene vaših postavki za kolačiće ili ako kliknete gumb "Prihvati", slažete se s uporabom kolačića na Srebrozlato.com.

Zatvori